Salariile profesorilor în UE

0

Potrivit site-ului Myeurop, cei mai bine plătiţi profesori de liceu din Uniunea Europeană (UE) sunt cei din Luxemburg, ţară în care salariul minim pe economie este de 1.800 de euro lunar. Ei câştigă un salariu anual brut de 104.049 euro, la finalul carierei, adică 8.670 de euro pe lună. Podiumul salarizării în învăţământ este completat de Danemarca, cu un salariu anual brut de 70.097 euro, şi Austria, cu un salariu de 57.779 de euro.

Finlanda, ţara europeană considerată a avea cel mai performant sistem de învăţământ (favorizând cel mai mult egalitatea de şanse, indiferent de statutul social şi material al familiei elevilor), are un salariu pentru profesorii de liceu de 49.200 de euro pe an. În Finlanda şi în Suedia salariile profesorilor nu se stabilesc de către guvernul central, ci la nivel regional şi al localităţii în care profesorii îşi desfăşoară activitatea.

Urmează la mică distanţă Belgia şi Marea Britanie. Mare este şi salariul profesorilor din Portugalia, de 30.000 de euro pe an, mai mult decât în Italia şi Franţa (28.666 euro). Media europeană a salariului brut anual al unui profesor de liceu este de 4.780 de euro.

Cele mai mici salarii se înregistrează în Bulgaria şi România. În aceste ţări nu numai că salariile profesorilor sunt de departe cele mai mici din UE, dar ele sunt chiar de două ori mai mici decât salariul mediu pe economie, la nivelul anului 2011, potrivit Observatorului francez al Inegalităţilor Sociale. În Bulgaria, salariul anual brut al unui profesor de liceu la final de carieră este de 4.780 de euro pe an, în timp ce în România este de 5.078 de euro. Următoarea ţară de la coada clasamentului salarizării este Letonia, acolo unde profesorii câştigă anual aproape de două ori mai mult decât cei din România, 9.216 euro. În Ungaria salariul este de 9.448 de euro, iar în Slovacia de 9.605 euro.

Iar aceasta în condiţiile în care profesorii români, letoni, lituanieni, britanici şi ciprioţi sunt printre puţinii care sunt plătiţi suplimentar pentru orele de muncă care depăşesc numărul specificat în contract. Mai mult, în România, alături de Finlanda, Danemarca, Grecia, Spania, Cipru şi Marea Britanie, profesorii mai primesc sume suplimentare de bani în cazul în care lucrează în zone geografice izolate.

Un alt aspect observat de Myeurop este că România este ţara UE în care un profesor trebuie să aiba cea mai lungă carieră pentru a se putea bucura de salariul maxim prevăzut – 34 de ani. Ungaria, Austria şi Portugalia se află în aceeaşi situaţie. Numai că România se mai distinge şi prin cea mai mare discrepanţă între salariului unui profesor debutant şi cel al unui profesor la final de carieră. Aceste realităţi reduc enorm apetenţa absolvenţilor de studii superioare de a alege o carieră didactică.

La polul opus se află Marea Britanie, Danemarca şi ţările baltice, acolo unde un profesor poate ajunge să câştige salariul maxim după 13 ani de carieră.

Datele prezentate de siteul Myeurop nu ţin cont în stabilirea acestor clasamente de numărul de ore lucrate de profesori în fiecare ţară, de numărul zilelor de concediu şi de beneficiile sociale în caz de boală.

În România, un profesor este plătit cu 9,3 lei net (2,09 euro) pe oră, de până la 40 de ori mai puţin decât în alte ţări europene.

În România, salariul mediu orar din sistemul de educaţie este de 13 lei brut (2,92 euro) şi 9,3 lei net (2,09 euro). Un profesor debutant câştigă 7,08 lei pe oră brut (1,59 euro), iar un profesor cu gradul I şi o vechime de 25 de ani câştigă 14 lei pe oră brut (3,14 euro) şi 9,73 lei net (2,18 euro). Aceasta înseamnă că un profesor în România câştigă într-o lună cam cât câştigă un profesor din Luxemburg în patru ore sau cât unul din Polonia în 14 ore.

Cel mai mare tarif orar pentru profesorii de şcoală generală este în Luxemburg – 85 de euro, urmat de Danemarca – 57 de euro, Germania – 54 de euro, Anglia – 48 de euro, Belgia – 45 de euro, Irlanda – 44 de euro, Olanda – 42 de euro, Scoţia şi Finlanda – câte 41 de euro, Austria – 39 de euro, Norvegia – 36 de euro, Grecia – 35,3 euro, Spania – 34,7 euro, Slovenia – 34,5 euro, Polonia – 25 de euro, Cehia – 17 euro şi Ungaria – 16 euro.

Potrivit raportului OECD (Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare) «Education at a Glance, 2013», salariul mediu lunar primit de un profesor din Luxemburg se ridică la 5.800 euro, iar în Germania la 3.600 euro. Conform publicaţiei Daily Mail, profesorii englezi de şcoală primară primesc 2.700 euro pe lună, mai mult decât cei din Franţa (2.100 euro) sau Italia (2.080 euro). 

În Luxemburg – un profesor debutant de liceu îşi începe cariera cu un salariu de 4.600 euro, după 15 ani de predare câştigă 6.400 euro, iar vârful de salarizare pe care îl poate atinge este de 8.000 euro pe lună.

În Germania, profesorii de liceu câştigă în primul an de predare un salariu de 3.600 euro pe lună, după 15 ani de vechime ajung la 4.500 euro, iar vârful de salarizare pe care îl poate atinge este de 8.000 euro pe lună.

Profesorii de liceu din Elveţia îşi încep cariera cu un salariu de 3.800 euro, obţin 5.000 euro după 10 ani de predare şi pot spera să ajungă la un maxim de 6.000 euro pe lună.

Chiar şi în ţările din Europa de Est salariile profesorilor sunt mult mai mari decât în România: în Polonia salariul de început al unui profesor de liceu este de 830 euro, în Cehia de 1.090 euro, iar în Ungaria de 700 euro.

Cât câştigă profesorii de liceu după 15 ani de vechime: în Polonia 1.350 euro, în Cehia 1.370 euro, iar în Ungaria 980 euro.

Un profesor din România din învăţământul preuniversitar, cu gradul I, peste 15 ani de vechime şi normă întreagă nu câştigă mai mult de 1.700 lei pe lună – sub 380 euro.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.