Indiferent de motivele pentru care dorim să ne facem analize, ne vom prezenta la laborator dimineața, preferabil între orele 7.30-9.30, și nu pentru că acesta ar fi programul laboratorului, ci pentru că este perioada optimă pentru recoltarea produselor biologice din care se vor face analizele. Pentru ca analizele să reflecte cu adevărat situația organismului, pe lângă performanțele laboratorului, este foarte importantă și pregătirea pacientului înaintea recoltarii. Iată câteva sfaturi organizate pe tipuri de probe.
Pregătirea pentru recoltarea sângelui
Recoltarea sângelui se face dimineața, înainte de consumul unor alimente sau lichide, pentru a nu denatura rezultatele unor analize. Pacientul nu trebuie să mănânce cu 12 ore înainte de recoltare. Înainte de a vi se lua probe de sânge, nu numai că nu trebuie să mâncați, dar este bine să evitați efortul fizic și activitățile stresante.
Atenție: există analize care necesită o perioadă mai lungă de inaniție (fără să mâncăm), chiar și 12 ore sau mai mult, sau o perioadă variabilă de dietă. Acest lucru ne va fi comunicat de medicul care ne recomandă analizele sau de personalul laboratorului. O astfel de analiză este, de exemplu, bilanțul lipidic, care include colesterolul total, HDL colesterol, LDL colesterol, trigliceridele etc.
Pregătirea pentru bilanțul lipidic
Pacientul trebuie:
– să respecte o dietă neschimbată timp de trei săptămâni înainte de recoltare;
– să aibă o greutate corporală stabilă;
– să nu mănânce 12-14 ore înainte de recoltare (poate să bea apă și cafea neagră fără zahăr).
Se recomandă abstinență de la alcool timp 72 de ore înainte de recoltare.
Atenție la medicamentele pe care le luați
Unele medicamente pot modifica analizele medicale. De aceea, trebuie să întrebăm medicul care ne trimite la analize dacă trebuie să întrerupem medicația sau dacă trebuie doar să comunicăm personalului laboratorului ce fel de tratament urmăm.
Există anumite teste care se fac după administrarea unor substanțe sau medicamente, cum ar fi: testul de toleranță la glucoză (hiperglicemia provocată), care se face după administrarea de glucoză, și testele în dinamică (de stimulare sau inhibare) pentru diferiți hormoni.
Testul de toleranță la glucoză: pacientul nu mănâncă în ajun produse dulci. Dimineața, se ia prima probă de sânge, pe nemâncate, determinând glicemia, după care bolnavul ingerează 50 de grame de glucoză dizolvată în 300 de mililitri de apă; după o oră și apoi două ore de la ingestia glucidică, se prelevează din nou sânge pentru determinarea glicemiei.
Coagulare: pacientul este informat ca, în cazul în care urmează tratament cu anticoagulante, să nu ia tratamentul înaintea recoltării. Recoltarea sângelui se face dimineața pe nemâncate sau cel mult cu un mic dejun care să nu fi cuprins grăsimi (lapte, unt, ouă, ciocolată). De asemenea, cina din seara precedentă trebuie lipsită de grăsimi.
Examene din urină
Probele pentru sumarul de urină și cele pentru urocultură se recoltează în recipiente diferite.
Sumarul de urină: se recoltează prima urină de dimineață, după toaleta locală, într-un recipient curat, preferabil de unică folosință, prevăzut cu capac etanș, pentru a preveni vărsarea, evaporarea și/sau contaminarea probei de urină.
Urocultura: în ziua stabilită pentru recoltare, se recomandă toaleta riguroasă a organelor genitale cu apă și săpun, înaintea micțiunii. Sunt necesari 30-50 de ml de urină. Se începe micțiunea, se elimină primul jet de urină și se colectează cel de-al doilea jet (fără întreruperea urinării, pentru evitarea contaminarii probei cu microorganisme de pe perineu), într-un recipient steril (urocultor), adică proba „curată, prinsă în zbor, din jetul mijlociu”. Este greșită recoltarea probei în vas mare (borcan, oală de noapte etc.) și transvazarea urinei într-o eprubetă în vederea expedierii la laborator.
Transportul probei trebuie asigurat în decurs de o oră de la prelevare. Dacă acest lucru nu este posibil, probele trebuie refrigerate, la -40 de grade Celsius, imediat după prelevare. În probele de urină, bacteriile de contaminare se multiplică la temperatura camerei și duc la rezultate fals pozitive.
Proba de urinã din 24 de ore
Cele mai frecvente erori, în cazul testelor efectuate din proba de urină din 24 ore, se produc din cauza unei incorecte recoltări sau conservări a acesteia.
Pregătirea pacientului:
– aportul de lichide în timpul recoltării trebuie să fie normal (cu excepția cazurilor când medicul curant face recomandări specifice în acest sens);
– în unele situații, este de dorit întreruperea medicației, care poate induce interferențe, cu cel puțin 12 ore (de preferat 48-72 de ore) înaintea începerii recoltării;
– unele alimente pot influența anumiți compuși chimici, astfel că, uneori, la sfatul medicului, pacientul trebuie să țină o anumită dietă înaintea acestei analize.
Instrucțiuni de recoltare:
– la ora 7 dimineața, se urinează și nu se reține această urină;
– se colectează apoi, într-un recipient curat, de doi-trei litri (nu se urineză direct în recipient) toate emisiunile de urină timp de 24 ore, adică până în
ziua următoare la ora 7 dimineața, inclusiv urina din acest moment final (chiar dacă nu există nevoia imperioasă de a o face);
– vasul cu urină se păstrează într-o pungă de plastic, în frigider, pe tot parcursul colectării (24 de ore);
– la încheierea recoltării (ultima emisiune de urină de la ora 7 dimineața din ziua următoare), se măsoară volumul de urină colectat;
– se omogenizează (prin agitare) urina recoltată;
– se rețin aproximativ 100 de ml de urină într-un pahar de plastic de unică folosință.
Exsudatul faringian
Prelevarea se face dimineața, înainte ca pacientul să se spele pe dinți, înainte de a consuma alimente sau lichide. Se recoltează înaintea instituirii tratamentului cu antibiotice sau antimicotice.
Este important a nu se efectua igiena orală în dimineața recoltării exsudatului faringian deoarece pastele de dinți conțin substanțe antibacteriene ce modifică flora microbiană orală. În cazul în care aceste condiții nu pot fi respectate, recoltarea exsudatului faringian se efectuează la trei-patru ore de la ultima masă sau de la ultimul periaj dentar.
Recoltarea se face numai de către personalul medical, fie înaintea începerii tratamentului antibiotic sau antimicotic, fie la mimimum zece zile după finalizarea acestuia.
Exsudatul nazal – recoltarea se face numai de către personalul medical, fie înaintea începerii tratamentului antibiotic sau antimicotic, fie la mimimum zece zile după finalizarea acestuia. Se prelevează pentru depistarea portajului de stafilococ auriu.
Secreții conjunctivale – se recoltează cu tamponul steril, din unghiul intern al ochiului, dimineața, înainte de spălare. Alte prelevări de la nivelul ochiului sunt exclusiv de competența specialistului oftalmolog.
Pregătirea pentru recoltarea materiilor fecale
Coprocultura este recomandată în bolile diareice, în vederea identificării agentului etiologic sau pentru depistarea purtătorilor sănătoși.
Prelevarea materilor fecale trebuie făcută cât mai aproape de debutul bolii și înaintea instituirii tratamentului antimicrobian. Prelevarea se face din scaunul emis spontan din dimineața respectivă sau cel mult în seara anterioară și ținut la rece. Pacientul micționează mai întâi, pentru a nu contamina proba cu urină. La domiciliu, se folosește o oală de noapte dezinfectată prin opărire repetată cu apă clocotită.
Imediat după defecare, se prelevează cu lingurița coprocultorului fragmentele cu mucus sau sânge, dacă există porțiuni din puncte diferite ale unui scaun omogen. De la sugari se prelevează porțiuni din scaunul de pe scutec. Cantitatea de materii fecale este mică (3-5 grame), cât încape în linguriță.
Recoltarea materiilor fecale pentru depistarea purtătorilor sănătoși se face după administrarea unui purgativ salin.
Prelucrarea probei trebuie făcută în maximum două ore.
Examenul coproparazitologic
Se recoltează materii fecale pentru depistarea paraziților sau ouălor de paraziți intestinali. Prelevarea se face din scaunul emis spontan în dimineața respectivă sau cel mult în seara anterioară și ținut la rece. Se recoltează în coprocultoare simple, fără sediu de transport, înaintea instituirii tratamentului antiparazitar sau a tratamentelor cu supozitoare. Dacă nu aveți timp să ajungeți la laboratorul de analize pentru a lua un astfel de recipient, puteți achiziționa coprocultoarele și din farmacii, care au spre vânzare recipiente sterile specifice pentru această analiză.
Se recoltează o cantitate mică, cu lingurița coprocultorului sau cu un bețișor, din mai multe porțiuni ale scaunului, fără a se umple coprocultorul (3-5 grame).
Acest examen necesită repetarea la intervale de câteva zile deoarece ouăle, chiștii sau larvele unor paraziți nu se elimină zilnic.
Recoltarea secrețiilor provenite din zona genitală
Recoltarea secrețiilor provenite din zona genitală la femei impune încetarea administrării unor tratamente endovaginale, a irigațiilor vaginale, precum și a contactului sexual, cu 48 de ore înaintea prelevării probelor. În cazul secreției uretrale, pacientul nu trebuie să urineze cu o oră înainte de recoltare.
Informații oferite de dr. Cristina Tuchiluș, șef lucrări în cadrul Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» Iași, medic primar medicină de laborator, șefa Laboratorului de Analize Medicale al Spitalul Clinic Județean de Urgențe “Sf. Spiridon” Iași.