Importanța enzimelor în corpul uman

0

Majoritatea oamenilor nu își dau seama, însă enzimele reprezintă un element vital pentru menținerea sănătății. Enzimele sunt responsabile pentru fiecare reacție din corpul uman. Când producția de enzime a pancreasului este insuficientă, acest lucru poate cauza probleme serioase de sănătate. Un exemplu concludent este boala denumită „Sindromul Shwachman” ce constă în producția insuficientă a enzimelor la copii. Deci, vă puteți da seama că aceeași problemă poate apărea și la adulți, unde reprezintă o adevărată amenințare.

Enzimele se pot găsi doar în alimentele crude, fără a fi gătite sau procesate. Fiecare tip de mâncare existent conține propriile enzime care sunt responsabile de digestia proprie. Exemplul cel mai la îndemână pentru înțelegerea acestui fenomen este observarea alimentelor care se degradează ca rezultat al acțiunii enzimelor conținute.

Și totuși unii se întreabă de ce trebuie să ne preocupe includerea enzimelor în alimentație din moment ce pancreasul este responsabil de producerea lor. Răspunsul este că organismul uman are o abilitate redusă de a produce enzime „de calitate”. Procesul nu este asemănător cu executarea unui produs într-o fabrică după un tipar sau formă. Forma este folosită pentru un număr limitat de enzyme, până în momentul în care trebuie înlocuită cu alta. De fiecare dată când este necesar ca pancreasul să producă enzime, ne ”consumăm” posibilitatea de a produce o copie fidelă sau exactă a unei enzime.

Organismul uman a fost conceput pentru a lucra cu enzimele conținute de hrana oferită de natură. Atunci când consumăm alimente, acestea sunt depozitate în partea superioară a stomacului pentru aproximativ o jumătate de oră. Aici este de fapt locul unde digestia se desfășoară. Astfel, suntem induși să credem că acizii din stomac digeră hrana, lucru ce nu este adevărat. De fapt enzimele din compoziția alimentelor sunt responsabile de digestie.

Odată ce enzimele acționează asupra mâncării, depozitul de hrană coboară în partea inferioară a stomacului, unde enzimele adiționale încep să lucreze. Acidul clorhidric din stomac are un rol esențial pentru că scade nivelul de PH al depozitului din stomac astfel încât și alte enzime pot să lucreze pe compusi diferiti. Trebuie reținut faptul că atunci când nu există enzime în hrana consumată, se produc în organism o serie de reacții dăunătoare. Atunci când consumăm alimente ce nu au în componența lor enzime, organismul este obligat să le producă pentru că sunt absolut necesare în procesul de obținere al substanțelor nutritive.

Pancreasul produce în mod normal enzime care se îngrijesc de toate procesele ce se desfășoară în organism până la ultimele detalii. Consumarea de alimente sărace în enzime întrerupe producția de enzime necesare metabolismului, pancreasul fiind astfel obligat să producă o cantitate imensă de enzime în încercarea de a digera hrana tocmai consumată.

Pancreasul elimină enzimele în partea superioară a intestinului subțire. Acesta are la dispoziție prea puțin timp pentru a digera hrana în mod corespunzător, iar rezultatul este trecerea de hrană nedigerata în intestin. Organismul nu are nevoie de proteine, grăsimi și carbohidrați, ci de aminoacizi, acizi grași și monozaharide, ceea ce reprezintă sfârșitul unei digestii corespunzătoare a elementelor de mai sus.

Hrana digerată de enzimele secretate de pancreas este absorbită sub formă de substanțe nutritive. Hrana rămasă nedigerata intră pur și simplu într-un proces de putrefacție. Acest proces produce gaze, reziduri dăunătoare și avariază cultura bacterială din colon.

Pancreasul, fiind forțat să producă cantități mari de enzime, de obicei de 2-3 ori pe zi, cu mult mai mult decât îi este menit, pierde gradat abilitatea de a produce enzime. Din cauza acestui fapt, întreg metabolismul este afectat treptat. Procesul de îmbătrânire prematură, schimbările degenerative ce se produc odată cu trecerea timpului, cedarea sistemului imunitar, toate acestea sunt rezultate apărute în timp în urma acestei amenințări.

Un alt aspect al acestei amenințări este epuizarea continuă a enzimelor metabolice din organism. Enzimele care se găsesc în sânge și în tot corpul ajută la curățarea organismului, descompun grăsimi și reziduri.

Astfel, enzimele contribuie la realizarea digestiei, la extragerea nutrienților din alimentele pe care le îngerăm, la eliminarea substanțelor toxice din organism, descompun grăsimile și metabolizează proteinele și amidonul.

Ca să beneficiem la maximum de enzimele din fructe și legume trebuie să ținem cont și de aceste sfaturi:

1. Consumă fructe și legume bine coapte, deoarece au un conținut enzimatic mult mai ridicat decât cele mai crude.

2. Bea lichide numai între mese, nu și în timpul mesei, deoarece acestea pot dilua enzimele digestive.

3. Consumă sucurile de fructe la temperatura camerei sau chiar și mai calde. Sucurile prea reci forțează organismul să cheltuiască enzime importante pentru a ridica temperatura băuturii.

Enzimele si organismul uman

Enzimele sunt cu adevărat remarcabil pe care îl conțin alimentele vii, în special cele neprelucrate. Enzimele reprezintă cheia pentru o absorbție bună a hranei, fiind eliberate imediat ce începem să mestecăm. În egală măsura, toate procesele noastre fizice depind de enzime. Acestea sunt principalii catalizatori ai tuturor reacțiilor chimice din organism, fără de care am înceta să funcționăm sau să existăm. Enzimele determină digestia, detoxifierea, imunitatea și toate celelalte procese metabolice și regeneratoare. Calitatea enzimelor noastre este reflectată în propriul nivel energetic și în vitalitatea noastră.

Enzimele, întâlnite în toate organismele vii, sunt molecule de proteine care digeră hrana, descompunând-o în fragmente suficient de mici încât să treacă în sânge prin porii minusculi ai intestinelor. Ele reprezintă „clasa muncitoare“ a organismului. Pe lângă acțiunea de digerare a hranei, ele distrug toxinele, descompun grăsimile și celuloza, și metabolizează amidonul și proteinele. Oamenii de știință au identificat peste 2.500 de enzime diferite în corpul uman.

Enzimele sunt implicate în orice funcție biochimică și fiziologică. Fiecare acțiune a noastră în calitate de ființe vii necesită enzime. Toate procesele vieții sunt formate dintr-o rețea complexă de reacții chimice cunoscute sub denumirea de metabolism. Enzimele sunt chiar catalizatorii care fac posibil metabolismul. Deci catalizatorul, enzimele în cazul oamenilor, reprezintă materialul biochimic ce determină reacțiile chimice necesare pentru ca viața să fie posibilă. Așadar, fără enzime, am înceta să existăm.
În cazul în care avem o activitate scăzută a enzimelor, putem să ne confruntăm cu niște afecțiuni destul de severe.

Dr. Anthony Cichoke, în cartea sa «Enzimele și terapia cu enzime», nu contenește să arate importanța enzimelor pentru specia umană. El afirmă că organismele noastre depind de enzime pentru a gândi, respira, merge, vorbi, digera mâncarea și a funcționa la capacitate optimă. Pentru că organismul să funcționeze în cea mai bună stare, să învingă bolile și să refacă celulele afectate, este necesar ca enzimele să fie vii și în cantitate mare. Enzimele ne refac organismul, îl apăra și îl susțin.

Un caz destul de interesant este cel al unui medic din New York, dr. Nicholas Gonzales. Dr. Gonzales a prezentat multe studii de caz extrem de semnificative în cadrul cărora, utilizând în principal doze crescute de enzime și alimente bogate în enzime, au fost tratate cu succes cancerul și alte boli grave. Așadar, după câte vă puteți imagina, nivelul de enzime conținut de alimentele cunoscute de noi reprezintă un element decisiv. „Forța acțiunii enzimelor este esențială pentru starea noastră de sănătate. La Clinica McKeith, efectuăm o serie de teste biochimice pentru a evalua activitatea enzimelor. Cele mai grave probleme pe care le-am întâlnit la pacienții ce sufereau de o activitate scăzută a enzimelor au de-a face cu disfuncții gastrointestinale: indigestie, malabsorbție, arsuri stomacale, râgâit, gaze, balonare, crampe, constipație, sindromul colonului iritabil și oboseala cronică. Când activitatea enzimelor este restabilită, aceste disfuncții sunt aproape întotdeauna eradicate”.

Există trei clasificări generale ale enzimelor:

1. Enzimele metabolice, care ne direcționează organismul

Ele acționează pe post de catalizatori la creșterea oaselor, refacerea țesuturilor, reglarea metabolismului, vorbire, respirație, reproducere, auz și contracția oricărui mușchi. Aceste enzime metabolice se găsesc în mod natural în biochimia organismului nostru. Totuși, pe măsură ce îmbătrânim, activitatea enzimelor metabolice slăbește.

2. Enzimele digestive sunt necesare pentru digestia hranei

Aceste enzime descompun proteinele, carbohidrații și grăsimile din alimente. Enzimele digestive sunt, de asemenea, responsabile cu extragerea, asimilarea, metabolizarea și absorbția substanțelor nutritive, a vitaminelor și a mineralelor.

3. Enzimele alimentare ajută procesul digestiv

Ele trebuie să provină din mâncarea pe care o consumăm. Toate alimentele crude, mai precis fructele, legumele, semințele, nucile, anumite alimente superconcentrate de importanța capitală, în special germenii, sunt resursa principală pentru enzime alimentare.

Activitatea scazută a enzimelor este poate cea mai răspândită problemă în zilele noastre. O viață trepidantă, îndreptată spre performanță, acompaniată de mâncarea tip fast-food are ca rezultat o populație practic lipsită de enzime digestive. Implicațiile sunt multiple și grave. Totuși, sunt reversibile și pot fi corectate.

A fi sănătos sau a fi bolnav nu este un lucru ce se obține instantaneu. Sănătatea este rezultatul stilului de viață pe care îl ducem și a obiceiurilor zilnice pe care le-am dobândit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.