Studiu: Ce efecte are marijuana asupra creierului

0

Un studiu realizat de cercetători de la Universitat «Pompeu Fabra» din Barcelona a arătat că marijuana poate provoca inflamaţie la nivelul creierului, care duce la tulburări de coordonare şi probleme de învăţare.

Studiul a fost realizat pe animale de laborator, pentru a descoperi de ce această stare de inflamaţie afectează coordonarea motorie şi procesul de învăţare, iar răspunsul a fost surprinzător: cannabisul activează anumite celule imunitare care joacă un rol-cheie în modul în care funcţionează cerebelul (“creierul mic”).

Animalelor li s-a administrat THC (delta9-tetrahidrocanabinol, substanţa activă din marijuana), timp de 6 zile. Şoarecii au fost apoi puşi să îndeplinească anumite sarcini, pentru a le testa coordonarea motorie şi capacitatea de învăţa să asocieze un sunet cu un jet de aer îndreptat spre ochi (un teste numit eyeblink conditioning). Animalele trebuiau să înveţe să anticipeze apariţia jetului de aer şi să clipească îndată ce auzeau sunetul.

Şoarecii cărora li se administrase THC au avut rezultate mai slabe la toate testele. Studii anterioare arătaseră că şi oamenii care consumă canabis întâmpină probleme similare în cazul testului eyeblink conditioning. Cercetătorii au constatat că THC activează celulele microgliale – celule din cerebel cu rol imunitar. Activarea acestor celule induce o stare de inflamaţie la nivelul cerebelului, ceea ce duce la tulburărilor de coordonare şi învăţare. Aceste tulburări au dispărut atunci când cercetătorii au administrat şoarecilor un medicament care împiedica activarea celulelor microgliale.

Rezultatele sugerează noi abordări terapeutice pentru tratarea efectelor consumului de canabis, afirmă cercetătorii.

„Consumul cronic de marijuana reduce numărul receptorilor canabinoizi (de care se leagă moleculele de THC) din creier, iar această scădere duce, după cât se pare, la activarea celulelor microgliale” – Andres Ozaita, unul dintre cercetători.

Este posibil ca activarea celulelor microgliale din cerebel să determine apariţia unor modificări subtile, greu de detectat, precum o uşoară încetinire a timpului de reacţie la volan, efect de care şoferii nu şi-ar da seama decât dacă ar fi testaţi în acest sens.

În afară de inflamarea creierului, fumatul de canabis a mai fost asociat cu scăderea coeficientului de inteligenţă şi cu creşterea riscului de apariţie a schizofreniei.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.