Doi cercetători americani, din cadrul Washington State University, au publicat un studiu, în«Journal of Antimicrobial Chemotherapy», cu privire la efectele tămăduitoare ale usturoiul asupra organismului uman.
Leacuri și terapii tradițional
În principal, studiul s-a bazat pe demonstrarea puterii de inhibare ale bacteriilor în organism. Astfel, usturoiul este mai eficient de cel puțin 100 de ori decât orice alt antibiotic, când vine vorba despre dezvoltarea bacteriei Campylobacter jejuni. Această bacterie este recunoscută ca fiind una dintre principalele cauze ale bolilor diareice bacteriene în multe ţări dezvoltate, iar Campylobacter fetus determina avorturi spontane la bovine şi ovine, dar este şi un un agent patogen oportunist la om.
Usturoiul este cel mai puternic aliment pe care natura îl produce. Acesta este motivul pentru care dieta mediteraneană oferă o speranță de viață mult mai mare decât oricare alta.
„Usturoiul este o minune a naturii. Acest lucru este important pentru mine deoarece acest compus are puterea de a elimina cauzele bolii foarte rapid“ – Xiaonan Lu, unul dintre cei doi cercetători care au realizat studiul.
Cunoscut sub numele științific deAllium sativa, usturoiul este recunoscut în istorie precum un puternic luptător împotriva virusurilor. De-a lungul timpului, oamenii s-au hrănit cu usturoi pentru a-și menține sănătatea, dar și pentru a alunga bolile. Louis Pasteur a remarcat că atunci când bacteriile au intrat în contact cu usturoiul au murit. Chiar și în Evul Mediu, doctorii vremii foloseau usturoiul pentru că rănile să se vindece mai repede, sau îl introduceau sub limba bolnavilor pentru a opri diversele infecții. De fiecare dată aceste leacuri dădeau roade și pacienții se vindecau.
„Campylobacter este cea mai frecventă cauza bacteriană care produce toxiinfecţiile alimentare. În jur de 5% din populația globului este afectată în fiecare an de asemenea toxiinfecţii alimentare, care includ simptome precum greață, diaree, crampe sau dureri abdominale. Usturoiul cultivat conţine un Fito-sterol numit dialil disulfit care poate să omoare bacteriile de 100 de ori mai repede decât orice alt antibiotic“ – Saif Michael Konkel co-autor al studiului.
Cei doi cercetători recomandă consumul regulat de usturoi pentru buna funcționare a sistemului digestiv. Medicina alternativă se dovedește uneori mai practică decât cea clasică.
Rolul pozitiv al usturoiului pentru sănătate
– Tratarea cancerului – Studiile au arătat că anumite substanțe din compoziția usturoiului, cum ar fi dialil disulfidul, au efecte veritabile în distrugerea celulelor canceroase și ajută la dezvotlarea unui sistem imunitar puternic. Usturoiul este cunoscut pentru reducerea dezvoltării tumorilor papilare.
– Echilibrarea tensiunii arteriale – Usturoiul poate ajuta la echilibrarea hipertensiunii arteriale. Medicina tradițională din Asia recunoaște faptul că usturoiul este eficient în controlarea hipertesiunii arteriale, fapt confirmat de specialiștii din întreaga lume. Pentru ca usturoiul să contribuie la scăderea tensiunii arteriale, puteți consuma suc proaspăt, un cățel de usturoi în lapte cald sau pur și simplu un cățel de usturoi, în fiecare zi.
– Usturoiul este cunoscut pentru faptul că ajută la vindecarea infecțiilor urechii la copii. Acesta acționează ca antibiotic natural, fără efecte secundare întrucât are puternice proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Sucul crud obținut din câțiva căței de usturoi poate fi introdus direct în ureche. Acest lucru poate determina durere, întrucât ustoroiul începe să acționeze asupra microbilor care au declanșat infecția. Durerea nu va persista foarte mult timp, iar infecția va fi înlăturată.
– Usturoiul ca antibiotic – Usturoiul este un antibiotic natural și cel mai bune lucru este că nu distruge și bacteriile sănătoase. Destul de multe persoane folosesc usturoiul ca antibiotic, în mod eficient.
– Creșterea nivelului de antioxidanți – Usturoiul stimulează creșterea nivelului de antioxidanți din organism, ajută la scăderea valorilor glucozei serice și a tensiunii arteriale.
– Usturoiul ajută la eliminarea toxinelor din organism, fiind o alternativă bună de detoxifiere.
– Usturoiul conține alicină, un compus puternic care acționează ca antibiotic și ajută la vindecarea infecțiilor cutanate. Este bine de știut că alicina se formează doar atunci când usturoiul este tăiat sau zdrobit.
– În trecut usturoiul era recunoscut nu doar pentru faptul că respingea vampirii, ci și pentru faptul că ajuta la vindecarea rănilor și vânătăilor. De asemenea, usturoiul era un tratament popular pentru indigestie și balonare.
– Usturoiul are efecte benefice și asupra pielii. Consumul regulat de usturoi tonifică pielea și o face netedă, iar unghiile devin mai tari. Un alt avantaj este că poate ține sub control mătreața.
Consecintele consumului exagerat de usturoi
Există desigur și unele efecte secundare pe care trebuie să le luați în considerare înainte de a consuma cantități mari de usturoi, pentru a obține toate aceste beneficii.
Orice, consumat cu moderație funcționează bine, dar dacă se exagerează, apar efecte negative.
– Mirosul neplacut al corpului – Dacă o persoană va consuma prea mult usturoi va observa că organismul său va începe să miroase a usturoi. Acest lucru este rezultatul faptului că usturoiul este secretat prin pori și fenomenul va persista până când usturoiul va fi complet eliminat din organism. Mirosul corpului poate fi jenant și poate provoca destul de mult stres.
– Respirație dezagreabilă – Consumul unei cantități prea mari de usturoi crud poate cauza respirație urât mirositoare și acest lucru ar putea afecta viața socială a consumatorului. Singura modalitate de a contracara acest lucru este să se consume usturoi crud, împreună cu mâncare și acest lucru să se facă, de preferat, înainte de a merge la culcare.
– Probleme de digestie – Prea mult ustoroi nu poate decât să facă rău, din cauza faptului că poate să ardă mucoasa stomacului și să provoace durere accentuată.
–Alergii– Pentru unele dintre persoanele alergice, usturoiul ar putea declanșa erupții cutanate, febră sau vărsături. Ar putea reacționa negativ în prezența unor anticoagulante.
– Botulism – Sulful din usturoi poate declanșa chiar și botulism, care determină tulburări severe de stomac sau chiar deces.
Cum să consumați usturoiul în siguranță
Usturoiul poate fi consumat în siguranță de majoritatea adulților. Cu excepția aromei sale intense și a faptului că provoacă transpirație, usturoiul are puține efecte secundare. Totuși, trebuie să știți că există anumite reguli pentru a fi în siguranță în urma consumului de usturoi:
– dacă sunteți alergici la plante din familia liliaceae, inclusiv ceapă, praz, arpagic sau flori cum ar fi zambilele și lalelele, evitați usturoiul. Persoanele care sunt alergice la usturoi pot manifesta diverse reacții, fie că inhalează, consumă sau aplică usturoiul pe piele.
– oamenii care urmează să suporte intervenții chirurgicale sau dentare, femeile însărcinate și cei cu tulburări de coagulare, ar trebui să evite să consume cantități mari de usutroi în mod regulat din cauza proprietății acestuia de a subția sângele, fapt ce ar putea provoca sângerări excesive. Cei care utilizează anticoagulanți, aspirină și antiinflamatoare nesteroidiente nu ar trebui să consume și usturoi decât după ce primesc avizul medicului privind cantitatea pe care o pot îngera.
Usturoiul poate interacționa cu acțiunea anticoncepționalelor, ciclosporinei și altor medicamente. Femeile care alăptează au constatat că usturoiul oferă laptelui o aromă pe care copilul o poate respinge.
Consumul unei cantități mari de usturoi poate irita mucoasa stomacului și poate determina arsuri stomacale, dureri abdominale, flatulență, diaree sau constipație. Fiți precauți în utilizarea usturoiului dacă aveți un stomac sensibil. Dacă se aplică direct pe piele, usturoiul poate provoca arsuri, lucru este valabil mai ales în cazul copiilor.
Asigurați-vă că mâncați un usturoi organic care are toate calitățile acestei plante. În magazine poate fi întâlnit usturoi tratat chimic care nu are niciunul dintre beneficiile usturoiului natural. Dacă usturoiul este înflorit, înseamnă că și-a pierdut mare parte din compușii săi valoroși.