Jaful pădurilor se vede și din satelit

0

Ceea ce se întâmplă în România anului 2013 se vede și din satelit, doar românii par că nu pot vedea și conștientiza starea în care a ajuns țara lor, o colonie supusă celei mai brutale exploatări capitaliste, sistemul instalat din afară în 1989 și prielnic acestei exploatări. Vidul legislativ și proasta administrare a guvernărilor ”democrate” de până acum fac parte din această strategie capitalistă de subordonare controlată a României unor interese corporatiste mondiale.

Plămânul verde al României se micşorează de la an la an. Un raport Greenpeace avertizează că aproape s-a dublat numărul cazurilor de defrişări ilegale, iar o nouă hartă Google cu pădurile lumii, analizate din satelit în perioada 2000-2012, înfățișează pierderile masive de păduri din ultimii ani.

O nouă hartă cu imagini din spaţiu dezvoltată de Google şi de câţiva specialişti de la Universitatea din Maryland, Statele Unite, marchează în culori stridente, de roşu-aprins, cum s-au redus pădurile Terrei din 2000 până în 2012. România este prezentă în noua aplicaţie Google Global Forest Change, în care sunt evidente „focarele“ cu păduri tăiate masiv, dar şi zonele unde s-au plantat arbori. Pe harta Google se observă pierderile care acoperă arii întregi din munţii Apuseni şi din Nordul Carpaţilor Orientali, vizibile aşadar acum din satelit. Fiecare zonă din care s-a tăiat copaci este marcată cu roşu, pe când împăduririlor le revine culoarea albastru. Există şi o zonă mixtă, colorată în roz, unde s-au defrişat păduri, dar au avut loc şi plantări. Regiunea cu cele mai multe pierderi de pădure în raport cu reîmpăduririle efectuate este zona Parcului Naţional Apuseni, la Sud-Vest de oraşul Cluj-Napoca. De cealaltă parte, în Oltenia, în apropiere de Dăbuleni, se găseşte cea mai mare zonă reîmpădurită, cu doar mici pierderi de păduri pe lângă satele Apele Vii şi Mârşani.

Raportând suprafeţele defrişate la cele reîmpădurite, cel mai bine la acest capitol stă regiunea dintre Târgovişte şi Piteşti. Însă, în Harghita şi Covasna, spre Gura Humorului, pierderile de pădure se întind pe o regiune mai mare. Harta Google, care va fi actualizată anual, arată că au avut loc şi reîmpăduriri pe o suprafaţă similară în această zonă.
În cifre absolute, situaţia pădurilor din România văzute din satelit se traduce în dublarea, în 2012, a cazurilor de defrişări ilegale descoperite pe teritoriul ţării, arata raportul Greenpeace România în septembrie 2013, raport realizat în urma analizării datelor oficiale din toată ţara, solicitate de organizaţia neguvernamentală.

În 2012, în România au fost înregistrate în jur de 19.500 de cazuri de tăieri ilegale de păduri, dublu faţă de perioada 2009 – 2011, în care au fost notate aproape 31.500 de astfel de cazuri. Ceea ce s-ar putea traduce prin 53 de cazuri de defrişări ilegale pe zi, la nivel naţional, faţă de 30 de cazuri pe zi în perioada 2009-2011, susţin reprezentanţii Greenpeace România.

Ei au calculat şi cât pierde ţara noastră de pe urma acestui fenomen care a luat amploare: valoarea pagubelor financiare se ridică la aproape patru milioane de euro (peste 17, 3 milioane de lei), în condiţiile în care volumul de masă lemnoasă extrasă ilegal în 2012 a depăşit 120.000 de metri cubi. Potrivit aceluiaşi raport, cele mai afectate judeţe din ţară sunt Prahova (2.067 de cazuri), Mureş (1.532 de cazuri), Bacău (1.339 de cazuri), Suceava (1.158 de cazuri), Braşov (1.131 de cazuri) şi Maramureş (1.058 de cazuri), în restul judeţelor fiind înregistrate mai puţin de 1.000 de cazuri.
În judeţul Braşov, în perioada 2009-2011 (trei ani), s-au înregistrat 87 de cazuri de tăieri ilegale, în timp ce doar în 2012 s-au înregistrat peste 1.100 de astfel de situaţii, ceea ce ar însemna o creştere de aproape 40 de ori, care ar putea fi legată şi de faptul că din ce în ce mai mulţi români merg să reclame ilegalităţile. Activiștii Greenpeace au arătat în raportul lor şi lista autorităţilor unde au fost semnalate tăierile ilegale de păduri, în condiţiile în care cifrele prezentate reprezintă practic doar partea descoperită a jafului din domeniu. În prezent, România mai are 6,5 milioane de hectare de pădure, 51% în proprietate publică, iar restul de 49 % în proprietate privată.

Datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică arată că în 2012 s-au tăiat legal peste 19 milioane de metri cubi (volum brut) de lemn, dintre care peste nouă milioane sunt din fondul forestier aflat în proprietatea statului.

În acest timp, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură declară că peste 550.000 de hectare de pădure din România nu au paza asigurată, menţionând că noul cod silvic prevede ca paza tuturor pădurilor, inclusiv a celor private, să fie asigurată gratuit de Romsilva.

„În România există peste 550.000 de hectare de pădure nepăzită. În general, aceste păduri sunt mici proprietăţi aparţinând persoanelor fizice, deci proprietarii au până în 30 de hectare. Sunt în jur de 750.000 de proprietari. Ei, până acum, trebuiau să achite contravaloarea pazei, plăteau o taxă. Începând de la data intrării în vigoare a codului silvic, proprietarii nu vor mai trebui să plătească această taxă, ci ei vor beneficia în mod gratuit de acest serviciu, obligaţia revenind Romsilva“ – Lucia Varga, ministru pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.