Dezastrul toxic din vestul Ungariei s-a produs pe 21 octombrie 2013, după-amiază, când aproximativ 700.000 de metri cubi de reziduri s-au scurs dintr-un rezervor al unei fabrici de aluminiu din judeţul Vesprem. Toţi cei care au intrat în contact cu substan
ţa periculoasă au avut de suferit. Patru localnici şi-au pierdut viața şi aproape 200 de persoane au suferit arsuri şi au ajuns în spitale.
Jurnaliștii au numit totul ”apocalipsa roșie”. Pământul a fost însângerat. Cadavre de câini, pisici, păsări, porci sau vaci, au fost primele imagini. Localităţile Devecser şi Kolontar au intrat sub mâlul toxic de culoarea sângelui.

Fotografiile realizate de sateliţii folosiţi pentru serviciul Google Earth arată dimensiunile impresionante ale bazinului din care s-au deversat substanţele toxice. Bazinul cel mai mare a fost cel care conţinea substanţa roşie periculoasă şi făcea parte dintr-un complex special în care mai sunt şi alte bazine.
Sinistraţii şi-au văzut munca de o viaţă ruinată, și-au petrecut nopți la rând departe de casă, în şcoli, săli de sport sau în spitale, cu arsuri pe corp provocate de apa toxică.
Devecser şi Kolontar, cele două aşezări maghiare poluate, au fost pur şi simplu înecate sub o moarte roşie. Aerul era foarte greu respirabil, iar singurii oameni de pe străzi au fost militarii şi pompierii aduşi pentru intervenţia de urgenţă.
Toată noaptea de 22 spre 23 octombrie 2013, militarii protejaţi de costume speciale şi măşti chimice au muncit la lumina reflectoarelor pentru a îndepărta din efectele dezastrului. Soldaţii însoţeau vehicule militare care erau încărcate din oră în oră cu apă. Echipele de intervenţie au avut sarcina să îndepărteze orice urmă de substanţă roşie de pe străzi, case şi terenuri agricole. Substanţa era foarte periculoasă şi provoca arsuri severe.
Toate sursele de apă de băut au fost contaminate.
„S-au organizat centre de criză. Am avut grijă să evacuăm victimele, iar persoanele care nu au fost afectate primesc apă la sticlă şi alimente. Evenimentul nu trebuie tratat ca un simplu accident. Este o crimă. Numărul victimelor creşte şi cineva trebuie tras la răspundere” – Karoly Tily, primarul comunei Kolontar.