Cel mai slab parlamentar

0

Să mai meargă vasluienii la vot? Câți parlamentari au? Este o întrebare foarte grea, chiar dacă își închipuiți unii că știu răspunsul. Vasluienii știau că, începând cu alegerile din 2012, numărul parlamentarilor județului a crescut la 13. Nu este adevărat și este foarte ușor de demonstrat. În afară de prezența la Casa Poporului, un ales poate fi evaluat și în funcție de ce face în teritoriu, unde, ca să aibă o legătură cu cei care l-au votat, trebuie să aibă măcar un cabinet. Nu toți respectă această condiție. Liberalul Nelu Tătaru, uneperistul Sergiu Viziteu și pesedistul Irinel Stativă concurează pentru trofeul de cel mai slab parlamentar al Vasluiului.

Sunt câteva criterii prin care poate fi evaluată activitatea unui parlamentar, adică dacă acesta își respectă calitatea dobândită prin votul oamenilor. Activitatea parlamentară propriu-zisă este cea mai importantă, prin inițiative legislative, luări de cuvânt, declarații politice, moțiuni, întrebări și interpelări adresate guvernului. În plus, trebuie urmărită preocuparea respectivului ales pentru ceea ce se întâmplă în teritoriu, iar pentru asta, pentru ca legătura cu electoratul, cu oamenii din colegiu să fie palpabilă, trebuie măcar să existe un cabinet parlamentar.

Nu toți parlamentarii vasluienii îndeplinesc această condiție. Despre unii s-a și uitat că au această calitate, oamenii nu mai știu nimic despre ei, iar în Senat sau Camera Deputaților nu au nici cea mai modestă activitate. La această categorie se detașează net Sergiu Viziteu, Nelu Tătaru și Irinel Stativă. Au fost aleși, dar nu au susținut nicio conferință de presă, nu au un cabinet parlamentar cunoscut, nu au prezență nici măcar on-line (care începe să conteze tot mai mult) și nimeni nu le știe nici măcar numărul de telefon. Cu toate acestea, se numesc, fără jenă, parlamentari de Vaslui.

În cazul pesediștilor, lucrurile sunt destul de clare. Regula pentru aceștia este ca sediile de partid să găzduiască și cabinetele parlamentare. De exemplu, în clădirea „județenei” se află cabinetele senatorului Doina Silistru și deputatului Victor Cristea. Cei doi pot fi realmente găsiți aici și au un program de audiențe pe ușă. În plus, nu le lipsește nici activitatea parlamentară propriu-zisă: sunt consemnați cu declarații, interpelări, luări de cuvânt și propuneri legislative.

La fel pentru deputata Ana Birchall și senatoarea Gabriela Crețu, care se detașează și printr-o susținută activitate on-line, adică prin blogurile pe care le întrețin. Ana Birchall a punctat de la începutul mandatului și prin numeroase apariții televizate.

Irinel Stativă, deputat „la grămadă”

Pesediștii vasluienii au însă oaia lor neagră: deputatul Irinel Stativă, ales în Colegiul Murgeni. El a ieșit deputat „la grămadă”, cu partidul, fără a susține o singură conferință de presă și fără a participa la o singură emisiune televizată măcar. După preluarea mandatului, a rămas consecvent și nu s-a sinchisit să anunțe deschiderea unui cabinet parlamentar.

În Camera Deputaților, pur și simplu nu a existat: nu are nici măcar o singură întrebare adresată vreunui ministru, o singură interpelare, o declarație, nimic de genul acesta. A semnat „la grămadă” o inițiativă legislativă a unor colegi de partid.

În Vaslui, nimeni nu l-a mai văzut pe Irinel Stativă de la preluarea celui de-al doilea mandat. În primul, s-a comportat în același mod, ceea ce ar fi trebuit să fie învățătură de minte pentru alegători. Nu a fost să fie.

Sergiu Viziteu, o mare greșeală

Cu afaceri importante și vreo 14 case, Sergiu Viziteu i-a convins pe pedeliștii vasluieni să facă o mare greșeală: să-l desemneze candidatul lor la Camera Deputaților în Colegiul Murgeni. După ce s-a văzut ales, tot ce a făcut Viziteu a fost să-i trezească la realitate pe colegi. Și-a luat mandatul și dus a fost.

Pentru a fi și mai sigur că a rupt-o cu trecutul său de “vasluian”, Viziteu a plecat și din organizația care l-a făcut deputat, PDL Vaslui, integrându-se în fantomaticul UNPR. De când i se spune deputat, nu a mai fost niciodată prin județ, cât despre un cabinet parlamentar cu numele său ca firmă nici nu poate fi vorba.

Nici prin Parlament nu se rupe cu munca. În aproape un an, a luat cuvântul o singură dată, când a depus jurământul, iar colegii său l-au „prins” pe la cameră doar de câteva ori, când a semnat o inițiativă legislativă și cinci moțiuni.

Nelu Tătaru, un senator mare, mare de tot

PNL are un deputat, președintele Filialei Teritoriale Vaslui a partidului, Florin Ciurariu, și un senator, pe Nelu Tătaru, ales în Colegiul Huși. Sau are numai un deputat?

De când a fost ales senator, ceea ce sună bine, trebuie să recunoaștem, doctorul Nelu Tătaru nu-și mai încape în halat de mândrie. Se laudă pe toate drumurile că, fără el, partidul nu ar fi putut reuși să obțină mandatul de senator la Huși. Realitatea este cu totul alta, bineînțeles: și infirmiera sau femeia de serviciu din spitalul de la Huși ar fi ieșit, cu susținerea USL.

De când „s-a ales”, Tătaru s-a făcut remarcat prin faptul că a încercat să înșele statul cu suma de 300.000 de lei, propunând spre decontare o parte din banii pe care i-a cheltuit cu ridicarea unei vile pe 840 de metri pătrați. Imensa vilă îi este sediu de firmă și… locuință de serviciu. În plus, medicul și-a făcut și o farmacie. Numai la un cabinet parlamentar nu s-a gândit, deși spațiu are destul, pentru că păstrează și un apartament ANL pe lângă vilă, pentru vremuri negre, spune el.

Vremurile negre ar putea veni, într-adevăr, dar de la un loc muncă de unde, dacă nu faci nimic, ești dat afară în regim de urgență. Nu este valabil însă și în Parlament.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.