„Fără datorii suntem mai liberi”

0

Argentina a înapoiat populaţiei, începând cu 3 august 2012, prima tranşă din 70 de miliarde de dolari blocaţi în bănci în timpul crizei financiare care a zguduit ţara în 2001. Atunci, sistemul bancar al Argentinei a fost pe punctul de a se prăbuşi, din cauza datoriei publice imense, de 100 de miliarde de dolari, dar şi a blocajului economic. Colapsul a fost provocat, printre altele, de cursul dolar – peso argentinian, care a dus la retrageri masive din bănci ale economiilor populaţiei.

Argentina a rambursat toate titlurile emise după îngheţarea depozitelor bancare în timpul crizei financiare din anul 2001, anunţând oficial sfârşitul pentru “corralito”. Preşedinta Cristina Kirchner a dat asigurări că va continua politica de dezîndatorare pentru a garanta “independenţa” ţării în faţa volatilităţii pieţelor internaţionale.

„Am încheiat plata corralito. Fără datorii suntem mai liberi”, a scris pe pagina sa de internet a Ministerului argentinian al Economiei. O afirmație și o concluzie a președintei Argentinei care ar trebui să se constituie pentru români, alături de întreaga experiență a Argentinei, într-o strașnică învățătură de minte. Ultimele titluri rambursate au avut o valoare de 2,19 milirde de dolari, 78% din sumă fiind plătită creditorilor externi şi restul de 22% celor din Argentina.

După ce populaţia a retras 22 de miliarde de dolari din bănci în decursul a numai 3 luni, pe data de 1 decembrie 2001, guvernul de la Buenos Aires anunţa celebrul ”corralito”, şi anume îngheţarea tuturor depozitelor bancare pentru a împiedica retragerea şi a restului de 70 de miliarde de dolari rămaşi în sistemul bancar, ceea ce ar fi condus la falimentul băncilor.

Decizia a declanşat cea mai gravă criză economică şi socială din această ţară. Câteva zile mai târziu, FMI-ul a refuzat să acorde Argentinei un împrumut de 1,26 de miliarde de dolari şi pe 23 decembrie 2001 guvernul anunţa că ţara a intrat în încetare de plăţi, datoria sa fiind atunci de peste 100 de miliarde de dolari. În consecinţă, guvernul a fost nevoit să se împrumute şi a emis titluri în valoare de 19.6 miliarde de dolari.

„O perioadă istorică s-a încheiat”, anunţa preşedinta Cristina Kirchner, susţinând că „ceea ce rambursăm acum nu este altceva decât ceea ce băncile ar fi trebuit să ramburseze cetăţenilor”.

Dar în cazul multor argentinieni coşmarul pierderii depozitelor bancare după ce băncile străine au părăsit Argentina fără să-şi ramburseze clienţii a durat ani și ani. În cazul marilor crize, polticile și practicile monetare internaționale permit și susțin ”salvarea” în profit a băncilor, lăsând oamenii de rand fără nicio apărare. Astfel, unii argentinieni şi-au recuperat de-a lungul anilor banii din bănci în urma unor decizii ale justiţiei, însă alţii s-au luptat ani la rând în pentru depozitele lor.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.