Ce pericole ascunde vopseaua de păr

0

Un doctor dermatolog din Marea Britanie, Ian White, a solicitat ca pachetele de vopsea de păr să conțină avertismente privind reacțiile alergice grave, potenţial fatale, pe care le pot provoca substanţele chimice conţinute, după ce un raport al Comisiei Europene a descoperit că 36 de chimicale prezente în vopselele de păr nu prezintă siguranţă.

O analiză majoră efectuată pentru Comisia Europeană a descoperit că 36 de chimicale aflate în produsele de vopsit părul „ar putea să nu prezinte siguranţă pentru consum” şi că persoanele care le folosesc nu sunt „protejate în mod eficient”.
Din 2011 au existat două cazuri de decese în Marea Britanie legate de vopsele de păr folosite de milioane de femei în fiecare an. Companii de top din industria produselor cosmetice, printre care şi L’Oreal şi Clairol, folosesc în vopselele de păr componente potenţial periculoase pentru sănătate.

Doctorul dermatolog Ian White, de la spitalul «St Thomas» din Londra, a efectuat cea mai cuprinzătoare analiză de până acum a acestor chimicale.
Raportul său pentru Comitetul Ştiinţific pentru Siguranţa Consumatorilor (SCCC) din cadrul Comisiei Europene a identificat 36 de substanţe chimice cu potenţial de sensibilizatori „extremi” sau „puternici” pentru piele, ceea ce înseamnă că pot declanşa alergii. Acestea „ar putea să nu prezinte siguranţă”, a conchis doctorul.
Cel mai mare potenţial de a provoca astfel de reacţii este prezent în cazul chimicalelor „permanente” folosite la colorarea părului în nuanţe de maro sau negru pentru până la şase săptămâni.
De exemplu, o vopsea maronie de intensitate medie din gama Nice ’n Easy de la Clairol conţine şase astfel de compuşi. Reacţiile alergice la aceste substanţe includ senzaţii de arsură, senzaţii de mâncărime în zona scalpului, exfolierea pielii şi iritaţii. În cazuri rare pot duce la inflamarea feţei, pierderea părului şi chiar probleme de respiraţie.
Din noiembrie 2011, o ordonanţă a Uniunii Europene a forţat producătorii să ataşeze avertismente la cutiile de vopsea de păr, care să recomande teste alergologice înaintea fiecărei vopsiri a părului.
Dar aceste avertismente nu sunt destul de evidente, consideră doctorul Ian White. „Noul avertisment este în lateral. Nu îţi sare în faţă asemenea avertismentelor de pe pachetele de ţigări. Trebuie să facem semnalizările mai explicite. Consumatorii nu sunt protejaţi atât de eficient pe cât ar trebui”.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, între 50 şi 100 de persoane care folosesc vopsele de păr suferă de o reacţie alergică la un moment dat.
O investigaţie condusă de Daily Mail a descoperit chimicale din lista celor 36 identificate de raportul Comisiei Europene nu numai în produsele Clairol, dar şi în mai cunoscutele produse L’Oreal.

Astfel, L’Oreal Excellence Crème, nuanţa Natural Mahogany Brown, conţine trei chimicale, iar Garnier Nutrisse Crème Dark Golden Brown conţine două.
În 2011, o femeie de 38 de ani din Keighley, West Yorkshire, Marea Britanie, a fost dusă la spital din cauza unor probleme respiratorii care au apărut în timp ce îşi vopsea părul cu un produs L’Oreal Preference. Au urmat un atac de cord, o traumă craniană şi un an petrecut în spital înainte să moară, în noiembrie 2012.
În mai 2013, o tânără de 17 ani din Lanarkshire, Marea Britanie, a început să vomite şi a leşinat după ce şi-a vopsit părul. Ulterior a murit în spital.
Deşi în niciunul dintre cazuri nu s-a dovedit că decesul a fost provocat de chimicalele din vopsea, avocaţi specializaţi spun că sunt contactaţi pe astfel de probleme de din ce în ce mai mulţi consumatori.
Un purtător de cuvânt al companiei Clairol a spus că milioane de persoane folosesc vopsele de păr „fără să întâlnească reacţii adverse”, recunoscând totuşi că ar putea apărea reacţii în cazul unui număr mic de oameni.
Reacţia companiei L’Oreal a pus accentul pe acurateţea avertismentelor existente pe ambalajele produselor: „Suntem siguri că avertismentele şi sfaturile de pe ambalajele produselor noastre sunt suficiente pentru a informa oamenii în legătură cu riscurile şi precizează clar importanţa efectuării unui test alergologic cu 48 de ore înainte de folosirea colorantului”.
Nici Comisia Europeană nu îşi asumă responsabilitatea în privinţa protejării consumatorilor faţă de efectele adverse. „În general, vopselele de păr sunt sigure. Doar în cazuri rare pot cauza reacţii alergice. Determinarea locului exact unde ar trebui să fie plasate avertismentele pare o măsură disproporţionată pentru un produs cosmetic” – un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.