Dimitrie Gusti despre internaționalism și economia națională

3

Dimitrie Gusti tinand o cuvantare in fata satului Dragus 1929„Internaționalismul adevărat nu desființează națiunile. Căci națiunile laolaltă, în eforturile lor comune pe căile civilizației, dau naștere umanității, nu în sensul antinațional al umanitariștilor fără patrie, ci în sensul național, ca realitate care reflectă ființa națiunilor și energia creatoare a lor.

O țară subjugată economic, vândută corporațiilor străine, datornică altor țări nu mai este cu adevarat stăpână pe destinul ei, chiar dacă, din punct de vedere politic, are, în aparență, un guvern, o constituție și o organizare politică independente.

Activitatea economică este ceea ce leagă și mai mult o națiune de pământul ei. Toate resursele pe care le oferă mediul geografic, de la izlazurile pentru pășunat sau pământurile cultivabile, până la resursele minerale cele mai ascunse, toate acestea aparțin națiunii și trebuie să fie utilizate treptat în funcție de evoluția naturală a națiunii și în măsura în care pot apărea alte resurse pentru generațiile următoare. O viață economică cedată pe nimic străinilor conduce la exploatarea nemiloasă a bogățiilor de care dispune țara și la epuizarea mijloacelor de trai necesare generațiilor viitoare sau, cel puțin, la apariția unor activități străine de natura și de stadiul de dezvoltare organică a națiunii, ceea ce are drept consecinţă distrugerea echilibrului intern și disoluția comunității naționale. Prin urmare, manifestările economice nu sunt aspecte întămplătoare ale vieții unei națiuni, ci componente esențiale prin care națiunea se poate perpetua și dezvolta, dar ele pot duce, deopotrivă, la decadere politică și chiar la dispariția națiunii”.

Dimitrie Gusti – «Știința națiunii», 1937

Loading...
loading...

3 COMENTARII

  1. Mai stie cineva despre marele Dimitrie Gusti?Am discutat cu studentii din anul 2 si 3 de la Psihologie-Sociologie si habar nu au de el ori isi aduc vag aminte.

  2. Absolut corecte afirmatiile. Insa vremurile au evoluat si adevarul exprimat de acestea trebuie reformulat in functie de noile provocari financiar-informatice si globalist-comerciale. Aici sunt marile probleme. Avem conducatori slab pregatiti juridic si comercial. Un exemplu de ministru interbelic bine pregatit este Mircea Vulcanescu (asta ne-a bagat atunci, da’ noi nu vrem acum 19 MILIARDE de euroi in visterie), de departe cel mai de seama discipol al “trairistului” Nae Ionescu (Eliade, Noica, Cioran sunt alti discipoli) pe nedrept uitati de oamenii de cultura de acum (rusinica dragilor).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.