Cine luptă în Siria?

0

Numai într-o săptămână, la începutul lunii iulie 2013, peste 1.500 de militanți au intrat în Siria trecând granița cu Turcia, care le-a facilitat intrarea, potrivit Armatei Siriene. Armata a oferit mai multe dovezi ale implicării țărilor arabe și a altor state în trimiterea de teroriști în Siria.

Surse ale agenției italiene de știri, Aki, au declarat că mulți dintre militanții străini au ajuns în Siria, în vreme ce alții au plecat către Irak, adăugând că autoritățile din Turcia permit intrarea fundamentaliștilor islamici, decizia politică a autorităților fiind clară în această privință.

Se estimează că peste 17.000 de luptători ne-sirieni operează în Siria, cea mai mare parte a arabilor care luptă fiind din Arabia Sudită, în vreme ce cecenii formează majoritatea luptătorilor non-arabi.

Există mii de mercenari și militanți din nenumărate țări care luptă în Siria, inclusiv din țări ale Europei și din Statele Unite, pe lângă cetățeni ai Rusiei integrați unor grupuri armate ilegale.

Războiul din această țară ne este prezentat însă în continuare de către mass-media drept un război civil.

Este evident că, fără acest aport străin considerabil, luptele din interiorul acestei țări ar fi avut o altă amploare în distrugeri, morți și răniți din partea populației civile. Fără această internaționalizare a conflictului, războiul civil din Siria s-ar fi putut chiar încheia.

De cealaltă parte, a trupelor guvernamentale, în Rusia a luat ființă Corpul Voluntarilor Ruso-Ucraineni, o divizie specială în care se înscriu militari care merg în Siria pe propria răspundere să sprijine regimul președintelui Bashar Assad în lupta cu rebelii și teroriștii.
Fondatorul noului corp militar ruso-ucrainian este colonelul ucrainian în rezervă Serghei Razumovski, fost ofițer KGB. Inițial el a făcut un apel la toți ofițerii sovietici din Rusia și din Ucraina să vină sub drapelul sirian și să apere civilii sirieni de barbaria mercenarilor străini care ucid femei și copii nevinovați.
Rezultatul a fost peste așteptări: s-au înscris pentru a lupta în Siria mii de ruși și ucraineni. Cererea este foarte mare, având în vedere faptul că un mercenar angajat de un guvern legal al unei țări poate câștiga peste 30.000 de dolari SUA pe lună.
Colonelul Serghei Razumovski: Sunt pur și simplu asaltat de cereri, mai ales după ce Guvernul Siriei a promis că toți militarii străini care vor lupta sub drapelul Siriei, alături de forțele legale ale statului, pentru alungarea cotropitorilor țării vor primi la finalul războiului proprietăți, terenuri și cetățenie siriană. Cei mai mulți care vor să se înroleze sunt militari de carieră, rezerviști din Federația Rusă și din Ucraina, dar există numeroase cereri și din partea unor foști militari din Belarus, Republica Moldova etc”.
Rușii trimit sau lasă să ajungă în Siria mii de luptători, dar au trimis și rachete S-300 și avioane de luptă ultramoderne MIG-29MM/2.
Şeful Ceceniei, Ramzan Kadârov, era convins că serviciile speciale străine încearcă să recruteze tineri din Cecenia pentru ca să lupte de partea opoziţiei siriene.

„Nu este un secret faptul că aşa-numita opoziţie din Siria acţionează sub conducerea serviciilor speciale străine. Tinerii care sosesc în Siria din Rusia sunt foarte apreciaţi de ei” – Ramzan Kadârov.

Ramzan Kadârov consideră că în Siria nu este niciun fel de „război sfânt”, ci „o acţiune planificată cu minuţiozitate de forţele externe care are ca scop răsturnarea regimului, distrugerea ţării, lichidarea forţelor ei armate”.
Aceeași politică externă lipsită de principii pe care Statele Unite au practicat-o îndelung face ca, în cazul războiului din Siria, această țară să-i sprijine, de această dată deschis, pe islamiști, ”teroriștii” pe care îi disprețuiesc atât de mult. Totul pentru a supune și această țară debandadei democratice care permite exploatarea în bună voie a resurselor, îndatorarea financiară și controlul politic.

Aportul fundamentaliștilor islamici este recunoscut inclusiv de rebelii ”autentici” sirieni care, începând cu mijlocul anului 2013, au început să depună armele pentru a beneficia de amnistia din partea autorităţilor.
După doi ani de la izbucnirea protestelor anti Bashar al-Assad, insurgenții sirieni încep să dea înapoi și să depună armele. Unul dintre motivele renunțării la arme, au susținut experții, ar fi fost tocmai întărirea islamiștilor radicali, de care se tem sirienii moderați.

„Când ne-am alăturat revoluţiei, voiam să luptăm pentru respectarea drepturilor noastre. Constatăm amploarea pagubelor şi, după ce-am văzut care este puterea jihadiştilor, am preferat să încheiem un acord cu guvernul” – Ziad Abou Jabal, fost combatant al opoziţiei, revenit în satul său situat în apropiere de Homs.

De la mijlocul lui iunie 2013, pe măsură ce balanța se înclina de partea guvernului sirian, NATO şi mai multe guverne europene nu au putut lăsa războiul să se încheie astfel și au început să trimită armament greu rebelilor sirieni. Occidentul a livrat rebelilor rachete sol-aer şi antitanc, precum şi mortiere montate pe jeepuri. Armamentul trimis rebelilor sirieni vine din trei surse, potrivit presei israeliene, principala fiind reţeua de stocare din Europa a NATO, în care în ultimul an a intrat masiv armament scos din Afganistan. A doua sursă ar fi piaţa neagră libiană, iar a treia piaţa neagră balcanică, în special cele din Serbia şi din Muntenegru. Nu există date şi nici estimări privind volumul de armament trimis, însă el poate fi intuit din numărul ridicat de zboruri efectuate în ultimele zile între Libia şi Siria, spun analiştii militari.

Specialiştii din Siria spun că după această mișcare a Vestului Rusia va încerca să ofere o contrapondere regimului Bashar al-Assad şi îşi va suplimenta transporturile de armament pentru preşedintele contestat de rebeli. Potrivit surselor de la Kremlin, dacă Vestul va impune o zonă de excludere aeriană, Rusia o va sfida şi va continua să trimită avioane cu arme.

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a adoptat o lege potrivit căreia străinii care au intrat ilegal în ţară pot fi condamnaţi la închisoare pentru un termen de până la cinci ani. Potrivit acestei legi, cei care o încalcă vor plăti o amendă de 25-50 de mii de dolari SUA.

La sfârșitul lui iulie 2013, numărul morților în urma războiului civil din Siria a fost estimat la 100.000, în vreme ce cel al refugiaților a depășit un milion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.