Cea mai fățișă trădare

0

În 2012 au fost primii care au ”instigat” la rezistență îndemnând oamenii „să se pună în calea camioanelor și a sondelor”, cum le spunea deputatul PSD Adrian Solomon miilor de bârlădeni ieșiți în stradă împotriva gazelor de șist.

Electoratul vasluian cel puțin se află astăzi în fața unei premiere istorice. Niciodată niște politicieni nu i-au mai înșelat atât de deschis, pe față, nu i-au mai mințit cu atâta nonșalanță, nu s-au mai prefăcut și schimonosit cu atâta nerușinare, pentru ca apoi să le întoarcă spatele cu atâta aroganță.

Evenimentele din satul Siliștea, comuna Pungești, Vaslui, unde sătenii au ieșit în stradă pentru a împiedica instalarea unei sonde Chevron, în timp ce primarul și autoritățile județene alese au dat bir cu fugiții, marcheză, fără îndoială o premieră. Momentul nici nu putea fi mai potrivit: pe când gradul de dezgust al românilor pentru politicieni a atins paroxismul, comportamentul acestora față de Roșia Montana sau gazele de șist nu vine decât pentru a confirma și a încununa aceste sentimente și concluzii tranșante.

”Jocul politic” însă continuă, iar în sânul aliaței ”social-liberale”, cu gândul la aceleași manevre înșelătoare pentru populație, se poartă meciurile și loviturile sub centură: colegii de alianță ai pesediștilor, ai lui Dumitru Buzatu, șeful PSD Vaslui și președinte al Consiliului Județean, sau ai lui Adrian Solomon, deputatul PSD de Bârlad (care a inițiat înainte de alegeri legea împotriva exploatării gazelor de șist), s-au găsit să observe și să sancționeze declarativ evindeța: impostura pesediștilor vasluieni în problema gazelor de șist.

Într-un discuție televizată, președintele Senatului și al PNL Crin Antonescu a vorbit despre “jena“ de care s-au umplut cei care anul trecut s-au aflat în fruntea manifestațiilor de la Bârlad împotriva gazelor de șist și care se jurau pe Biblie cu eroismul lor împotriva americanilor.

„Ne amintim de manifestările gigantice de la Bârlad de anul trecut și sigur că este foarte neplăcut să vedem oameni, care nu sunt nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu, nici purtătorii oficiali de mesaje din USL, dar sunt oameni care au devent președinți de consiliu județean, erau sau au rămas, parlamentari, oameni care au vorbit trăsnăi teribile prin campania electorală. Le-am văzut și eu acum. Nu am fost de față. Am văzut și eu în studiouri de televiziune oameni extrem de vehemenți, ultraecologiști la vremea respectivă, și sigur că e jenant când îi vezi pe aceiași oameni astăzi susținând contrariu. Eu cred că și pentru asta există soluții, și aceasta este una simplă, sinceră, poate incomodă: acești oameni trebuie să vină să spună: «Domnule vorbeam prostii atunci sau, în orice caz, nu știam ce vorbesc, aveam o părere greșită, m-am documentat între timp, nu aveam toate elementele problemei. Asta e părerea mea astăzi, asta cred că e bine pentru țară, asta cred că trebuie să facem». Dar ceva trebuie asumat pentru că altfel neîncrederea în decidenții politici, în oamenii care cer votul din timp în timp, și așa foarte mare, riscă să crească”, a spus Crin Antonescu.

Solomon cheamă la rezistență la Pungești

Bineînțeles că ceea ce face Crin Antonescu este la fel de nepermis: minimalizarea unor promisiuni către popor, care au luat chiar forma unor jurăminte, în niște ”trăsnăi” este la fel de vinovată ca și declarațiile acelor politicieni însăși.

Acești politicieni i-au ”reprezentat” pe vasluieni în convingerile lor manifeste împotriva gazelor de șist până la punctul în care… au fost aleși și apoi i-au lăsat singuri. Ba mai mult, aceiași oameni, Dumitru Buzatu sau Adrian Solomon, s-au întors împotriva celor în fruntea cărora s-au așezat la mitingurile organizate împotriva gazelor de șist la Bârlad.

Deputatul PSD de Bârlad Adrian Solomon într-un discurs înflăcărat la mitingul de la Bârlad de pe 4 aprilie 2012 îndemna la rezistență împotriva ”americanilor”: „Să ne punem în calea camioanelor, să ne punem în calea sondelor și să-i fugărim pe toți cei care vor să ne facă rău nouă și urmașilor noștri”.

Discursul însuflețit și solemn al deputatului Adrian Solomon poate rămâne peste timp ca mostra cea mai uluitoare de politicianism găunos și perversitate politică a unui politician. În câteva minute, în fața a mii de bârlădeni, Solomon s-a jurat înăltându-și Biblia deasupra capului că va lupta împotriva “americanilor care vin cu valize de bani” și “ne iau dreptul la viață”. În numai câteva minute, Solomon l-a exploatat electoral și pe Dumnezeu, pe părinții și pe bunicul său, a glorificat moștenirea lui Ștefan cel Mare și bătăliile sale cu turcii sau ungurii, care trebuiesc continuate de bârlădeni, dar mai ales a condamnat gazele de șist ca pe un pericol de o gravitate înspăimântătoare.

„Eu cred că toți de aici v-ați adunat ca să vă cereți dreptul la viață și iată că și Dumnezeu plouă cu lacrimi, plângând, până la urmă soarta care va să vină dacă noi nu vom fi hotărâți să spunem până la capăt nu gazelor de șist și tare să ne audă și Traian Răzvan Ungureanu, să ne audă și Băsescu, să ne audă și Pintilie, să ne audă și Dan Marian, toți cei care mâine, în Parlamentul României, vor trebui să spună nu gazelor de șist prin votarea moțiunii împotriva acestui guvern trădător, acestui guvern care și-a pus în gând să slujească mai degrabă interesele unor compani americane sau de oriunde sunt ele și să vă ignore pe dumneavoastră, cei care pe 22 martie, la fel de mulți, ați spun nu companiei americane, ați spus nu intereselor celor care vor să ne vândă pe doi lei”, spunea viitorul candidat la Camera Deputaților în Bârlad pe 4 aprilie 2012.

„Noi suntem aici de sute de ani, suntem de pe vremea lui Ștefan cel Mare chiar, și cum a luptat Ștefan cel Mare cu turcii, cu ungurii, cu polonezii, va trebui și noi, la un moment dat, să ne punem în calea camioanelor, să ne punem în calea sondelor și să-i fugărim pe toți cei care vor să ne facă rău nouă și urmașilor noștri”. Acesta era îndemnul lui Solomon atunci.

„Am vorbit tot timpul cu mâna pe această sfântă carte și a fost în fața fiecărui vorbitor de aici. Am jurat și în Parlamentul României pe Biblie și pe Constituție să apăr interesele cetățenilor. Nu am jurat să prăbușesc această țară, nu am jurat să vând această țară pe nimic, ci am jurat să vă apăr pe dumneavoastră, care m-ați trimis în Parlamentul României. Nu un grup de interese, ci dumneavoastră m-ați trimis.(…) Nu voi uita nicodată că părinții mei care m-au născut în acest bloc și am crescut aici, la doi pași de Primărie, nu mă vor lăsa să-mi uit originile. Nu mă vor lăsa să-mi uit originile. Bunicul, la 89 de ani, a spus «Ce caută ăia la trei mi de metri, domnule, ce găsesc ei la trei mii de metri?!». Adică noi suntem atât de neștiutori încât să vină unii să ne prostească că vor face locuri de muncă, dar de ce n-au făcut patru ani locuri de muncă”.

Nesfârșitele “aroganțe“ ale lui Dumitru Buzatu

Crin Antonescu a mai vorbit și despre neîncrederea și suspiciunea pe care au trezit-o în vasluieni comportamentul politicienilor locali. Neîncredere și suspiciune nu există numai față de politicienii locali vasluieni, ci față de toți politicienii, iar acestea tind să fie înlocuite tot mai mult de dezgust și lehamite.

Acești politicieni locali vasluieni nu reprezintă electoratul, asta e sigur!, ci reprezintă tipul omului politic român, în vreme ce comportamentul lor față de problema gazelor de șist evidențiază trăsăturile acestui model omniprezent de politician, este cel mai bun prilej de a-i vedea la lucru.

În contextul protestelor de la Pungești, în momentele dificile, când începutul explorării gazelor de șist s-a întâlnit cu opoziția locuitorilor comunei Pungești, liderul pesediștilor vasluieni s-a făcut nevăzut, neasumându-și nicio responsabilitate. Astfel, Buzatu a devenit personificarea evidentă a celui mai grav defect pe care românii îl văd tot mai clar la politicienii lor și în sistemul pe care îl reprezintă: îi aleg odată la patru ani, iar după ce ajung în acele funcții pe care le-au râvnit fac ce vor, fără nicio legătură cu promisiunile făcute anterior sau cu interesele electoratului.

După ce a folosit în campania electorală din greu tema opoziției sale și a PSD față de gazele de șist, liderul pesediștilor vasluieni, Dumitru Buzatu, nu numai că și-a schimbat “filosofia” fără să ofere nicio explicație pentru asta, dar și-a apărat noua “orientare” cu o aroganță rar întâlnită. Într-o dezbatere organizată la Bârlad de o televiziune centrală Buzatu țipa către cei prezenți în sală: „Tăceți din gură!” sau „Nu vreți să vă duceți la muncă!”

Altele sunt preocupările lui Dumitru Buzatu acum, după ce greul în cariera și afacerile sale a trecut, alegeril. Nu dialogul cu poporul, cu cei care se opun proiectelor pe care el le-a îmbrățișat ”spontan”, care se împart acum, după el, în pedeliști, ecologiști plătiți de Gazprom sau oameni cărora nu le place munca. Cu soția, Gabriela Crețu, ajunsă senator de Bârlad, ultimul membru al familiei trăia deja din bani publici, fiul, Tudor Buzatu, fiind “montat” director executiv la Centrul de Afaceri Vaslui, funcție obținută prin concurs, fără îndoială. Dar parcă nu era destul, așa că “glorioasa” familie Buzatu, căreia vasluienii îi datorează atât de “mult”, a devenit o familie politică prin excelență. “Aroganțele” lui Buzatu au continuat cu alegerea lui Tudor Buzatu ca președinte al Tineretului Social-Democrat Vaslui și vicepreședinte al organizației naționale.

Aceștia sunt politicienii din Vaslui, cel mai sărac județ al țării, și nu vă faceți nicio iluzie, ei prezintă toate trăsăturile, caracterul și filosofia de viață a întregului corp al așa-numiților oameni politici de azi din România.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.