De 3 săptămâni ne strângem câteva zeci de mii de oameni în toată ţara şi tragem semnalul de alarmă. De 22 de zile strigăm “Uniţi Salvăm ROŞIA MONTANA!” şi facem bătături de la bătut cu sticlele în asfalt. 22 de zile în care am fost trataţi ca nişte copii răsfăţaţi de politruci şi televiziunile aservite. Obrazul le este prea gros ca să îi atingă înjurăturile oamenilor pe care îi reprezintă. Bătaia de joc pe care o numesc “scenă politică” este faţada în spatele căreia o clică de găinari ne jefuiesc la drumul mare. Sunt aceeaşi găinari care în urmă cu 24 de ani ne-au confiscat speranţa pentru o societate normală. Sunt aceeaşi care se şterg cu legile la fund, care au devalizat bănci de stat, care schimbă borduri o dată pe an, care cresc taxele pentru a-şi ascunde incompetenţa, ucid sistemul naţional de sănătate, defrişează sălbatic păduri întregi, ne îndatorează până peste cap FMI-ului şi permit băncilor să ne-o tragă cum vor. Ca şi reprezentant al intereselor poporului român, cu ce drept semnezi un contract de vânzare a resurselor naţionale pe care apoi îl faci secret? Cum se face că persoanele obligate prin statutul funcţiei lor să ne apere interesele se comportă precum nişte avocaţi ai unei companii străine? Dar nu este de mirare, doar liderii partidelor care au fost la putere după 90 îşi au originea în cuibul de securişti şi trădători care a fost FSN-ul. Acum avem la putere copiii FSN-ului care dovedesc ca practică acelaşi jaf la drumul mare. După 24 de ani în care trăim sufocaţi de această pătură de paraziţi credeţi că lucrurile se pot schimba înspre normalitate aşa, din inerţie? Acceptăm să le lăsăm copiilor noştri o Românie condusă de a 3-a generaţie de securişti hrăpăreţi?
Ne-am indignat destul încât să ieşim în stradă şi să cerem a nu mai fi luaţi de proşti. Ne-am strâns, am mărşăluit şi ne-am cunoscut între noi: tineri, educaţi şi hotărâţi să schimbăm modul în care ni se administrează ce-i al nostru. Am înţeles că guvernanţii şi parlamentarii sunt în slujba noastră, nu invers. Nu am mărşăluit prin Bucureşti ca să mă facă un reprezentant plătit din banii mei “hipster”. Statul suntem noi, şi îl vrem înapoi! Ştim cu toţii că trebuie să facem ceva, dar hai la acţiune concretă, oameni buni, nu s-a schimbat niciodată nimic doar făcând dezbateri şi protestând cuminte, mai ales că nu suntem băgaţi în seamă.
Pentru început trebuie să realizăm că nu putem fi stăpâni în propria ţară decât dacă într-un fel sau altul intrăm în Parlament şi/sau Senat. Avram Iancu şi paşoptiştii au fost nevoiţi să înfrunte cu arma în mână două imperii pentru a câştiga ţara. Singura soluţie democratică şi fără violenţă este de a ne organiza într-un partid politic, să trecem peste toate piedicile pe care le-au creat împotriva acestui lucru. Dacă nu ne bagă în seamă, ne băgăm noi singuri. 25 000 de semnături pentru înfiinţarea unui partid? Am ieşit mai mulţi oameni în stradă decât atât.
Este necesar, imperios şi numaidecât, să construim un partid organic, de jos în sus. Acest partid ne va reprezenta pe noi, cetăţenii educaţi şi totuşi cei mai ignoraţi. Suntem ignoraţi pentru că votul nostru nu se vinde, el se câştigă! Majoritatea dintre noi suntem masteranzi, doctori pe bune, nu cu “copy-paste” în istorie, economie, sociologie, construcţii, tineri cu idei şi energie creativă. Ni s-au furat 24 de ani de dezvoltare, 24 de ani de potenţial… o generaţie sacrificată. Dacă nu acţionăm urgent, în 3-4 ani România va fi prea siluită, iar avântul revoluţionar de astăzi va fi iarăşi înghiţit de bolnăviciosul “oricum nu se schimbă nimic”.
Cu toţii aşteptăm un mare lider care să ne organizeze, dar acesta nu este un film cu super-eroi, suntem oameni obişnuiţi, însă politica nu este complicată dacă scopul este reprezentarea dorinţelor oamenilor. Trebuie doar să învăţăm să ne concentrăm asupra priorităţilor şi să ajungem la consens.
Nu vrem un partid de masă, ci unul care să ne facă să fim luaţi în serios. Vrem să fie speranţă că în România s-a făcut primul pas important către normalitate şi că de azi încolo nu mai votăm negativ!
Crowdsourcing politic şi activism online
Văd necesar ca modul de organizare şi funcţionare să fie unul democratic, transparent, opus modului de funcţionare “cu uşile închise” al partidelor actuale. Trebuie să dezbatem şi să votăm statutul, precum şi numele (propunerea mea este “Partidul Indignaţilor”). Oricine doreşte să facă parte din această iniţiativă este invitat să facă propuneri care vor fi dezbătute şi votate.
Pentru a face posibilă o asemenea construcţie avem nevoie de un cadru de dezbatere. Pentru început eu propun: până vom avea o platformă specială dezvoltată de noi (avem vreun dezvoltator de aplicaţii online printre noi?), ne vom baza pe Facebook.
Dezbaterile trebuie să se poarte într-o manieră constructivă, în care opinia fiecăruia trebuie respectată. De asemenea, opiniile divergente trebuie argumentate cât mai convingător. Timpul alocat dezbaterii să fie propus de iniţiator, dar nu mai puţin de 48 de ore/subiect ( sau ulterior modificat cu acceptul majorităţii membrilor). La sfârşitul dezbaterii variantele vor fi votate, iar cea câştigătoare va reprezenta consensul, consens care va fi respectat şi de către cei cu opinii diferite. Trebuie să dăm dovadă de disciplină şi respect unii faţă de alţii, altfel nu vom avea nicio şansă. În argumentaţiile pro sau contra nu au ce căuta sarcasmul, ironiile şi atacurile personale. Se discută ideile, nu persoanele.
Ca şi program politic propun următoarea bază de scopuri pe care putem adaugă/modifică în funcţie de dezbateri:
Interzicerea mineritului cu cianuri pe teritoriul României.
Interzicerea exploatării gazelor de şist prin mijloace care pot afecta siguranţa mediului.
Sentinţele de corupţie să fie date doar cu executare şi să înceapă de la 6 ani până la 20. Infracţiunile să nu se prescrie niciodată.
Nerespectarea promisiunilor electorale să fie pedepsită cu pierderea mandatului.
Exportul de materii prime lemnoase să fie interzis astfel încât procesarea lemnului să fie făcută pe plan local.
Susţinerea asocierilor economice locale de tip cooperative (profitul împărţit) prin acordarea de facilităţi fiscale.
Declararea ilegală a comisioanelor şi condiţiilor abuzive din contracte.
Informatizarea urgentă a administraţiilor publice
Liderii trebuie să se nască din respectul pe care îl câştigă de la oamenii pe care îi reprezintă şi sunt obligaţi să îndeplinească obiectivele stabilite democratic de toţi membrii. Îi vom judeca pe baza rezultatelor.
Am creat pagina http://www.facebook.com/indignatii ca punct de plecare şi întâlnire pentru o acţiune politică concretă. Trebuie să strângem o masă critică de susţinători activi la început, după care începem dezbaterile. Dacă aderaţi la ideea prezentată în acest manifest împărţiţi acest text, postaţi-l pe blog, lipiţi-l pe lift, astfel încât toţi oamenii de bine să cunoască iniţiativa.
Cine sunt eu nu este important, ci ideea pe care o propun. Nu am fost niciodată membru al vreunui partid politic. Interesul meu ascuns este că vreau să îmi cresc copiii într-o Românie normală.
Preluare: indignatii.wordpress.com