Peste 2.500 de oameni au fost ucişi de atacurile cu drone ale CIA sau armatei americane numai în Pakistan din 2004. Un nou site identifică victimele şi combate declaraţiile oficialilor americani precum că toţi cei ucişi ar fi fost militanţi. Siteul se numeşte namingthedead.org şi aparţine de The Bureau of Investigative Journalism.
Medea Benjamin este cofondatoare a grupului pacifist CODEPINK şi a organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Global Exchange. Ea militează împotriva intervenţiilor militare ale SUA, promovează drepturile palestinienilor şi cheamă la rezistenţă împotriva declanşării unui război în Iran. Ultimele sale acţiuni s-au concentrat împotriva atacurilor dronelor CIA. Este autoarea cărţii «Drone Warfare: Killing by Remote Control» (Războiul dronelor: Omorând cu telecomanda).
Medea Benjamin: „Avem dreptul să ştim cine este ucis în numele nostru. Proiectul ‹Naming the dead› a identificat deja numele a în jur de 600 de oameni din cei peste 2.500, iar jumătate dintre aceştia au fost identificaţi drept civili, iar 100 dintre ei sunt copii. Dacă întrebaţi guvernul SUA va spune că aproape niciun civil nu a fost ucis şi în mod sigur nu va recunoaşte că au fost ucişi copii. Sperăm prin acest proiect să educăm publicul american că războiul dronelor despre care guvernul american spune că este atât de precis nu este precis”.
„Dacă eşti un membru al familiei unuia dintre cei ucişi întrr-un atac al dronelor în Afganistan de către armata SUA eşti îndreptăţit să primeşti scuze şi compensaţii, dar dacă în ţările vecine Pakistan sau Yemen ai un membru al familiei ucis, Guvernul SUA, adică CIA sau armata, nu va recunoaşte moartea şi în mod sigur nu îşi va cere scuze şi nu va oferi compensaţii”.
În ultimii nouă ani, zonele tribale din nordul Pakistanului au fost lovite de sute de atacuri ale dronelor, în timp ce CIA a pretins că astfel lovesc în teroriştii al Qaeda şi în grupurile militante ce şi-au găsit adăpost în zonă.
Rachetele computerizate au lovit case, maşini, şcoli, magazine.
Oficialii americani vorbesc despre aceste drone ca despre nişte arme cu cel mai înalt gred de precizie care iau la ţintă şi ucid duşmanii SUA. John Brennan, care s-a ocupat de deyvoltarea acestui program de fabricare şi utilizare a dronelor şi care este acum directorul CIA, a descris tehnologia dronelor ca “un instrument esenţial” datorită „preciziei sale chirurgicale”.
Printre cei ucişi de drone şi raportaţi cu mare mândrie de oficialii americani sunt aşa-numiţii lideri ai al Qaeda Abu Yahya al Libi sau Baitullah Mehsud, comandant al talibanilor din Pakistan.
Rapoartele media vorbesc însă despre cute de civili ucişi. Unii au avut neşansa de a se afla în apropiere atunci când au fost atacaţi cei descrişi drept militanţii, alţii au fost ucişi alături de soţi sau părinţi, despre care se credea că sunt militanţi, iar alţii au fost confundaţi cu terorişti. În cele mai multe cazuri, informaţiile despre cei pe care i-au ucis dronele sunt foarte puţine. Despre cei mai mulţi s-a spus că ar fi fost militanţi. Moartea lor este raportată prin enumerarea unor numere, numele lor, originea lor sau locul în care trăiau nu sunt precizate.