SC Prospecțiuni SA se comportă ca o gașcă de tâlhari

0

de Hans Hedrich, vicepresedinte Asociatia Neuer Weg, Fagaras
Tel. 0752-616128
hanshedrich@gmx.de

Nu exagerez deloc cu cele relatate mai jos… Ieri am fost pe teren in zona Malancrav/Malmkrog, Laslea/Lasseln, Biertan/Birthaelm si Copsa Mare/Grosskopisch, in jud. SB, intre Sighisoara si Medias, pe probleme de explorari de gaze de sist, ce se executa aici de cateva saptamani. …Si nu pot sa constat altceva decat ca e ALARMA DE GRADUL ZERO! pentru natura protectia patrimoniului/siturile UNESCO de aici!

Lucrarile sunt executate, in beneficiul s.c. ROMGAZ S.A., de catre s.c. Prospectiuni S.A. a cleptosecuristului Ovidiu Tender care se comporta ca o gashca de talhari in gradinile oamenilor si pe strazile comunelor din zona Biertan, Malancrav, Cund, Mosna…

Cateva constatari bine documentate, din mai multe sate care arata un tipar specific al problemelor:

1. Vibratiile utilajelor si a detonatiilor distrug fatadele caselor.
2. Lucratorii firmei intra fara acordul proprietarilor de terenuri in gradini si pe campuri,.
3. Lucratorii provoaca distrugeri la recoltele de pe camp.
4. S-au facut, in 09. 09. 2013, puscari in situl UNESCO de la Biertan(!), direct langa zidul Cetatii
5. Lucratorii au intrat, in 09. 09. 2013 la Malancrav, in gradina conacului Printului Charles(!), instaland senzori si cablaje.
6. Nu se respecta o serie de prevederi din decizia de incadrare a APM SB de “impact nesemnificativ” asupra mediului (lucrari mai mult de 8 ore/zi, puscari cu explozibil, puscari noaptea, producerea de deseuri, distrugeri a mediului inconjurator si a patrimoniului istoric s.a.).
7. Lucratorii beau alcool in timpul programului de lucru.
8. Firma, aparent, nu are nici un fel de contracte/aprobari din partea autoritatilor locale pt. desfasurarea activitatilor pe domeniul public.

9. Lucratorii ii ameninta, ii injura si ii scuipa pe cei care li se opun (10. 08. 2013 la Malancrav).
10. Se trimit batausi de catre firma de paza ca sa-i bata pe cei care li se opun firmei de prospectiuni (in zona Mosna).
11. Politia nu e de gasit la fata locului (com. Laslea) sau inventeaza tertipuri pt. a nu da curs unor reclamatii transmise telefonic (seful de sectie Dumbraveni, Manolache). La fel, Politia din Cund nu a inregistrat o plangere penala a unei persoane vatamate de lucrarile de explorare.
12. Lucratorii ii mint cu nerusinare si induc in eroare pe localnici, atunci cand sint intrebati de activitatea lor, negand ca ar cauta gaze de sist. La Biertan, un lucrator a afirmat fata de o jurnalista(!) ca ei doar fac curat in sat pentru ca urmeaza sa vina presedintele Basescu in vizita!

13. Cand sint luati la intrebari de catre localnici, reprezentantii firmei de explorare spun cu maxima seriozitate ca pe timpul lui Ceausescu s-ar fi procedat la fel, doar ca atunci nu ar fi primit niciun fel de despagubiri. Cu alte cuvinte: Bucurati-va ca va dam 50 de Lei dupa ce v-am rascolit gradina!  (S-a intamplat la Mosna.)

 

Locuitor din Valchid/Waldhuetten in fata boltii casei, crapata in urma lucrarilor de explorare (executate aprox. in 09. 08. 2013. Foto din 10. 08. 2013)

“Cablaraie” in cucuruz. Senzori de date geo, amplasate fara acordul proprietarului pe un teren de porumb intre Valchid si Copsa Mare. (Foto din 10. 08. 2013)

Nu tancurile cu tunuri ci tractoarele cu foreze si complicitatea autoritatilor (politie, prefectura, primarii) reprezinta noua amenintare pentru om, natura, cultura si comunitate…

Reprezentantii autoritatilor publice, a politicului (in special PSD si Forumul German)  cat si a celor bisericesti (mai cu seama cele ale Bisericii evanghelice C.A.) au sansa unica sa demonstreze si sa ne lamureasca in zilele urmatoare ale cui interese le slujesc in realitate: cele ale comunitatilor si a contribuabililor care-i finanteaza sau cele ale unor impostori si infractori deghizati in “intreprinzatori” (privilegiati si favorizati tot de ei, in schimburi unor foloase pentru partid sau reprezentantii acestora).

Ii asigur deja de pe acum pe politicieni, politisti si patroni ca in satele zonei (ex-)sasesti care incearca, dupa exodul sasilor, sa se repuna pe picioare prin agricultura bio si turism cultural/sustenabil (cu unele succese remarcabile) se naste un val de ura fata de intrusii de exploratori, de o amploare inca greu de estimat! La opozitia de acum nu stiu cum isi imagineaza Tender si Romgaz sa-si continue aceste activitati vadit ilegale si, intr-un viitor, cum sa exploateze, cu otravirea apei freatice, zacamintele de gaze de sist.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.