„Din stradă, vă huiduim cu lehamite”

0

Blocul Naţional Sindical (BNS) se pregăteşte de proteste pentru a doua jumătate a lunii octombrie 2013. Sindicaliştii au transmis către presă la începutul aceleiaşi luni un mesaj adresat clasei politice, „celor aflaţi actualmente la guvernare, celor care au fost şi îşi aşteaptă iar rândul să repete ce au făcut, ”puilor” de partid crescuţi pe calapoade asemănătoare” în care îşi manifestă nemulţumirile faţă de toţi şi speranţa că „n-o să meargă la nesfârşit cu bătaia de joc“.

Mesajul integral al BNS către clasa politică:

„Din stradă, cu lehamite

Doamnelor şi domnilor politicieni,

În a doua jumătate a lunii octombrie, lucrătorii afiliaţi la Blocul Naţional Sindical vor ieşi în stradă pe termen nelimitat, în toate judeţele ţării, în acţiuni de protest decente, organizate în respect faţă de lege şi faţă de concetăţenii care nu le împărtăşesc nemulţumirile şi lehamitea. Ştim că protestele noastre nu vor zgudui Europa şi nu vor produce schimbări majore
în mentalitatea şi acţiunile dumneavoastră, însă vrem să vă transmitem foarte clar, cât de sonor şi vizibil putem, mesajul că aproape un sfert de secol de lipsă de respect este prea mult.

Mesajul nostru va fi auzit de această dată de membrii Guvernului Ponta şi membrii coaliţiei USL, care ne-au dovedit după un an şi jumătate de guvernare că politicianul român s-a născut cu nărav de căpătuială şi nu are poftă să schimbe nimic, însă ruşinea acestei ţări o poartă obrazul tuturor aleşilor din ultimii 24 de ani.
Din stradă, vă huiduim cu lehamite:

1. Pentru că de un sfert de secol nu sunteţi în stare să implementaţi strategii şi politici publice care să conducă la creşterea numărului de locuri de muncă de calitate, nici măcar atunci când partenerii sociali vă pun la dispoziţie mură în gură planuri de acţiune. În anul 2013, după un an şi jumătate de guvernare USL mieroasă în declaraţii, ne aflăm în punctul în care capacităţile de producţie se închid pe bandă rulantă şi şomajul capătă rang de sport naţional.

2. Pentru că de 24 de ani sacrificaţi dreptul lucrătorilor la un salariu minim decent şi folosiţi o politică salarială de bătaie de joc pentru a ascunde propriile capacităţi limitate de a guverna cum se cuvine şi de a administra bugetul public în mod decent. Nu v-aţi obosit să fiţi manageri eficienţi şi cinstiţi iar salariaţii au fost vacile bune de muls, acoperind cu multă muncă şi bani puţini găurile bugetare.

3. Pentru că nu aţi vrut să faceţi nimic pentru ca preţurile utilităţilor (preţurile administrate) să fie menţinute la un nivel rezonabil iar lunile de iarnă vor aduce un dezastru din punct de vedere social. Aţi stat impasibili, aţi dat liber la jecmănirea populaţiei şi aţi tremurat (sau, după caz, aţi profitat) în faţa multinaţionalelor care şi-au văzut nestingherite de maximizarea profiturilor, uitând de obligaţiile contractuale legate de investiţii şi dezvoltare.

4. Pentru ca nu aţi fost în stare să definiţi conceptul de consumator vulnerabil aşa cum a făcut Europa civilizată şi nu v-a interesat să protejaţi prin lege consumatorul casnic şi întreprinderile mici şi mijlocii. Sunteţi responsabili de faptul că IMM-urile îşi închid porţile şi sunteţi responsabili de sărăcia cronică cu care se confruntă gospodăriile din România.

5. Pentru că aţi vândut şi vindeţi ţara pe nimic. Nu aţi fost în stare să negociaţi la un nivel decent redevenţele pentru resursele minerale naţionale şi am pierdut astfel încet şi sigur bogăţiile naturale. În interesul şi profitul unora care v-au folosit, chiar dacă v-au plătit cu doi arginţi.

6. Pentru că aţi demolat sistemul sanitar şi sistemul de învăţământ, pentru că ne-aţi răpit dreptul la sănătate şi la decenţă şi aţi mutilat generaţie după generaţie cu debandada din educaţie şi lipsa de viziune pe termen mediu şi lung.

7. Pentru că aţi transformat sistemul de asistenţă socială din România într-un instrument de umilinţă şi tortură pentru beneficiari, într-un mediu propice paraziţilor obişnuiţi cu sifonarea banilor publici şi într-o gaură neagră în care se duc taxele şi impozitele celor care şi-au pus încrederea în voi.

8. Pentru că nu aţi fost capabili să aplicaţi o strategie coerentă de dezvoltare a agriculturii şi aţi pus cruce astfel unuia dintre puţinele atuuri pe care le avea România. După un sfert de secol cu voi în fruntea ţării am ajuns de râsul Europei, o reprezentaţie cu ”ciudaţi”, punct de atracţie pentru câţiva străini temerari care vor să-şi facă poze cu uneltele rudimentare din gospodăriile bătrânilor.

9. Pentru că aţi maltratat legislaţia muncii şi aţi vulnerabilizat lucrătorul în raport cu angajatorul. Cabinetul Boc rămâne în istoria post-decembristă a României ca o celulă canceroasă înfiptă în nivelul de trai al lucrătorilor şi în siguranţa locurilor de muncă iar actualul Guvern se simte confortabil să ducă mai departe această politică malignă.

10. Pentru că sunteţi orbi, surzi şi muţi în raport cu partenerii sociali şi pentru că sâsâiţi cu dispreţ la propriile semnături, la angajamentele pe care vi le asumaţi prin protocoale şi la contractul social cu alegătorii care v-au investit cu încredere.

Vă spunem aceste lucruri într-un manifest public, urmând să vi le comunicăm şi din stradă în luna octombrie. Probabil că n-o să vă simţiti cu musca pe căciulă şi probabil că o să continuaţi o vreme să vă împărţiţi puterea şi banii la nivel local.
N-o să meargă la nesfârşit cu bătaia de joc. Oricât de divizată ar fi societatea românească, oricât de comodă, oricât de apatică, oricât de uşor de păcălit din vorbe şi găleţi cu zahăr, la un moment tot vă va spune ”Stop” într-un glas.
Un sfert de secol e de ajuns“.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.