„Vrem unirea!”, la mitingul Pro Europa din Chișinău

0

Chisinau - Manifestatie 03.11.132Mitingul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova a avut loc duminică, 3 noiembrie 2013, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Manifestare a fost organizată de coaliţa aflată la guvernare în cel de-al doilea stat românesc: Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat. La miting s-au strâns câteva zeci de mii de oameni veniţi din diverse localităţi, o bună parte dintre ei având steaguri cu stema României.

Primul care a luat cuvântul a fost preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care a spus că pentru Republica Moldova unicul drum de urmat este integrarea în Uniunea Europeană. Au urmat la cuvânt alţi lideri de partide, primari, şefi de asociaţii civice. Discursurile au fost acoperite adeseori de scandările mulţimii, cel mai mult auzindu-se „Vrem unirea!”.

La final s-a citit proclamatia către Europa a Republicii Moldova.

„Noi, cetăţenii Republicii Moldova, întruniţi astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în ajunul Summitului de la Vilnius, şi cu prilejul acestui eveniment istoric pentru ţara noastră, fiind în număr de peste 100.000 de reprezentanţi din toate raioanele ţării şi din toate grupurile etnice şi religioase, proclamăm opţiunea europeană drept singura opţiune corectă pentru viitorul ţării şi singura şansă pentru a asigura drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Ne angajăm ca fiecare, în comunitatea sa, să promoveze valorile europene. Acest moment major ne cere să fim solidari şi hotărâţi în alegerea noastră. Încurajăm Guvernul să reziste tuturor presiunilor politice interne şi externe şi cerem clasei politice să dea dovadă de unitate şi maturitate pentru cauza europeană. Apreciem cu recunoştinţă sprijinul acordat de UE ţării noastre în această perioadă. Viitorul Republicii Moldova se decide acum. Vitorul este în UE. Aşa să ne ajute Dumnezeu”.

„Proclamăm opţiunea pro-europeană drept singura corectă pentru viitorul ţării noastre şi unica sursă pentru a asigura drepturile, libertăţile şi prosperitatea tuturor cetăţenilor”

Declaraţia îndeamnă totodată „partidele din (cadrul) Coaliţiei Pro-Europene să dea dovadă de unitate şi maturitate, în numele intereselor naţionale şi a tuturor cetăţenilor Republicii Moldova”.

După adoptarea acestui text, evenimentul a continuat cu un concert, iar participanţii s-au prins într-o horă, după care pe scenă au urcat vedete autohtone.

Preşedintele Nicolae Timofti: „Ultimii 25 de ani ne-am adunat aici în momente de răscruce, aici ne-am exprimat voinţa de a fi liberi, de a ne construi singuri viitorul. Aici am decis ca limba noastră să fie scrisă în grafia latină”.

„Astăzi ne-am reunit din nou pentru a întări legământul pe care l-am dat în primii ani mişcării naţionale. Parcursul european reprezintă şansa pentru a reface economia. A clădi o societate cu sens şi viziune înseamnă circulaţia liberă a persoanelor şi modernizarea ţării”.

Liderul PDM şi fostul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova Marian Lupu a declarat că prezenţa în piaţă a numeroşilor moldoveni arată că „Moldova aparţine Europei. Suntem pe drumul cel drept!”. „La summitul de la Vilnius ni se va recunoaşte un merit, că Moldova şi-a împlinit toate angajamentele în Parteneriatului Estic. Dar ni se va întinde o mână – parafarea Acordului de Asociere la UE”.

Fostul premier Vlad Filat a declarat că „astăzi suntem liberi să alegem”, exprimându-şi speranţa că ţara „a ales binele, frumosul, un viitor sigur”. „Suntem europeni geografic, istoric, cultural, lingvistic”, a spus el, adăugând că are un „mesaj pentru Europa, din această piaţă: chiar dacă voi nu ne vreţi, noi vă vrem şi vă iubim!”.

Potrivit presei locale, între 60.000 de persoane, potrivit poliţiei, şi aproximativ 100.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au participat la acest miting.

Manifestarea a început duminică, 3 noiembrie 2013, înainte de prânz, soprana Valentina Nafornita interpretând imnul de stat al Republicii Moldova. Au participat persoane venite din toată ţara, purtând steaguri moldoveneşti sau ale UE, ori pancarte uriaşe cu numele raionului din care proveneau .

Unii dintre oamenii care au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale nu ştiau de ce au venit, a scris ProTV Chişinău pe pagina sa electronică. „Sunt lucrător social şi ne-au spus să venim. Nu cunoaştem alte informaţii” – un participant. „Am venit pentru binele copiilor, nepoţilor şi strănepoţilor noştri” – un alt participant. „Am venit să pierdem timpul” – a spus altcineva.

Mitingul de la Chişinău a avut loc cu câteva săptămâni înaintea summitului de la Vilnius (Lituania), 28 – 29 noiembrie 2013, în cadrul căruia Republica Moldova speră să semneze un acord de parteneriat cu Uniunea Europeană.

Atmosfera este destul de tensionată în Republica Moldova. În noaptea de 25 spre 26 octombrie 2013, în cimitirul militar din Chişinău coroanele de flori care fuseseră depuse pe mormintele ostaşilor români au fost distruse. Chiar în ziua precedentă avusese loc aici o ceremonie oficială de comemorare a eroilor care s-au jertfit pentru Basarabia cu ocazia Zilei Armatei Române. Actului de huliganism i s-a răspuns printr-un exemplu de civism. Mormintele profanate au fost îngrijite de voluntarii Platformei Civice Acţiunea 2012.

Pe de altă parte, s-a vorbit de posibile contra-manifestaţii organizate de comunişti, principalii opozanţi ai actualei coaliţii de guvernare.
Chisinau - Manifestatie 03.11.132Chisinau - Manifestatie 03.11.13Chisinau - Manifestatie 03.11.13 - Vrem unirea

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.