„Cetățenia română este un drept al oricărui etnic român”

0

Procesul redobândirii cetăţeniei române, în special pentru românii de peste Prut, a înregistrat în ultimii ani o oarecare îmbunătăţire, fiind accelerat mai ales în urma deschiderii unor birouri de transcriere a certificatelor de naştere în câteva oraşe din România, dar şi în Republica Moldova. Cu toate acestea, un număr semnificativ de etnici români care doresc să devină şi cetăţeni ai României sunt privaţi de acest drept. Din cauza faptului că trăiesc în regiuni din alte ţări care nu au făcut niciodată parte din statul român, cum ar fi Transcarpatia (Ucraina) sau Serbia, nu intră în categoria celor care pot solicita redobândirea cetăţeniei.

Prin urmare, este necesară modificarea Legii cetăţeniei, astfel încât aceasta să fie acordată, la cerere, conform unei alte proceduri decât cea actuală, care prevede Redobândirea şi îi vizează pe cei care au pierdut cetăţenia română sau sunt descendenţii unor foşti cetăţeni români.

Iniţiatorul proiectului de modificare a Legii cetăţeniei, senatorul Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, susţine că amendarea Legii este necesară în primul rând pentru ca românii din afara ţării care îşi asumă identitatea românească să poată beneficia de cetăţenia română, aşa cum se întâmplă şi în cazul altor state, cum ar fi Franţa, Marea Britanie sau Germania.

„Noi ne-am gândit că acest lucru este extraordinar de bun pentru românii de pretutindeni, mai ales pentru faptul că un cetăţean al altui stat care obţine cetăţenia română poate să fie, practic, un ambasador al României oriunde în lume. Cu atât mai mult cu cât Uniunea Europeană începe să devină un model de civilizaţie, o ţintă către care tindem nu numai noi, cei care locuim în Europa, ci şi cetățeni ai altor state extracomunitare” – senatorul Viorel Badea.

Potrivit parlamentarului, principalii beneficiari ai noii legi vor fi românii din Serbia, Ucraina, Bulgaria şi Albania, unde există cele mai multe solicitări în acest sens. Totodată, politicianul asigură că obţinerea cetăţeniei României de către etnicii români din aceste ţări nu va afecta statutul lor de cetăţean al statului de reşedinţă. „Este foarte important ca statele menţionate să aibă pe teritoriul lor cetăţeni europeni. Românii din aceste ţări, în momentul în care vor obţine cetăţenia României, vor deveni automat şi cetăţeni europeni şi consider că aceasta este o oportunitate pentru ţările respective, pentru că aceşti noi cetăţeni români vor putea promova în statele de reşedinţă atât valorile europene, cât şi cele naţionale româneşti. De asemenea, aceştia vor purta cu ei valorile statelor în care s-au născut şi le vor promova interesele nu numai în relaţia cu Bucureştiul, ci şi în relaţia cu Bruxellesul. Prin urmare, consider că aceasta este o oportunitate inclusiv pentru ţările în care avem etnici români solicitanţi de cetăţenie a statului nostru” – Viorel Badea.

În ceea ce priveşte procedura birocratică a procesului de obţinere a cetăţeniei române conform acestui proiect de lege, senatorul precizează că se încearcă amendarea Legii în primul rând pentru a veni cu o variantă rapidă de obţinere a cetăţeniei romîne de către etnicii români din Ucraina, Serbia sau din oricare al stat.

Aceşti români vor depune documente care să le ateste originea etnică românească, iar actele respective vor ajunge în faţa unei comisii de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, care, în cel mai scurt timp, va lua o decizie cu privire la acordarea cetăţeniei române. Cu alte cuvinte, va fi un proces care va semăna oarecum cu procedura de redobândire a cetăţeniei române, doar că va conţine şi aspectul privind criteriul etnic al solicitantului, care va trebui să îşi asume identitatea românească” – Viorel Badea.

Potrivit senatorului, proiectul a fost depus în Parlament şi urmează să ajungă la comisii spre avizare şi raport, iar apoi va intra în plenul celor două camere. Votul în plenul celor două camere ar putea avea loc în câteva luni. Viorel Badea menţionează că printre semnatarii proiectului de modificare a Legii cetăţeniei sunt parlamentari din majoritatea partidelor politice şi că urmează să fie organizate mai multe reuniuni în Parlament, în care să se discute despre importanţa adoptării documentului şi care sunt avantajele pentru România şi pentru românii din afara ţării care doresc să obţină cetăţenia română.

Cred că niciun om sănătos la cap nu poate să fie împotriva acestui proiect de lege, pentru că nu face altceva decât să confirme un drept pe care trebuie să îl aibă orice român care trăieşte în altă ţară, mai ales că acest demers nu reprezintă nicio investiţie majoră din partea României. Pentru noi ca stat, acest lucru este extrem de favorabil, din simplul motiv că astfel am contribui inclusiv la creşterea numărului de cetăţeni români din Europa” – senatorul Viorel Badea.

Preluare: infoprut.ro / Autori: Sergiu Dan, Iulia Modiga

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.