Fără niciun viitor

0

Județul Vaslui nu oferă nicio posibilitate de dezvoltare personală și profesională tinerilor săi. Abia ieșiți de pe băncile școlii, tinerii vasluieni iau viața în piept cum nu se poate mai rău: fără niciun ajutor, fără niciun sprijin din partea statului, fără nicio posibilitate de încadrare profesională, fără nicio posibilitate de a-și întemeia o familie și de a sta pe picioarele lor, într-o țară în care se simt în plus.

Calculul economic al capitalismului românesc îi așează după o virgulă, ca surplus al unei forțe de muncă, una dintre cele mai ieftine din Europa, de care nu este nevoie. La nivel național, peste 188.000 de tineri au părăsit băncile școlii după ceea ce era recunoscut odinioară ca examenul vieții, bacalaureatul. Dintre aceștia, peste 34.000 (18%) nu au avut altă soluție decât să-și depună dosarele de șomaj, în așteptarea unei alternative, a unei schimbări pe care politicienii o promit de 25 de ani. Între timp, cei mai mulți vor pleca în străinătate, căpătând încă din start sau întorcându-se cu un dezgust față de țara mamă și ale sale „cadre” învechite care, în spiritul aceleiași aflări în treabă comuniste în care se complăceau înainte, promit să „facă totul” pentru „propășirea materială și spirituală a poporului român”, cum le sună jurământul de instalare, după care uită ultima parte a acestui jurământ, interpretându-l într-o notă personală.

Cea mai îngrijorătoare situație de găsește în județul Vaslui, unde ponderea absolvenților care au cerut indemnizație de șomaj este cea mai mare, ajungând în unele localități până la 80%.

Situația specială a județului Vaslui îi face pe ziariștii de la săptămânalul cu profil economic «Ziarul financiar» să facă un studiu de caz tocmai pe județul acesta. „1.000 dintre cei 3.000 de tineri care au terminat liceul în 2013 au cerut ajutor de șomaj”, scriu aceștia.

„Dar unde să lucreze aceștia, în condițiile în care piața construcțiilor a pierdut 5 mld. euro în criză și investițiile în noi fabrici se pot numără pe degetele de la o mână, iar în agricultură, cea mai mare companie din județ – Comcereal (Adrian Porumboiu) -, nu și-a mai mărit efectivul mediu de salariați din 2010?”, se întreabă «Ziarul Financiar».

„În plus, Vaslui este județul cu cea mai ridicată rată a șomajului înregistrată în luna iunie (9,6%), comparativ cu o medie națională de 4,9%”, completează ziariștii bucureșteni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.