Harta prejudecăților. Cum se văd europenii între ei

0

Diferenţele culturale denaturează uneori în stereotipuri. Prejudecăţile sunt folosite uneori drept argumente, însă, aceste imagini sumare, care ar putea fi transpuse doar în câteva cuvinte, sunt larg răspândite, populare. O hartă a modului în care se văd popoarele între ele nu poate fi decât o imagine comică a Europei. «Atlasul Prejudecăţilor», o continuare a proiectului «Cartografierea Stereotipurilor», care a produs o hartă a Europei anului 2022, nu este câtuși de puțin favorabil României și românilor, asociați cel mai mult în vestul Europei cu hoția.

Românii sunt imigranți pentru britanici, frații săraci pentru francezi, țara vampirilor pentru germani și hoți pentru italieni.

Început în ianuarie 2009, proiectul «Cartografierea Stereotipurilor» al artistului graphic bulgar Yanko Tsvetkov a devenit la scurt timp viral pe internet. În 2013 a ajuns să conţină peste 40 de hărţi în care state sau regiuni geografice sunt indicate prin termenul cel mai asociat de alte popoare cu privire la țara respectivă sau locuitorii săi.

„Cartografierea Stereotipurilor este o caricatură care ridiculizează cele mai rele excese de bigotism şi de mentalitate încuiată” – Yanko Tsvetkov.
Astfel, ruşii asociază România cu Republica Moldova, în contextul conflictului privind viitorul acesteia din urmă în Uniunea Europeană. Pe Moldova ar trebui să scrie pus şi simplu „goală”, după ce toţi cetăţenii au plecat spre România, cred ruşii. Pe francezi îi văd drept „victime ale modei”, Italia este un mare „centru comercial”, Marea Britanie egal Abramovici, scoţienii sunt beţivi. Finlandezii sunt o „adunătură de smiorcăiţi”, Grecia este „sectorul imobiliar”, iar Turcia „colonia de turişti”.
Polonezii îi văd pe români ca ţigani, iar pe francezi îi consideră „laşi”. Pe Olanda ar scrie „jucării”, britanicii sunt „trădători fără niciun Dumnezeu”, Scoţia are doar „cartofi”. Germania este „bătăuşul vestic”, în timp ce Rusia este „bătăuşul estic”. Sârbii sunt „nebuni”, ungurii „oameni cool”, cehii sunt „beţivi”, în Grecia „hotelurile sunt în grevă”, iar în Bulgaria este „plaja bunicii”.

Spaniolii îi văd pe români drept cei care „schimbă scutece”, iar pe bulgari drept cei care „curăţă toalete”, iar moldovenii sunt „instalatori”. Grecia are „ulei de măsline prost”, Turcia este „Marocul de Est”, maghiarii sunt „huni”. În Ucraina poţi găsi „bone radioactive”, iar în Rusia „preoţi căsătoriţi”. Jumătatea sudică a Italiei este, de fapt, „Catalonia orientală”, iar Portugalia este „paravanul de vânt”.

Vaticanul îi consideră pe români „ortodocşi latini”, iar pe germani drept „băieţi blonzi frumoşi”, Marea Britanie – „femei frigide”, Rusia – „cel mai mare duşman” şi Franţa – „atei promiscui”. Bulgarii sunt „asasini”, maghiarii – „ţigani catolici”, moldovenii – „ciudaţi”. În Finlanda „Iisus n-a mers niciodată”, suedezii sunt „dependenţi de sex”, iar norvegienii „păgâni cu bărbi albe”. Polonia este „Imperiul Roman de Nord”, iar Islanda este „iadul”.

Turcii asociază România cu „pământul ţiganilor”, iar bulgarii sunt „vecinii bipolari”. Rusoaicele sunt nişte „puicuţe sexi”, dar doar în Finlanda sunt „blonde autentice”. Norvegia este „Arabia Saudită Arctică”, Ungaria înseamnă „gulaş”, sârbii sunt „terorişti”, Bosnia şi Herţegovina este „încă a turcilor”, iar croaţii sunt „criminali”. Moldova este „lumea a treia”, iar scoţienii sunt „beţivi”.Europa dupa britanici - Yanko TsvetkovEuropa dupa italieni - Yanko TsvetkovEuropa dupa francezi - Yanko TsvetkovEuropa dupa germani - Yanko Tsvetkov

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.