Polonezii luptă împotriva Chevron

0

Occupy ChevronȚăranii polonezi au ocupat suprafețe mari de pământ pentru a împiedica instalarea Chevron care vrea să exploreze și să exploateze gaze de șist în regiunea Zurawlow.

Rezervele poloneze de gaze de șist erau cele mai promițătoare din Uniunea Europeană. Dar, de când guvernul polonez a impus condiții noi de exploatare, precum impozit de 80% pe profitul realizat în urma exploatării, uriașele cifre ale zăcămintelor au început să dispară din rapoartele agențiilor și companiilor americane.

În mai 2013, companii precum Canadian Talisman și US Marathon au părăsit Polonia după ce au declarat că rezervele explorate nu sunt viabile din punct de vedere comercial. Alte companii însă, precum Chevron, refuză să cedeze în ciuda larg răspânditei îngrijorări și rezistențe a locuitorilor privind impactul social și asupra mediului a exploatării.

Începând cu 3 iunie 2013, fermieri și locuitori ai orașului polonez Zurawlow înfruntă încercarea Chevron de a fora în mod ilegal în comunitatea lor.

În martie 2012, Chevron a cedat în tentative sa de a instala o sondă, dar în 2013 s-a întors.

Sub protecția forțelor de securitate ale statului, Chevron a luat în stăpânire o parcelă situată pe un teren concesionat – Grabowiec – unde a instalat un gard. Potrivit localnicilor, concesiunea este valabilă până pe 6 decembrie 2013 și numai pentru teste seismice. Este vorba despre o suprafață de 2,7 hectare închiriată de la țărani. Autorizația pentru explorare a fost anulată în iunie 2012. Localnicii spun, în consecință, că Chevron ar explora în mod ilegal pe acel perimetru.

Polonia. Proteste impotriva ChevronOamenii care se opun forării pentru gaze de șist spun că această activitate ar putea duce la contaminarea apei și a pământului lor. În urma primelor teste seismice, explozibilii folosiți au cauzat deja poluarea apei.

Un grup de 150 de oameni au ocupat terenul cerând Chevron să oprească lucrările. O persoană a fost rănită și apoi spitalizată după ce a fost lovită de o mașină a forțelor de securitate.

Ziaristul Raphaëlle Bauduin scrie pe reporterre.net: „Pentru locuitori, acesta nu este decât o primă etapă, înaintea forajelor. Ei protestează violent. Mai mulți au fost răniți. Barbara Siegienczuk, una dintre protestatare, a fost călcată de un camion Chevron. În prezent este în spital. Nu se tem de arestări și se declară gata să ducă lupta până la capăt”.

Cei 150 de oameni stau zi și nopte pe câmp, 24 de ore din 24, pentru a împiedica accesul americanilor. Și-au instalat corturi și le cer celor din vecinătate să îi susțină și să aducă mai multe tractoare și alte vehicule pentru a bloca Chevron.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.