Povestea celui mai bogat sat din China

1

HuaxiÎn China există un sat cu 2.000 de locuitori care este considerat cel mai bogat din China şi în care venitul locuitorilor depăşeşte 250.000 de dolari pe an. Numele acestui sat este Huaxi.

Huaxi este cel mai bogat sat din China. Este locuit de 2.000 de oameni, cu toți acționari ai Jiangsu Huaxi Group, un consorțiu de companii condus de membrii familiilor fondatoare și listat la bursă din 1998. Prima localitate listată la bursă. În 2011, Jiangsu Huaxi Group a avut o cifră de afaceri de 7 miliarde de dolari.

Fondat în 1961 de secretarul Partidului Comunist Wu Renbao, Huaxi este caracterizat ca un „sat socialist model”. Visul lui Renbao a fost de a tranforma un sat de fermieri într-unul de oameni bogaţi, iar viziunea sa este realitate în 2013.

În Huaxi se folosesc cele mai moderne metode din agricultură, există fabrici de oţel şi de textile şi un zgârie nori de 328 de metri înălţime.

Dintre cei 2.000 de rezidenţi, 1.600 fac parte din familiile fondatoare. Venitul pe gospodărie este de peste 100.000 de euro pe an, iar în faţa vilelor unde locuiesc săteni există maşini de lux precum BMW sau Mercedes Benz. Fiecare sătean are dreptul la o maşină, o casă, servicii medicale gratuite, educaţie gratuită şi ulei gratis.
Longxi International HotelÎn ierarhie urmează rezidenţii din satele învecinate care au fost absorbite în timp de Huaxi, şi apoi pe treapta cea mai de jos a ierarhiei se situează zecile de mii emigranţii cărora le revine cea mai mare parte a muncii. În Huaxi se munceşte, nimeni nu are liber în week-end, se lucrează 7 zile din 7, iar banii sunt folosiţi pentru diversificarea afacerilor.

Una dintre cele mai importante afaceri care s-a dezvoltat ultima este legată de turism. În fiecare an, acest sat este vizitat de peste 2 milioane de turişti. Suprafaţa totală a satului nu depăşeşte un kilometru pătrat, însă ai ce vedea. Chinezii au construit replici ale Arcului de Triumf din Paris şi a Operei din Sydney, ale Statuii Libertății și ale Casei Albe. Unul dintre cele mai vizitate obiective este turnul de 328 de metri înălţime, la fel de înalt precum World Trade Centre din Beijing.
„Am ales să construim această clădire la fel de înaltă precum World Trade Center deoarece am vrut să demonstrăm că noi putem concura cu oricine din ţară” – unul dintre locuitorii satului.
Clădirea din satul chinez găzduieşte un hotel cu 2.000 de paturi şi are 3.000 de angajaţi. Ridicarea acestui zgârie nori a costat 472 de milioane de dolari, iar la etajul şase există un taur din aur care valorează 47,2 milioane de dolari.

Pe lângă cei 2.000 de săteni, satul mai este frecventat în 2013 și de peste 20.000 de muncitori imigranți și peste 28.000 de săteni din vecinătate.

„Tatăl meu a fost bogat. Acum vreau ca și sătenii să fie la fel și sănătoși și fericiți”, spunea șeful satului, Wu Xie’en.

Wu Renbao - 22 martie 2013Wu Renbao, cel care a transformat satul într-un „paradis socialist”, a murit în martie 2013 la vârsta de 84 de ani în urma unui cancer.

Huaxi este o poveste model pentru China, pentru că arată cum un sat rural se poate îmbogăți datorită reformelor economice începute în anii 1980, dar poate rămâne fidel ideilor socialiste de a împărți bogăția.

Wu a condus satul pentru mai bine de 40 de ani și i-a transformat pe fermieri în milionari prin înființarea a 12 companii, de la textile la oțel.

Așa au ajuns cei 2.000 de rezidenți ca în 2013 să locuiască în vile și să conducă mașini luxuose cumpărate din profitul realizat în companiile care sunt deținute în mod colectiv.

Cel de-al patrulea fiu, Wu Xie’en, care a preluat succesiunea dinastică în 2003, a promis să continue moștenirea.

Sătenii au apreciat familia Wu și stilul lor de viață umil, spunând că a rămas în casa sa din anii 1970, iar Wang Hui, un oficial guvernamental retras spune: „A fost un om obișnuit și a avut moralitate”.

În timpul vieții sale, Wu și-a asumat un rol aproape mitic, întâlnindu-se cu cei mai importanți lideri ai țării și jucându-și propriul rol într-un film produs în 2012, film care a marcat o importantă întâlnire a liderilor Partidului Comunist Chinez.

„Dorința mea cea mai mare este să-i fac pe cei săraci să aibă o viață bună. Cumuniștii trebuie să aducă fericirea pentru majoritatea poporului” – Wu Renbao.

Cei de peste 40 de ani își pot aminti drumurile noroioase ale satului.

„Pe atunci acest sat nu era cu nimic diferit de celelalte sate vechi ale Chinei. Casele erau foarte mici și simple, făcute din chirpici și materiale de proastă calitate. Acum tot ce puteți vedea sunt vile moderne foarte frumoase. Dintre satele din China, Huaxi este numărul unu. Este minunat” – un pensionar, Yin.

Huaxi are și un imn al localității, care se aude ziua în megafoane. Prima strofă spune că cerul de deasupra satului este soarele Partidului Comunist, iar cea de-a doua strofă că pământul satului este pământul socialismului.

Peste jumătate din venitul din Huaxi provine din industria fierului și a oțelului.

„Importăm materii prime din India și Brazilia și ne exportăm produsele către mai bine de 50 de țări” – Yang Yongchang, directorul general al Combinatului de Fier și Oțel Jiangyin din Huaxi.

Sfârșiturile de săptămână libere nu există, fiecare muncitor lucrând 7 zile pe săptămână. Cu toate acestea, o tânără mamă precum Miao Qian, care lucrează într-o fabrică de textile, nu crede că să lucrezi 7 zile pe săptămână e un lucru rău: „Că lucrăm în fiecare zi nu este o problemă pentru noi. Dacă am ceva foarte important de făcut, pot, din când în când, să-mi iau liber. Și avem câte o zi liberă din când în când”

Dacă pleci din sat, pierzi aproape totul, casă, bani, bunuri. Dar, așa cum vede lucrurile Zhao Yukai, dacă trăiești deja în locul cel mai bun din China și chiar din întreaga lume, de ce ai vrea să pleci?!

„Nu trebuie să ne facem griji în privința hainelor, a mâncării sau a lucrurilor elementare. Ceea ce ne interesează acum este să ne realizăm visurile cele mai înalte. Cred că viața noastră aici este la fel de bună ca viața oamenilor din marile orașe precum Shanghai și Beijing, și unele părți ale vieții noastre pot fi chiar mai bune” – Zhao Yukai.

Huaxi asugură un viitor la fel de bun noilor generații, copiiilor le este asigurat un standard de educație mult peste cel al localităților vecine.

„În comparație cu școlile din alte zone, nivelul educației din Huaxi este pe primul loc. Facilitățile noastre sunt cu mult mai bune decât cele din alte sate și pot fi la fel de bune preceum cele din marile orașe” – Deng Lijiao, profesor.

Huaxi2

Loading...
loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.