Când este spirit civic?

0

În alte condiții ar fi fost numite de către presă, analiști sau politicieni ”manifestări ale spiritului civic”, mai ales că se întâmplă atât de rar ca oamenii simpli să se implice în viața comunității în ”democrația” românească. În alte condiții, adică atunci când le-ar fi convenit.

De data aceasta nu a fost așa și protestele din cele trei comune vasluiene împotriva companiei americane Chevron care vrea să exploateze gaze de șist în apropierea satelor lor cu greu și-au găsit drum spre știrile prezentate de mass-media românească.

În spiritul pur democratic al epocii, care spune că oamenii trebuie zăpăciți și mai mult prin așa-zise ”dezbateri” (care au rolul de a dezbina, creând astfel condițiile propice pentru ca planurile orchestratorilor să meargă mai departe), multinaționala americană Chevron a organizat astfel de manifestări în comunele Băcești, Găgești și Pungești din județul Vaslui.

Oamenii au protestat împotriva planurilor făcute pentru ei de cei străini de viața comunităților și politicienii care nu-i ascultă, dacă i-au ascultat cu adevărat vreodată.

B 1 TV, de exemplu, a prezentat reacția vehementă a oamenilor, care nu au dorit să asculte așa-zisele explicații ale oficialilor, drept dovadă de obtuzitate, în contradicție cu ”deschiderea democratică” a autorităților.

Tentativele celor de la Chevron, a instituțiilor de mediu sau a politicienilor de a-i convinge de beneficiile planurilor lor s-au transformat în revolte spontane. Pe pancardele celor prezenți se putea citi: „Nu ne vindem țara”, „Să plece Chevron”, „Nu vrem gaze de șist”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.