Scrisoarea Mariei Antonescu

0

La 22 septembrie 1941, după moartea într-un accident a generalul Alexandru Ioaniţiu, generalul Iosif Iacobici (n. 8 decembrie 1884, Alba Iulia – d. 11 martie 1952, închisoarea Aiud) este numit șef al Marelui Stat Major. Conducerea Ministerului de Război a fost preluată de Mareşalul Ion Antonescu.

Pe 22 septembrie, la orele 15.30, Mareşalul pleacă spre Tighina cu un avion militar, unde ajunge la ora 17.15. Oraşul şi fortăreaţa românească de la Nistru se află apoi sub un puternic bombardament al sovieticilor, lansat la orele 3.50 în noaptea de 25 septembrie.

Joi, 25 septembrie, Mareşalul Antonescu vizitează spitalul din Tighina şi inspectează podul de la Varniţa, după care, la orele 19.00, se deplaseaza la Chişinau cu un tren special, unde va sta până pe 27 septembrie, după care intreprinde o inspecţie pe Frontul de Răsărit.

Pe 27 septembrie, Mareşalul ajunge la Cetatea Albă după care pleaca spre Chilia Nouă, unde se imbarcă pe vaporul «Kogălniceanu» pentru a ajunge până la Ismail, duminică, ulterior participând la slujba din Catedrala oraşului, susţinută de Episcopul Policarp.

Maria Mareşal Antonescu – Scrisoare către Ionică

Vineri, 26 Septembrie 1941

Ionică dragă,

Cum aş fi dorit să ai si tu o mulţumire, dar să fii foarte sigur că va fi bine.
Reuşită – vei avea şi așa cum doreşti -, să fii convins.
Mă gândesc mereu la tine, cu tot sufletul meu chinuit şi trupul trudit.
Voi lupta cum am luptat şi până acum, să te ajut să-ţi realizezi dorinţa de a face o ţară mare şi puternică.
Nu am închis ochii toată noaptea, gândurile mă omoară.
Sper că tu eşti bine sănătos şi să-ţi ajute Dumnezeu aşa cum te-a ajutat până acuma.
Te îmbrăţişez cu toată dragostea mea curată. Rica

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.