Județul care nu există

0

Judetul Vaslui RomaniaJudețul Vaslui lipsește cu totul de pe lista marilor proiecte de infrastructură ale Guvernului României. Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, executivul va aloca în 2013 36,9 miliarde de lei pentru investiții. Orice listă de noi obiective veți consulta, nu veți găsi numele județului sau al unei localități vasluiene.

Județul Vaslui este cea mai săracă zonă a țării, cu cel mai mare număr de șomeri și cu cele mai reduse venituri ale populației. Orice economist ar spune că, în lipsa investitorilor privați, una dintre cele mai bune metode prin care un guvern poate contribui la creșterea economică a unei zone este stimularea investițiilor. Investiții mai mari înseamnă mai puțini șomeri, mai multe locuri de muncă bine plătite și încasări mai mari la bugetele locale.
De peste 20 de ani, județul Vaslui a fost tăiat de la orice program investițional guvernamental. În aceste condiții, nici nu poate fi de mirare ce “performanțe” economico-sociale se înregistrează în această parte a țării.
Nici Guvernul Ponta al anului 2013 nu face excepție. Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, executivul va aloca în 2013 36,9 miliarde de lei pentru proiecte de infrastructură, adică 5,9% din produsul intern brut. Orice listă a acestor mari investiții veți consulta, nu veți găsi numele județului Vaslui sau al vreunei localități vasluiene. De fapt, dacă luați un creion și trasați o linie de legătură către județele înspre care se îndreaptă investițiile, singurul ocolit de orice traiectorie este Vasluiul.

În ce țară să ne mutăm?

La începutul lui 2013, Cabinetul Ponta și-a definit 13 priorități în ceea ce privește investițiile, cu o valoare de 1,33 miliarde de euro. Acestea se regăsesc în raportul privind bugetul de stat, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor. Vasluiul nu figurează la niciun punct. În schimb, județe dezvoltate, precum Brașov, Sibiu, Constanța, Arad, Timișoara și Cluj, sunt ajutate cu sume consistente pentru investiții mari: autostrăzi, căi ferate, șosele de centură. Doar câteva exemple grăitoare: reabilitarea liniei de cale ferată Brașov – Simeria (1.008.829.000 lei), autostrada Orăștie – Sibiu (699.069.000 lei), proiect reabilitare drumuri naționale – 1.112 km (546.704.000 lei), Proiectul ELI – Extreme Light Infrastructure (519.719.000 lei), autostrada Cernavodă -Constanța (435.448.000 lei), autostrada Lugoj – Deva (430.091.000 lei), reabilitarea liniei de cale ferată Frontieră – Curtici – Simeria (413.414.000 lei).
Am putea parcurge întreaga listă a marilor investiții fără nicio tresărire: această „afacere” guvernamentală nu privește câtuși de puțin județul Vaslui. În aceste condiții, se naște o întrebare firească: ce mai poate spera economia vasluiană?

Totuși, unde e județul Vaslui?

Dacă așa stau lucrurile în privința investițiilor, sunt alte capitole bugetare care ar putea face dreptate județului Vaslui. Să luăm drumurile județene și comunale, cărora bugetul guvernului USL le-a dedicat 368,3 milioane de lei, la care se adaugă 1,72 miliarde lei pentru echilibrarea bugetelor locale, toate prinse în bugetul anului 2013. Cele mai mari sume alocate pe cap de locuitor pentru drumuri județene și comunale le regăsim însă în județele Hunedoara (40 de lei), Alba (38 de lei) și Sălaj (37 de lei). Județele în care s-au alocat cele mai mari sume pe cap de locuitor pentru echilibrarea bugetelor locale în anul 2013 sunt Tulcea (161 de lei), Botoșani (157 de lei) și Teleorman (155 de lei). Județul Vaslui lipsește iarăși din topuri.
Și totuși, Vasluiul există. Uniunea Social-Liberală a câștigat detașat alegerile generale în acest județ, obținând aproximativ două treimi din numărul total de voturi valabil exprimate. PSD, cel mai important partid din țară, se simte cel mai bine la Vaslui, de 20 de ani reușind aici cele mai mari scoruri electorale din țară. Cu toate acestea, când vine vorba despre interesele economice ale acestui electorat, care s-a vândut mereu prea ieftin, lipsește orice reprezentare, iar rezultatele sunt cele care se văd.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.