Căzuți de papagali

0

Trei primari vasluieni au făcut mărturisiri publice neintenţionate despre funcţionarea “mirobolantă” a democraţiei pe meleagurile lor. Un reporter «Gândul» s-a dat drept raportor de la partid, de la centru, pentru ca, în contextul discuţiilor la bugetul pe 2014, să tranzacţioneze telefonic voturile din comune pe care le pot “asigura” primarii partidului la anul în schimbul banilor pentru proiecte. Primarii vasluieni au părut obişnuiţi cu astfel de practici. „Se poate respecta şi legea, dar se mai poate întoarce şi spatele, mai închizi ochii”, a spus Nixon Ibănescu, primarul comunei Ghergheşti, care a vrut pe linie de partid câteva „chestii” pentru comună, dar mai ales un peron în gara din Braşov, unde fratele său are o firmă de transport persoane. Primarul din Vetrişoaia a vrut mai mulţi bani la salariu, dar toţi au promis că îi vor mâna la vot pe oameni la alegerile din 2014 precum pe oi, numai să obţină ce vor.

„Se poate respecta şi legea, dar se mai poate întoarce şi spatele, mai închizi ochii“. Acesta a fost replica “de neuitat a primarului din comuna Ghergheşti, Nixon Ibănescu, într-o discuţie “intimă, de partid, cu un reporter al ziarului «Gândul» care se dădea la telefon drept raportor de la partid, de la centru. „Valeriu Cenac, raportor la departamentul economic al partidului, aşa cum s-a recomandat reporterul, le-a cerut sprijinul electoral pentru partid în schimbul susţinerii proiectelor primarilor spre a primi finanţare. Asta în contextul discuţiilor pentru bugetul pe 2014. Toţi cei patru primari vasluieni intervievaţi astfel nu au părut câtuşi de puţin străini de astfel de practici.

Dimpotrivă, au mers şi mai departe şi au promis partidului că îi vor duce pe oameni la urne pentru a vota “corespunzător precum pe nişte oi mânate în staul.

Primarul Nixon Ibănescu de la Ghergheşti şi-a manifestat faţă de reporterul-raportor câteva supărări în legătură cu localitatea pe care o conduce, un kilometru de asfalt, o aducţiune de apă şi o staţie de epurare, dar cel mai mult îl derajează că partidul nu îl ajută într-o problemă de familie, cu adevărat dureroasă. Vrea şi el un peron în gara Braşov. Cere prea mult?! Fratele său are o firmă de transport de persoane în oraşul transilvan şi un peron i-ar fi prins tare bine. „Tot am apelat pe la unul şi altul şi nimic. Mi s-a făcut deja greaţă. Atât am vrut şi eu: un peron. Din 2008 tot le cer”, s-a plâns primarul. Alte supărări sunt legate tot de propria persoană. „Ăştia care muncesc trebuie apreciaţi, dar la mine nu s-a văzut. Am tot zis hai să muncesc pentru partid, dar drept recunoştinţă nu am primit nimic”, a mai spus primarul din Ghergheşti. Aşa stând lucrurile, după ce şi-a subliniat faţă de raportor potenţialul electoral („Am luat 80% la referendum”), primarul a transmis şi o ameninţare voalată partidului: dacă nu va fi apreciat la justa sa valoare, ar putea strânge voturi pentru cealaltă tabără: „Acuma am o firmă pe primărie şi m-am dus la CJ la Vaslui şi am primit toate aprobările, s-au purtat tare frumos cu mine. Adică chiar mai bine ca cei de la noi din partid. Au fost cu mine aşa cum nu a fost partidul meu”.

Un alt primar care „s-a dat în fapt a fost cel de la Lunca Banului, Corneliu Oanea. Negocierea a fost mult mai directă în cazul său: vrea bani pentru o grădiniţă, reabilitarea unui cămin cultural şi asfaltări, oferă la schimb toate voturile pe care le poate strânge, dar numai dacă măcar unul dintre proiecte se concretizează.

Primarul PSD din comuna Zăpodeni, Constantin Gavril, este la al şaselea mandat, aşa că ştie cum se face „trebuşoara” aceasta democratică a manipulării consecutive de bani şi voturi. „Ştiu că la anul sunt alegeri. Sunt la al şaselea mandat, ştiu ce am de făcut. În 2003, la referendum, am luat locul I. Anul trecut am avut 78%. Sigur că îi ducem pe toţi la urne”, i-a spus celui de la «Gândul» primarul “ales democratic”.

La fel de „trecut prin viaţă este şi primarul de la Vetrişoaia, Vasile Puiu, prin urmarea „colectarea de voturi pentru partid nu este o problemă pentru el. Va aduce voturi, dar face foarte clar că are nişte condiţii pentru asta: bani pentru un cămin cultural, bani pentru un campus şcolar. Propria persoană este la fel de importantă precum proiectele comunei: vrea mai mulţi bani la salariu.

Ne aducem aminte de primari numai la alegeri. Eu sunt soldat disciplinat, dar generalii noştri uită de noi şi vin la noi numai la alegeri (…) Legilea ne-au obligat să nu putem face afaceri cu primăria, nici noi, nici neamurile noastre. Noi stăm acuma şi suntem sugaci, trebuie să creştem indemnizaţiile astea. Şi noi suntem demnitari ca parlamentarii”, a spus primarul.

Nistor Dumitrache, primar PNL în comuna Iveşti, ştie şi el cum funcţionează “alegerile libere”. „Păi asta se ştie. Nici nu se pune problema. Fără probleme, îi ducem la urne”, spune primarul când i se cer voturi pentru partid.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.