ATOP, file de poveste

0

La peste un deceniu de la înființare, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Vaslui există, dar există degeaba. Chiar dacă se întîlnesc o dată sau de două ori pe lună (în cazuri speciale), membrii ATOP încasează 10% din salariul președintelui CJ, adică 4,7 milioane de lei brut pentru… nimic.  n

La peste 10 ani de la înființare, instituția a intrat deja în istorie, nemaifiind animată decât de dorința unor șefi mai mici și mai mari de a-și rotunji veniturile.

Nu mai este un secret pentru nimeni că aleșii râvnesc într-una la tot felul de comisii, comitete, asociații și autorități, doar pentru a mai primi câte o răsplată bănească. ATOP se integrează perfect în sistemul creat de șmecherii cei mari pentru șmecherii cei mici. Șmecherii cei mari, de la guvern, dau hotărâri prin care șmecherii cei mici, aleșii comunali, orășenești sau județeni, se încadrează în tot felul de „structuri asociative”, de unde încasează și ei, în fiecare lună, alături de șefii instituțiilor, indemnizații mai mari decât salariul minim pe economie, Ca urmare, ei sunt mereu mulțumiți de șefii cei mari, de apartenența lor politică și, nu în ultimul rând, de ei înșiși. Un întreg sistem clientelar, cât se poate de legal, creat prin tot felul de găselnițe.

Una dintre acestea este ATOP, a cărei activitate se desfășoară în conformitate cu prevederile Legii 218/2002, privind organizarea și funcționarea Poliției Române, nominalizarea membrilor se face de către un Comitet de organizare numit de prefect, iar validarea acestora, de către Consiliul Județean (CJ). La Vaslui, totul seamănă leit cu o făcătură, ca urmare a înțelegerii dintre cei care conduc acest județ.

Violeta Cozar, care a condus ATOP VAslui, nu s-a remarcat niciodată în ședințele CJ și nu a demonstrat nimănui că ar putea să conducă o instituție, un serviciu sau măcar un… aprozar, dar a avut o mare calitate, a fost consilier județean din partea PRM, ca și Corneliu Bichineț, care a fost președintele filialei partidului, dar și al CJ.

A fost Violeta Cozar mulțumită de partid sau de șeful său? Foarte probabil că da. Pentru activitatea desfășurată în cadrul ședințelor ordinare, membrii ATOP beneficiază de o indemnizație egală cu cea a unui consilier județean. O indemnizație dublă ar putea să o facă și mai mulțumită pe Violeta Cozar, nu-i așa?

Instituția nu și-a atins nici pe departe scopul pentru care a fost gîndită. ATOP trebuia, chipurile, să eficientizeze activitatea poliției și să stabilească o relație mai bună între cetățeni și poliție. De la înființare însă instituția nu face decât să se organizeze și să se… organizeze. Practic, ATOP este atât de „cunoscută”, încât, în peste 10 ani, vasluienii care au venit cu plângeri se pot număra pe degete, deși instituția are sediul fix în buricul târgului. 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.