Înființarea camerelor agricole în județul Vaslui și în țară i-a părut o idee fabuloasă actualei guvernări, iar asta a fost destul. 12 octombrie 2013 este ziua în care Camera Agricolă Vaslui trebuie să-și aleagă conducerea și să se pună pe picioare, adică să facă și ceva treabă. Dar, la această dată, pentru Ion Manole, actualul director, viitorul promițător al Camerei este un mare “secret”.
„Camera Agricolă Vaslui nu are nicio legătură cu înființarea Camerei Agricole”, ne-a luat prin surprindere Ion Manole, președintele Camerei Agricole a Județului Vaslui, care susține că instituția pe care o conduce s-ar putea transforma foarte bine într-o organizație neguvernamentală, așa cum doresc fermierii. Ar fi o variantă… dar de unde i-ar mai veni banul?
Prezidentul nu știe dacă această Cameră va avea alegeri sau va funcționa. Nu știe nimic. Este, trebuie să recunoașteți, o situație mai specială, când viitorul instutuției pe care o conduci este o mare necunoscută față de tine însuți. Și nici șefii săi nu știu mare lucru. Prefectul județului Vaslui ar fi trebuit să emită un ordin pentru organizarea alegerilor la Camera Agricolă, programate pe 12 octombrie 2013, dar asta numai dacă ar fi primit vreo dispoziție din partea Guvernului Ponta, însă ce să vezi: nu a primit nimic! Dar nu numai prefectul nu știe nimic, nici președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, nu știe mai multe.
“Enigma” Camerei Agricole Vaslui are, totuși, un nume sau chiar mai multe. Primul este hotărârea de guvern care a stabilit înființarea, al doilea este ordonanța de guvern privind modificarea hotărârii, iar al treilea este ordonanța de guvern care a schimbat ordonanța de modificare, în sensul stabilirii altor reguli pentru organizarea și funcționarea Camerei. Între toate acestea a intervenit, inevitabil, clasica „încremenire în proiect”, când nimeni nu mai știe ce și dacă are ceva de făcut.
Așa că Ion Manole așteaptă, Dumitru Buzatu așteaptă, ce-i drept, cu toată ”responsabilitatea”, iar prefectul Radu Renga așteaptă și el, ca reprezentant al guvernului în teritoriu. Absolut toți sunt însă de acord că ideea camerelor agricole care să se ocupe de agricultură în fiecare județ și în fiecare localitate este o inițiativă atât de bună, încât nici nu trebuie să te atingi de ea, în sensul vreunei inițiative personale. Mai ales că ai putea să o compromiți printr-un asemenea gest. Așa că toți stau și se uită unii la alții, în timp ce așteaptă ceva de la guvern și, în timp ce constată că, în ciuda unui an agricol extraordinar de bun, așa cum s-ar putea să nu mai avem prea curând, situația agricultorilor din județul Vaslui nu s-a îmbunătățit, ba dimpotrivă.
Ce spune teoria
Atribuțiile principale ale Camerei Agricole Județene Vaslui sunt următoarele: elaborează planul județean de servicii de consultanță agricolă, cu aprobarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării rurale, și asigură aplicarea acestuia; furnizează formare profesională de specialitate, în colaborare cu instituțiile specializate, publice sau private; asigură informare și consultanță agricolă pentru lucrătorii din domeniile agriculturii și conexe; sprijină organizarea și consolidarea formelor asociative și a filierelor pe produs; asigură asistența tehnică de specialitate tuturor persoanelor care desfășoară activități în domeniile agricole și conexe în aplicarea tehnologiilor agricole moderne și a metodelor noi de conducere a fermelor; susține și asigură activitatea de inovare în domeniul asistenței tehnice acordate agricultorilor și identifică noi surse de finanțare.
Și mai realizează niște lucruri care o fac foarte necesară pentru toată lumea, mai puțin pentru guvern, care nu-i simte deloc lipsa: asigură asistență tehnică la întocmirea documentației privind accesarea fondurilor europene și acordarea de sprijin financiar din fonduri naționale sau europene; organizează seminare, simpozioane, târguri, expoziții și manifestări științifice de profil; se implică în promovarea produselor și serviciilor din domeniile agriculturii și conexe, inclusiv a produselor locale și a celor ecologice; colaborează cu instituțiile din domeniul cercetării agricole în scopul creșterii competitivității agriculturii și cercetării aplicative; contribuie la elaborarea actelor normative sectoriale, a strategiilor și planurilor specifice domeniilor de competență, cu aprobarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării rurale.
Dovadă a încrederii sau, mai bine spus, a învățăturii de minte a fermierilor, aceștia nu doresc să lase toate aceste responsabilități pe seama unei instituții guvernamentale, care nu ar putea decât să lucreze în interesul câtorva contribuabili ai partidelor, așa că doresc o cameră agricolă care să funcționeze ca o instituție a fermierilor și pentru fermieri. Parcă-i bagă cineva în seamă!