După ce a cedat fără luptă 1/3 din teritoriul țării, regimul lui Carol al II-lea se prăbuşeşte. La 5 septembrie 1940, Antonescu a obţinut din partea regelui depline puteri pentru a conduce Statul Român. Maniu şi Brătianu, preşedinţii celor două partide istorice ,PNŢ şi PNL, l-au sprijinit în a impune abdicarea lui Carol al II-lea, dar nu au dat curs solicitărilor lui Antonescu, refuzându-și responsabilitatea guvernării. Astfel, Ion Antonescu şi Legiunea, condusă de Horia Sima, preiau conducerea ţării la 6 septembrie 1940. La 14 septembrie se instaurează Statul Național-Legionar. La 6 octombrie, în Bucureşti are loc o mare manifestare populară de simpatie faţă de noul regim. Peste o sută de mii de cămăşi verzi depun jurământul de credinţă generalului Ion Antonescu.
Legionari, v-am chemat astăzi de pe întregul cuprins al țării sfâșiate să sfințim biruința din 6 septembrie. V-am adunat azi, cămăși verzi, suflete întregi și curate, ca să legăm într-un singur cuget, înntr-un singur crez și într-un singur avânt viforul de credință românească din piepturile voastre.
Legionari, s-au împlinit 30 de zile de la biruință, am sfărâmat la 6 septembrie un regim care era odios tuturor. Din acea zi am vroit și vroim să clădim din temelie altul nou, așteptat și dorit de toți. Aceasta va face cinstea nepieritoare a mea și mai ales a voastră, pentru că m-aîi ascultat. Azi, v-am chemat ca să treceți la înfăptuiri. În acest scop, găsesc de datoria mea să vă reamintesc porunca ce vi s-a lăsat care imperios vă cere să pășiți peste morți și mormintele lor ducând în mâinile voastre steagurile triumfătoare ale românilor. V-am chemat ca să cunosc brațele ce vor purta aceste steaguri și să dau semnalul. În liniște și în credință, în ordine și în unire, în muncă și în iubire, cu Dumnezeu înainte!
În credința că m-ați înțeles și având conștiința că v-am înțeles, vă cer, legionari, să rostiți după mine, în fața cerului și a viitorului, legământul vostru. Rostiți:
«În duhul Căpitanului și al neamului, în fața Regelui și a Generalului, ne legăm prin jertfa noastră supremă să facem cu toții un popor și o țară ca soarele sfânt de pe cer!»
Privind la datorie și uitând drepturile, stăm cu inima strânsă și cu mintea ațintită la acei ce suferă plătind atât de scump greșeile noastre. Ei însă trebuie să știe că la drepturile coroanei Sfântului Ștefan noi răspundem pașnici și cu omenie cu drepturile pe care ni le dă coroana de lauri a marelui Traian.