Tipul de carne, perioada de marinare, dar și modul de gătire pot transforma o masă delicioasă într-o adevărată bombă cu ceas pentru sănătate. Experții ne sfătuiesc cum să pregătim friptura pe grătar, ca să nu ne îmbolnăvim de una dintre cele mai grave forme de cancer.
„Studiile arată că dietele bogate în carne roșie sau procesată cresc riscul cancerului de colon” explică Alice Bender, nutriționist la Institutul American pentru Cercetarea Cancerului. Pericolul de îmbolnăvire poate fi evitat urmând cinci pași simpli.
Alegeți cu grijă tipul de carne pe care urmează să-l frigi pe grătar. Vita, porcul sau mielul, arată cele mai recente descoperiri, sunt principalii responsabili de creșterea riscului de a face cancer de colon, la fel și tipurile de carne procesată, precum crenvurștii. Bender ne sfătuiește să folosim carne albă, precum pui sau pește, dar condimentată cu tot soiul de ierburi și sosuri, pentru a nu duce lipsă de savoare.
Marinați friptura suficient timp. Carnea lăsată la pătruns circa jumătate de oră, arată specialistul în nutriție, încetinește formarea compușilor organici declanșatori de cancer, care se formează în timpul gătitului la temperaturi înalte. Cea mai simplă marinadă este un mixt compus din oțet, ierburi uscate, condimente și suc de lămâie sau vin.
Alte substanțe periculoase din carnea făcută pe grătar sunt și hidrocarburile aromatice, formate din cauza fumului. Veți avita astfel ca grăsime și sucurile din carne să ajungă în foc.
Includeți în meniu și legume sau fructe anti-cancerigene, precum felii groase de ceapă, dovlecei, vinete, porumb sau ardei roșii.
Ce boală gravă poate cauza carnea la grătar
Deşi este de preferat să gătiţi carnea la grătar în loc să o prăjiţi, specialiştii avertizează că grătarul cu cărbuni poate duce la contaminarea cărnii cu substanţe chimice periculoase care duc la apariţia cancerului.
“Grăsimile scurse pe cărbunii încinşi se transformă în hidrocarburi, care se reîntorc în carnea de pe grătar. Sunt toxici şi cresc riscul de apariţie a neoplaziilor digestive”, explică Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie la cabinetul “MC²” din Bucureşti.
Foarte nesănătoasă este şi carnea prăjită în ulei, unt sau untură. “Acest mod de preparare aduce un aport excesiv de trigliceride pentru organism, ceea ce creşte riscul afecţiunilor cardiovasculare”, precizează nutriţionistul.
Ceea ce obţineţi în urma prăjitului vor fi alimente greu digerabile, ce suprasolicită ficatul, vezica biliară şi pancreasul.
Cea mai nocivă este însă carnea pane. “Alăturarea dintre pesmet, ulei şi carne e cea mai indigestă şi calorică combinaţie”, avertizează Ionuţ Ştefan.
O ariantă sigură de gătit a cărnii este la cuptor. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre gătitul la microunde. “Există posibilitatea preparării neuniforme a cărnii, zona centrală putând să rămână insuficient preparată termic”, menţionează Ştefan Ionuţ.