Bogăția lumii, împărțită de tot mai puțini

0

În ciuda crizei, bogăția din lume este într-o continuă creștere, arată raportul băncii elvețiene «Credit Swiss» – «World Wealth Report 2013» – un raport plin de cifre, care demonstrează că expresia ”criză” este un termen pentru uzul celor săraci. Bogăția lumii în creștere este împărțită de tot mai puțini oameni.

În ultimii 10 ani, bogăţia planetară a crescut cu 68%, ajungând la un total de 241.000 de miliarde de dolari SUA. Trei sferturi din această bogăție a ajuns în Statele Unite ale Americii, care, cu toate acestea este în pragul falimentului.

Media bogăţiei globale a ajuns la vârful de 51.600 dolari, cu 10% care posedă 80%.

Cei 1% (despre care a început să se vorbească tot mai mult, pe măsură ce oamenii au înțeles pentru cine funcționează capitalismul) au în posesie 46% din bogăția lumii. Dar sistemul politic, economic și social care lucrează pentru ei își va arăta beneficiile în continuare și mai mult.

Până în 2018 bogăţia globală va creşte cu 40% şi va ajunge la 334.000 de miliarde.

În vreme ce cei bogați continuă să se îmbogățească, pentru sacrificații tuturor intemperiilor economice și politice, crize sau războaie, lucrurile vor merge tot mai rău.

Un raport privind criza din Europa realizat de organizaţia Crucea Roşie: „Consecinţele pe termen lung ale crizei încă urmează să se manifeste. Problemele provocate de aceasta vor persista de-a lungul a mai multor decenii, chiar dacă în viitorul apropiat economia s-ar putea redresa. Ne întrebăm dacă în calitate de continent ne dăm seama ce s-a abătut asupra noastră”.
Lumea este tot mai bogată, oamenii, majoritate oamenilor, sunt tot mai săraci. Paradoxul este explicat în clasamentele bogăției.

Clasamentul realizat de «Credit Swisse» ne spune că cele mai bogate naţiuni se află în Occident. În fruntea clasamentului se află Elveţia, cu o medie de 513.000 de dolari, urmată de Australia, Norvegia şi Luxemburg.
În lumea întreagă, două treimi din persoanele adulte posedă bunuri pentru o medie de 10.000 de dolari. În Rusia, 110 persoane ţin în mâinile lor 35% din bogăţiile întregii ţări.
Din cele 98.700 de persoane a căror bogăţie depăşeste suma de 50 de milioane, mai bine de jumătate trăiesc în SUA, Europa aflându-se pe locul doi cu 25.000 de super bogătaşi. 300 de oameni din lumea aceasta dețin o avere echivalentă cu cea deținută de 3 miliarde de oameni.
Numărul milonarilor din ţările membre BRIC (Brazilia-Rusia- India- China) a urcat de la 5 la 19% în 2010.
Nu China este ţara care conduce clasamentul creşterii numărului milionarilor, în ciuda creșterii sale economice din ultimii ani, ci Polonia, singura ţară europeană care a reuşit să evite recesiunea.

Piramida averilor, realizată în baza datelor furnizate de «Credit Suisse», arată că 32 de milioane de persoane, reprezentând 0,7% dintre adulții din lume, dețin 98.700 miliarde de dolari sau aproximativ 41% din bogăția lumii.

La baza piramidei stau 3,2 miliarde de persoane, 68,7% din populația totală adultă a lumii, care controlează doar 3% din bogăția lumii sau circa 7.300 miliarde de dolari.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.