Rusia are lege împotriva propagandei homosexuale

0

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat pe 30 iunie 2013 o lege care pedepseşte orice act de propagandă homosexuală în faţa unui minor.
Potrivit acesteia, „propaganda relaţiilor sexuale netradiţionale în faţa unui minor” este pasibilă de amenzi cuprinse între 4.000 şi 5.000 de ruble (100-125 de euro), în cazul unei persoane fizice. O persoană depozitară a autorităţii publice riscă o amendă cuprinsă între 40.000 şi 50.000 de ruble (1.000-1.250 de euro), iar o persoană juridică între 800.000 şi un milion de ruble (19.000-23.500 de euro).
Sancţiunile sunt şi mai severe în cazul în care această propagandă are loc pe Internet şi prevăd ca entităţile juridice să fie închise până la 90 de zile. Străinii riscă, de asemenea, o amendă ce poate ajunge până la 100.000 de ruble (2.350 de euro) şi să fie deţinuţi 15 zile şi expulzaţi.

În Rusia homosexualitatea a fost considerată o infracţiune penală până în 1993 şi o boală mentală până în 1999.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Vtsiom şi publicat în iunie 2013, 88% dintre ruşi susţin interzicerea propagandei homosexuale și 54% dintre ruşi cred că este necesar ca homosexualitatea să fie pedepsită.

În mai 2013, Patriarhul Rusiei, Kirill declara:Dacă oamenii își aleg un astfel de stil de viață (uniune între persoane de același sex), este treaba lor, dar responsabilitatea Bisericii este de a spune că este un păcat în fața lui Dumnezeu”.

Patriarhul Kirill s-a declarat îngrijorat „nu atât de existența acestui păcat”, care, așa cum a spus el, a existat întotdeauna, ci de faptul că, „pentru prima dată în toată istoria umanității, păcatul este justificat prin intermediul legii”.

Patriarhul a adăugat că Biserica Ortodoxă Rusă a fost ”șocată” de faptul că, deși milioane de francezi s-au opus proiectului de lege privind legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, „opinia acestor milioane nu a fost ascultată de nimeni și legea a fost votată”.

De la începutul anului 2013, în Franța și Marea Britanie au fost adoptate legi care legalizează căsătoriile homosexuale și permit adopțiile de copii de către astfel de cupluri. Apariția acestor legi a determinat Duma rusă, camera inferioară a parlamentului, să înceapă pregătirea unor amendamente la legea privind adopțiile pentru a interzice adopțiile de copii ruși de către cupluri de homosexuali din străinătate.

Ziarul rus «Izvestia» scria pe 27 mai 3013 că mai mulți cetățeni francezi – reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale, dar și părinți în familii numeroase – și-au anunțat dorința de a veni la Moscova pentru a participa la dezbaterea acestor amendamente și a susține Rusia întru apărarea valorilor familiei tradiționale.

Duma de Stat din Rusia a aprobat pe 21 iunie 2013, în formă definitivă, legea care interzice încredinţarea spre adopţie a copiilor ruşi cuplurilor de homosexuali sau celibatarilor din ţările care au legalizat uniunile civile între persoane de acelaşi sex. Legea a obţinut susţinerea a 444 de parlamentari. Niciun deputat nu a votat împotrivă. Conform noii legi, încredinţarea spre adopţie a copiilor ruşi este interzisă „persoanelor de acelaşi sex a căror uniune este recunoscută ca mariaj în state în care acest lucru este legal, precum şi persoanelor necăsătorite din aceste state”. Cuplurile heterosexuale vor putea adopta în continuare copii ruşi.

Căsătoriile între persoanele de acelaşi sex erau premise la acea dată în 14 state, printre care Canada, Belgia, Spania sau Franţa.

Prezentarea informației potrivit căreia Rusia are o lege împotriva propagandei homosexuale s-a făcut în întreaga mass-media românească în mod standardizat.

Iată textul părtinitor și acuzator care a fost redat identic în toate cotidienele centrale, pe agențiile de știri și posturile de televiziune:

Putin a promulgat legea împotriva „propagandei” homosexuale

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat duminică o lege controversată ce pedepseşte orice act de „propagandă” homosexuală în faţa unui minor, denunţată ca discriminatoare de către apărătorii drepturilor omului, relatează AFP.

Potrivit legii, „propaganda relaţiilor sexuale netradiţionale în faţa unui minor” este pasibilă de amenzi cuprinse între 4.000 şi 5.000 de ruble (100-125 de euro), în cazul unei persoane fizice. O persoană depozitară a autorităţii publice riscă o amendă cuprinsă între 40.000 şi 50.000 de ruble (1.000-1.250 de euro), iar o persoană juridică între 800.000 şi un milion de ruble (19.000-23.500 de euro).

Sancţiunile sunt şi mai severe în cazul în care această propagandă are loc pe Internet şi prevăd ca entităţile juridice să fie închise până la 90 de zile. Străinii riscă, de asemenea, o amendă ce poate ajunge până la 100.000 de ruble (2.350 de euro) şi să fie deţinuţi 15 zile şi expulzaţi.

Homofobia este larg răspândită în Rusia, unde homosexualitatea a fost considerată o infracţiune penală până în 1993 şi o boală mentală până în 1999. Recent, o serie de cazuri de asasinare a unor persoane, comise din cauza orientării lor homosexuale, au fost înregistrate în această ţară.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Vtsiom şi publicat în iunie, 88% dintre ruşi susţin interzicerea „propagandei” homosexuale. De asemenea, 54% dintre ruşi cred că este necesar ca homosexualitatea să fie pedepsită.
Confruntări au avut loc sâmbătă, la Sankt Petersburg, între activişti ce susţin cauza homosexuală, care au încercat să organizeze un Gay Pride în centrul oraşului, şi militanţi anti-gay. Zeci de persoane au fost arestate de către poliţie.”

Cu precizarea că sublinierile ne aparțin, veți putea observa că aceeași informație a fost împărțită de Realitatea TV, Jurnalul Național, Evenimentul Zilei, România Liberă, Mediafax, Cotidianul, Hotnews și altele.

De la un capăt la altul, tendința părtinitoare și mesajul subliminal prezent în redactarea acestei știri traversează conținutul:

Expresia propagandă capată ghilimele ”de rigoare” sugerând deja poziția de pe care este redată această știre. Se sugerează astfel că ”propaganda” homosexuală nu ar exista decât pentru președintele Putin sau pentru ruși. ”Cauza homosexuală”, în schimb, expresie din finalul textului, este perfect îndreptățită la existență.

– Știrea omite să precizeze că anterior promulgării de către președinte, legea fusese aprobată în unanimitate de Parlamentul Rus în care și opoziția ”democratică” are locuri (liberal-democraţii au 56 de parlamentari).

– Orice rezervă sau distanță față de acest fenomen trebuie să fie prezentată ca o ”fobie”. Știrea se grăbește să vorbească despre ”homofobia larg răspândită în Rusia”, deși termenul este unul exagerat, disproporționat, fobie însemnând „stare patologică de neliniște și de frică obsedantă, lipsită de o cauză obiectivă sau precisă; aversiune nerezonabilă”.

– Se vorbește fără nicio ”reținere profesională” despre „o serie de cazuri de asasinare a unor persoane, comise din cauza orientării lor homosexuale” fără ca această informație să fie completată cu nimic concret, fără cazuistică, fără dovezile corespunzătoare.

– Finalul trebuie să sublinieze în schimb eroismul probat de militanții pentru ”cauza homosexuală”, printre singurele premise astăzi, militanți asupriți de un regim și o mentalitate ”retrogradă” care nu oferă libertatea de a striga sau afișa în plină stradă o preferință sexuală, o mare temă a timpurilor moderne.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.