Animalele hrănite cu porumb modificat genetic au ajuns să aibă probleme cu ficatul și rinichii în doar trei luni.
Această realitate a ieșit la iveală după ce o firmă americană, Monsanto, care a făcut experimentul, a fost obligată de organizația Greenpeace să își publice rezultatele la începutul anului 2010.
Animalele au fost studiate de oameni de știință francezi, din cadrul Universității Caen, care au ajuns la concluzia că cele câteva soiuri de porumb modificat genetic influențasera în rău starea de sănătate a cobailor care fuseseră hrăniți cu aceste produse.
Rezultatele vin mult prea târziu. Trei dintre soiurile testate sunt cultivate la scară largă în SUA, iar un al patrulea se întâlnește în Europa, mai ales în Spania.
Potrivit cercetătorilor, ficatul și rinichii rozătoarelor testate au fost afectate în mod semnificativ.
Fiecare dintre soiurile testate a avut ca urmare concentrații neobișnuite de hormoni în sângele și urina cobailor, ceea ce sugerează că organele amintite nu funcționau corespunzător.
Femelele cobai hrănite cu unul dintre soiurile de porumb modificat genetic aveau un nivel mai mare al zahărului din sânge și un nivel ridicat al trigliceridelor, după cum se menționează în raportul publicat în Internațional Journal of Microbiology.
„Aceste substanțe nu au făcut niciodată parte din dieta oamenilor sau a animalelor, iar de aceea consecințele asupra sănătății pentru cei care le consumă, mai ales pe termen lung, nu poate fi cunoscută”.
Firma americană Monsanto a pretins că analizele s-au bazat pe metode și motivații false și nu pot să pună sub semnul întrebării siguranța pentru aceste produse.