Sectorul care a salvat economia în 2013

0

După o scădere, în 2012, de peste 20% față de 2011, în 2013 agricultura a înregistrat o creștere de aproape 12%, având o contribuție semnificativă în Produsul Intern Brut al României. Este domeniul economic care a menținut economia din România pe plus în statisticile oficiale.

Rapoartele Comisiei Naționale de Prognoză (CNP) vorbesc la sfârșitul lui 2013 despre o creătere a economiei din țară de de 2,2%, de la 587,5 mld. lei la 625,6 mld. lei.
Sectorul care a consemnat cea mai mare creștere, conform prognozei de toamnă realizată de CNP, este agricultura (+11,9%). Pe locul doi în ceea ce privește creșterea anuală a fost industria (+3,9%), urmată de servicii (+1,4%) și construcții (+1%).

În 2012, economia a fost susținută cel mai mult de sectorul servicii, care a cunoscut o creștere de 4,8%, agricultura aflându-se pe minus, -21,6%, ca și industria, -1%.

Concluzia economiștilor a fost că economia României a fost salvată în 2013 de agricultură, ceea ce demonstrează dependența economiei din România față de agricultură. Un an agricol prost aduce întreaga economie pe minus, pentru că celelalte sectoare nu pot susține o creștere. În consecință, creșterea înregistrată la exporturi (+6,9%), de la 45,07 miliarde de euro la 48,20 miliarde de euro, se explică prin același an agricol bun, România exportând, ca orice țară vasală sau colonie economică, materii prime care susțin industria altor țări, și nu produse finite, alimente procesate, cărora să le fie adăugate o plusvaloare.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.