„Statele UE nu au prieteni, au numai interese!”

0

„Atitudinea mai multor state ale Uniunii Europene faţă de aderarea României la spaţiul Schengen constituie o dovadă în plus că acestea nu au prieteni, au doar interese. Iar dacă interesul o cere, fie el electoral sau economic, România poate să rămână mult şi bine pe margine.

Dacă lucrurile stau aşa, şi România trebuie să-şi revizuiască comportamentul şi să-şi joace mai mult interesul propriu în Europa, pentru că, în mod evident, individualismul primează.

Pentru cei care au crezut că clubul select al Uniunii Europene este democratic şi prietenos, iată proba de foc: cum intră o ţară europeană în campanie electorală, cum îşi revizuieşte atitudinea faţă de România, faţă de aderarea noastră la spaţiul Schengen sau faţă de orice avantaj care este în discuţie pentru ţara noastră. Nu spun că ar trebui să ne mirăm de acest lucru, statele nu au prieteni, au interese. Dar ar fi timpul ca şi noi să fim un stat care are doar interese, nu şi prietenii sau speranţe false.

Nouă tuturor ne-ar fi plăcut ca UE să fie un grup de state prietene, care se ajută între ele, nu un spaţiu al competiţiei în care ţările nu ratează niciun moment să îi calce pe ceilalţi în picioare, atunci când au nevoie. Dar a devenit evident că politica noastră externă trebuie să fie mai fermă în relaţia cu statele interesate doar de binele lor, adică a sosit momentul ca România să fie la rândul ei interesată doar de binele propriei naţiuni.

E timpul să ne întoarcem la un naţionalism inteligent şi modern, prin care să ne apărăm drepturile în faţa celorlalţi, în care să ne punem problema mereu ce dăm şi ce primim în schimb, în care să ne protejăm interesele, resursele, capitalul, dar şi tradiţiile şi identitatea. Un alt pas important ar fi să căutăm alternative economice în afara UE, pentru a arăta că nu suntem la mâna nimănui şi pentru a putea răspunde cu aceeaşi monedă, atunci când României i se întoarce spatele. Dacă e pe bază de concurenţă şi competiţie, atunci să practicăm şi regulile acestora şi să căutăm relaţii pentru România care să convină şi interesului naţional românesc, nu doar intereselor ţărilor care ne sunt “prietene”, când au ele nevoie, dar ne uită când avem noi nevoie de sprijin, de fapt, nici măcar de acest lucru, ci doar de a primi ceea ce ni se cuvine.

România trebuie să se centreze pe sine şi să joace pentru sine, să-şi cunoască interesele şi să şi le apere renunţând la idealurile care le convin altora ca să ne ţină captivi. Dacă fiecare ţară îşi ia libertatea de a-şi juca atuurile, atunci la fel să fie şi pentru România. Respectul altora nu se câştigă stând cu capul plecat şi prefăcându-ne că nu vedem cum suntem păcăliţi de fiecare dată când e vorba de interesul nostru.

România trebuie să se trezească din iluzia romantică a iluminismului european, a prieteniei dintre popoare şi a ideologiei comunitare în care toţi suntem egali, dar, în fapt, se dovedeşte că unii sunt cu mult mai egali decât alţii. E timpul să învăţăm să ne apărăm drepturile şi să le impunem, pentru că nimeni nu ne va da niciodată nimic decât dacă va fi obligat şi pus la respect”.

Deputatul Mihai-Bogdan Diaconu

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.