Dronele americane au omorât mii de civili

0

Un raport asupra informaţiilor clasificate ale CIA dezvăluie că agenţia de informaţii americană nu a putut confirma identitatea unui sfert dintre oamenii ucişi prin bombardamente cu drone în Pakistan într-o perioadă cuprinsă între anii 2010 şi 2011.

Cele mai credibile informaţii publice şi date despre efectele atacurilor dronelor provin de la «The Bureau of Investigative Journalism» (TBIJ), o organizaţie jurnalistică independentă. Aceasta raportează că între iunie 2004 şi mijlocul lui septembrie 2012, informaţiile disponibile indică că dronele au omorât între 2.562 şi 3.325 de oameni în Pakistan, dintre care 474 881 erau civili, inclusiv 176 de copii. Raportul TBIJ vorbeşte, de asemenea, despre 1.228 – 1.362 de oameni care au fost răniţi.

Raportul prezintă detalii despre trei bombardamente ale dronelor, pentru care există date despre civili morţi şi răniţi, printre care o întâlnire a bătrânilor unor triburi, în martie 2011, când au fost ucişi în jur de 40 de oameni.

Un alt rapor , intitulat «Living Under Drones» elaborat în comun de Universitatea Stanford şi Universitatea New York în 2012, se concentrează asupra victimelor din rândul civililor şi argumentează că numărul acestora este cu mult mai mare decât s-a raportat în mod oficial.

În Statele Unite povestea dominantă în legătură cu utilizarea dronelor în Pakistan este cea de ”precizie chirurgicală“ şi unealtă foarte eficientă care a făcut Statele Unite mai sigure prin anihilarea, “uciderea la ţintă” a teroriştilor, cu un număr minim de victime colaterale.

Povestea aceasta susţinută de mass-media centrală este falsă.

După nouă luni de cercetări intense – inclusiv două investigaţii în Pakistan, peste 130 de intervievări ale victimelor, martorilor, experţilor, şi după evaluarea a mii de pagini de documente şi relatări media – raportul «Living Under Drones» a prezentat dovezi clare ale efectelor monstruoase şi contraproductive ale utilizării bombardamentelor cu drone în Pakistan.

Pierderile din rândurile civililor în timpul acestor atacuri au fost rar recunoscute de guvernul SUA, în pofida dovezilor tot mai evidente că bombardamentele dronelor au rănit şi omorît civili. În declaraţiile publice, autorităţile americane au spus mereu că nu există pierderi din rândul civililor, în timp ce au făcut eforturi pentru a ascunde acest program de ochii opiniei publice, ridicând obstacole pentru orice anchetă independentă asupra acestor atacuri ale dronelor.

La sfârşitul lui mai 2013, senatorul republican american Lindsey Graham a afirmat că atacurile cu avioane fără pilot ale CIA în Pakistan şi în alte zone ale lumii au provocat moartea a 4.700 de persoane.

Purtătorul de cuvânt al lui Lindsey Graham a declarat că nu face decât să citeze un număr calculat de o organizaţie neguvernamentală.

Bilanţul a sute de atacuri cu avioane fără pilot împotriva presupuşilor membri Al-Qaida în Pakistan, Yemen şi Somalia este un secret de stat bine păzit, administraţia americană refuzând să discute public despre detaliile acestui program.

Dar senatorul republican Lindsey Graham, apărător al acestui tip de acţiuni militare, a oferit recent o cifră, în cadrul unei reuniuni publice în statul său: „Am ucis 4.700. Uneori lovim persoane nevinovate, ceea ce detest, dar suntem în război şi am ucis mai mulţi oficiali de rang înalt ai Al-Qaida“.

Specialist în avioane fără pilot, cercetătorul Micah Zenko de la Council on Foreign Relations, a declarat că aceasta este „prima dată când un oficial american oferă un număr total“.

«New America Foundation», din Washington, estimează la 350 numărul raidurilor efectuate de avioanele fără pilot începând din 2004 în Pakistan, majoritatea sub mandatul lui Barack Obama, care le-a intensificat. Bilanţul s-ar situa, potrivit acestui centru, între 1.963 şi 3.293 de morţi, dintre care 261-305 civili.

TBIJ estimează numărul total al persoanelor ucise între 3.072 şi 4.756, dintre care 556 -1.128 de civili, în Pakistan, Yemen şi Somalia.

Administraţia americană a recunoscut cu greu oficial existenţa acestor atacuri. Casa Albă asigură că ele nu sunt declanşate decât ca ultim resort împotriva suspecţilor care nu pot fi capturaţi şi care ameninţă Statele Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.