#Roșia

0

RosiaUn film de aproape trei minute realizat de un stomatolog timișorean a  devenit viral pe interent în 2013 impresionând mulți români. Clipul a fost realizat în satul Geamăna din județul Alba și reprezintă manifestul stomatologului Florin Cofar și a prietenilor săi implicați în proiect față de exploatarea de la Roșia Montana.

Producția nu are nevoie de prea multe explicații. Spune povestea unui tânăr care apare din primele cadre îmbrăcat în costum, un tânăr ce se întoarce după 20 de ani în satul Geamăna, unde a copilărit, şi care acum este acoperit aproape în întregime de sterilul rezultat în urma mineritului.

„Acest video nu are nicio afiliere politică, economică sau de altă natură. Este un apel la informare şi conştientizare cu privire la proiectele de impact asupra mediului. Clipul spune povestea unui sat, numit Geamăna, care a fost unul dintre cele mai afectate de mineritul de suprafaţă. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu peste 20 de ani, în Transilvania. Istoria ştie să ne avertizeze. Din păcate, avem, de asemenea, un “talent” de a uita lecţiile trecutului”, se spune în descrierea clipului, scrisă în engleză, atât pe Youtube, cât şi pe Vimeo.

La Geamăna, în anii `80 trăiau sute de familii. Acum mai sunt doar 7. Biserica a fost aproape integral înghițită de steril.

„Învață din drama mea. Alege să nu fii indiferent. Alege să ai idealuri, să lupți pentru ele. Alege să rămâi tânăr și liber”, spune în final autorul.

Realizatorul a fost invitat la TVR de realizatorii emisiunii «Ora de Business», care au şi popularizat clipul, dar a refuzat să vină, spunând că îşi asumă filmul, dar preferă „un anonimat modest, mai exact un model de contrapunere goanei deşănţate după publicitate din societatea noastră”.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.