Luna mai 2013 a fost recunoscută drept cea mai sângeroasă lună din anul 2007. În urma nenumăratelor acte de violenţă şi atentate teroriste, în luna mai 2013 au murit peste 1.000 de oameni şi încă aproximativ 2.400 au fost răniţi, se menţionează într-un raport al Organizației Națiunilor Unite.
Ambasadorul ONU la Bagdad, Martin Kobler a numit aceste cifre „record trist” şi a cerut liderilor politici irakieni să adopte de urgenţă măsuri pentru încetarea vărsării de sânge.
În primele luni ale anului 2013, în diverse regiuni locuite de sunniţi şi şiiţi din Irak a avut loc un număr mare de explozii, care au provocat moartea a sute de oameni.
În aprilie 2013 au fost anunţate peste 700 de morţi.
Cel puţin 112.000 de civili au fost ucişi în ultimii zece ani
La mijlocul lunii martie 2013 organizația nonguvernamentală Iraq Body Count publica un bilanț din care rezulta că cel puțin 112.000 de civili au fost ucişi în lupte şi atacuri care însângerează Irakul de la invadarea ţării de către coaliţia americano-britanică, în martie 2003.
În bilanţul său, Iraq Body Count, o organizație nonguvernamentală cu sediul în Marea Britanie, apreciază că între 112.017 şi 122.438 de civili au murit în cursul celor aproximativ 31.500 de atacuri comise în ultimii zece ani.
Incluzând decesele combatanţilor (militari şi insurgenţi), bilanţul poate creşte până la 174.000 de morţi.
În contextul în care conflictul interreligios în care ţara a plonjat în perioada 2006-2008 este, de departe, cea mai sângeroasă perioadă, după zece ani de la invazie Irakul continuă să fie îndoliat zilnic de atentate şi asasinate ţintite.
„Conflictul nu s-a terminat încă”, constata Iraq Body Count. „El este omniprezent şi generalizat în continuare”.
Între 4.000 şi 5.000 de persoane sunt ucise anual în aceste violenţe.
Bagdadul este zona cea mai sângeroasă din ţară, aflându-se cu mult înaintea provinciilor din nord sau vest, unde sunniţii sunt majoritari.
George W. Bush este mulțumit la muzeu
Idiotul sinistru care s-a aflat la originea acestui război promovat de complexul industrialo-militar al profitului, fostul preşedinte american George W. Bush, afirma, la sfârșitul lunii aprilie 2013, că este „mulţumit” de decizia pe care a luat-o de a invada Irakul, pe când conducea Statele Unite ale Americii: „Sunt mulţumit de modul în care această decizie a fost luată. Cred că îndepărtarea de la putere a lui Saddam Hussein era decizia bună nu doar din punctul de vedere al securităţii noastre, ci şi pentru a le da irakienilor posibilitatea de a trăi într-o societate liberă”.
Bush a făcut această afirmaţie cu o zi înaintea inaugurării unui muzeu dedicat celor 8 ani cât s-a aflat la putere.
„Însă istoria va judeca acest lucru, iar eu nu voi mai fi acolo să văd. În ceea ce mă priveşte, dezbaterea este închisă. Am făcut ceea ce am făcut. În definitiv, istoricii sunt cei care vor judeca această decizie” – George W. Bush.
Invazia americană, justificată în 2003 prin ameninţarea unor arme de distrugere în masă care nu au fost găsite niciodată, a condus la îndepărtarea de la putere a lui Saddam Hussein însă și la o insurecţie prelungită și înfruntări continue între difersele fracțiuni irakiene care însângerează țara.