Săracii adulți, săracii copii

0

Copil sarac Bogdanesti VasluiLa sfârșitul lui 2013, 3.000 de copii vasluieni se află în grija statului, într-o formă sau alta, și peste 85.000 de adulți primesc ajutoare alimentare. Acesta este tabloul județului Vaslui, așa cum s-a înfățișat privirii consilierilor județeni în ședința de la sfârșitul lui noiembrie.

Consilierii județeni vasluieni au avut ocazia să realizeze și mai bine în ce zonă sunt chemați să ia decizii, pe masa lor de lucru aflându-se două hotărâri care „tratau” despre sărăcia cruntă în care se zbat locuitorii.

În județul Vaslui au primit ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană 79.433 de locuitori. La sfârșitul lui noiembrie 2013, Consiliul Județean (CJ) hotărăște suplimentarea numărului lor cu „6.363 persoane devenite eligibile după 1 august 2013”: 2.508 șomeri, 967 pensionari intrați în sistemul public cu o pensie mai mică de 450 de lei lunar, 461 persoane cu handicap accentuat și grav și 2.413 persoane singure sau membre ale familiilor care primesc venitul minim garantat conform Legii 416/2001.

Așa cum este… normal, sărăcia adulților are repercusiuni asupra copiilor. Nu mai puțin de 3.000 de minori sunt îngrijiți de stat sau de rude. Astfel, în ședința CJ Vaslui, Ionel Armeanu-Ștefănică, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), a prezentat situația copiilor care se află în îngrijirea sau sub atenția instituției: 170 sunt în plasament, 1.500 sunt îngrijiți de asistenți maternali, iar peste 1.000 trăiesc alături de bunici.

„În total, avem circa 3.000 de copii care trăiesc în plasament în județul Vaslui. La nivel național, suntem pe locul al doilea din acest punct de vedere, după județul Iași, care are în plasament cu 200 de copii mai mult. În rest, județele din țară au în medie 2.000 de copii într-o anumită formă de plasament” – Ionel Armeanu-Ștefănică.

Directorul DGASPC Vaslui a vorbit despre un proiect de reducere a abandonului copiilor care se finalizează în 2013, dar va fi continuat întrucât a avut rezultate pozitive. Proiectul are nevoie de o finanțare de cel puțin 180.000 de euro.

„Obiectivul primului proiect, finanțat de partenerii francezi cu 190.000 de euro, a fost reintegrarea copiilor în propriile familii. Până în prezent, au fost reintegrați 180 de copii și mai avem în lucru 12 dosare, pe care le vom finaliza până în data de 15 decembrie. La finalul acțiunii, vom avea 200 de copii reintegrați. În țară, nu mai este niciun județ cu atât de mulți copii reintegrați. Fără acest proiect, nu știu cum ne-am fi descurcat pentru că, în 2013, alți 220 de copii au fost scoși din familii din cauza abuzurilor și exploatării prin muncă. Dacă nu am fi avut acei copii scoși din sistem, nu am fi putut cum să avem spații în centre și asistenți maternali pentru cei nou aduși” – Ionel Armeanu-Ștefănică.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.