Institutul pentru Economie şi Pace de la New York a realizat clasamentul celor mai liniştite ţări ale lumii. Organizaţia a strâns în acest scop o mare cantitate de date calitative şi cantitative şi a acordat fiecărei ţări un indice mondial de linişte şi siguranţă. Datele privesc gradul de siguranţă internă şi de militarizare, numărul de conflicte şi de omucideri pe teritoriul ţărilor respective, precum şi implicarea statului în conflicte externe.
În funcţie de aceste coordonate, Islanda, ţară europeană cu 320.000 de locuitori, cu o densitate a populaţiei de 3,1 locuitori/km2, situată în apropierea cercului polar, ocupă primul loc. În Islanda există stabilitate politică, rata omuciderilor este scăzută, iar în închisori sunt puţini deţinuţi.
Islanda este cea mai progresistă naţiune din lume: ajutorul social include asistenţă medicală şi educaţie pentru toţi cei 320.000 de cetăţeni ai săi; în mare parte acest lucru este datorat energiei geotermale (producerea de energie are costuri minime). Este ţara unei democraţii reale, în care participarea cetăţenească îşi are un rol important, bine determinat, ţara primul parlament din lume, constituit în anul 930 (Athing).
Cu toate că şi Islanda a fost lovită de criza economică, în 2008 a intrat în insolvenţă, lucru care a generat mişcări sociale, iar în 2010 erupţia vulcanului Eyjafjallajökull a creat haos în traficul aerian, reputaţia de paradis liniştit a pus această ţară în fruntea listei ţărilor cele mai liniştite. Lucru uşor de înţeles dacă avem în vedere că şi adevărata revoluţie care a avut loc în această ţară începând din 2008 a fost una paşnică (Citeşte şi: Revoluţia paşnică din Islanda).
Ţara care are cea mai nordică capitală din lume este urmată, în ordine, de Danemarca, Noua Zeelandă, Austria, Elveţia, Japonia, Finlanda, Canada, Suedia, Top 10 fiind încheiat de Belgia.
Marile puteri şi ţările emergente nu stau deloc bine în acest clasament: Statele Unite se află pe locul al 100-lea (din 162), China – 101, Africa de Sud – 121, Turcia – 134, India – 141, Rusia – 155, Brazilia – 81, Franţa – 53 şi Marea Britanie – 44. Singura excepţie este Germania, care ocupă poziţia a 15-a.
La sfârşitul clasamentului se regăsesc ţările în care au loc permanent conflicte sau care sunt zilnic victime ale terorismului. Printre ele, Pakistan – 157, Irak – 159, Siria – 160 şi Somalia – 161. Cea mai periculoasă ţară rămâne deocamdată Afganistan, potrivit clasamentului apărut în Forbes.