Goralii, poporul pierdut

2

Zakopane, o celebră stațiune din Polonia trăiesc români care au emigrat acolo în urmă cu sute de ani. În pofida trecerii timpului, goralii, una dintre cele mai puțin cunoscute grupări românești, nu și-au uitat obiceiurile. Goralii din Polonia trăiesc azi în jurul orașelor Zywiec (cu celebra bere omonimă), Zakopane și Nowy Sacz. Obiceiurile, îmbrăcămintea, casele, înfățișarea și firea lor îi dau de gol: nu sunt slavi, ci români! În fapt, goralii sunt urmașii păstorilor valahi emigrați din nordul Transilvaniei (Satmar, Maramureș, Bihor, Bereg și Ung) încă din secolul XII.

Urmașii lui Dragoș

Pe la 1600, actele poloneze aminteau existența a peste 500 de sate românești, parte a acestora fiind locuite de urmașii lui Dragoș Vodă prin nepoții săi, Drag și Sas. Emigranții români au populat în Polonia culmile munților, aducând cu ei civilizația Carpaților și învățându-i pe polonezi să trăiască la munte. Azi, tot ce se păstrează în Polonia drept tradiție a muntelui, păstoritului, lemnăritului sau plutăritului este o moștenire româno-valahă. Spre deosebire de muntenii noștri, goralii polonezi de azi își păstrează tradițiile cu smerenie. În curtea fiecărei pensiuni turistice luxoase (zona este de prim rang în domeniu), se păstrează și vechea căsuță de lemn moștenită din bătrâni, utilată complet în stil ancestral și uluitor de apropiat de ceea ce numim tipul tradițional maramureșean: totul, începând de la laiți și până la țoluri, cuptor sau cofe, aduc aminte de Maramureșul de odinioară. Goralii știu că sunt români, se proclamă ca atare (cu mândrie), iar cel mai celebru grup folcloric din acei munți se numește, în traducere, «Capela Valahă», și e condus de violonistul Zbyszec Walach. Unele mâncăruri sunt „ca pe la noi”, brânza e identică cu cea din Transilvania, iar țuica (la gust și ca metodă de preparare) este aceeași ca horinca noastră.

Maramureșenii polonezi

Goralii s-au stabilit acolo între veacurile XII-XVI, ultimul sat românesc (maramureșean chiar!), fiind întemeiat în 1509. Cauzele primelor veniri ar fi fost condițiile grele din Ardeal și faptul că românii erau luptători de elită, fideli polonezilor. Fără a avea mentalitate de mercenari, dovedeau un curaj nemaipomenit în lupte, fapt pentru care erau răsplătiți cu drepturi și pământuri. Azi, valahii din Carpații polonezi sunt în întregime slavizați și mai păstrează doar câteva cuvinte păstorești sau nume de munți, ape și sate. În cărțile de telefon poți găsi nume gen Valach sau Basarab. Multe vechi biserici, deși catolice azi, încă mai păstrează decorul mural tipic ortodox, iar casele și mobilierul acestora sunt tipic românești. Ultima „infuzie” cu iz românesc a intrat în sudul Poloniei dupa cel de-al Doilea Război Mondial, când o mare parte a comunităților poloneze din Maramureș și Bucovina s-au repatriat. Aceștia au adus în zona Zakopane limba română sau obiceiurile din zonele amintite, inclusiv celebra pălincă de Maramureș. Azi, goralii polonezi sunt asimilați perfect în țara gazdă dar, deși n-au uitat de originea românească de care sunt mândri, sunt nebăgați în seamă de autoritățile de la București, de ambasada noastră de la Varșovia sau de Institutul Cultural Român. Datorită faptului că își păstrează cu sfințenie tradițiile, goralii constituie o puternică concurență pe piața agroturismului montan pentru maramureșeni și bucovineni. Nu rareori, românilor le este dat să audă, de la turiștii străini: „păi astea le-am văzut și în Polonia, și încă mai bine păstrate!” Așa că, ai noștri vor trebui să învețe să prețuiască tradiția la adevărata ei valoare.

Preluare: Teofil Ivanciuc

Loading...
loading...

2 COMENTARII

  1. Nu sunt imigranti in acele locuri , ci ei sunt oamenii locului din vechime.
    Slavii au venit peste ei.
    In 1974 , la Ziua Recoltei, serbata in acel an la Poznan, unde intamplator am ajuns si eu, pe stadion era un grup mare imbracat in costume de Ardeal. Un domn care statea alaturi si stia romaneste mi-a spus ca asa se si numeau, ARDELENI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.