Parlamentul României, coruptul anului 2013

1

Parlamentul Romaniei hotiÎn existența așa-zisei democrații românești, sfârșitul anului 2013 a fost încununat de cea mai importantă distincție în ordinea firească a lucrurilor. Este vorba despre premiul «Coruptul anului» decernat Parlamentului României de către Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), organizație care premiază an de an eforturile celor care nu au precupețit niciun efort pentru propășirea corupției și a infracționalității. O organizație necunoscută și un premiu mărunt, s-ar putea spune, dar un moment plin de semnificații. Politicienii români pășesc ferm către consacrarea internațională.

La sfârșitul anului 2013, pe când presa română numără acuzații și pușcăriașii din Parlament, iar colegii votează ridicarea imunității unui alt deputat, prins luând mită, de această dată, la nivel internațional se găsește totuși cineva care să le aprecieze eforturile la adevărata lor valoare. Ultimul corupt, Gheorghe Coman, deputat și președinte al organizației județene Buzau a Partidului Conservator, a fost prins în flagrant luând mită pe 20 decembrie 2013. El i-a cerut spagă unui șef din Direcția Sanitar-Veterinară Buzău pentru a-l menține în funcție. La telefon explica că așa e treaba cu partidele și cu șefii ăștia politici… trebuie șpăgi! Pe sistem!

Premiile OCCRP îi recompensează pe cei care promovează principiile unei societăți fără respect față de lege.

„Frauda și deturnare de fonduri, falsificare, furturi și mită. Grupurile de crimă organizată și persoanele corupte au avut încă un an plin de bucurii în 2013.

Au reușit să facă trafic de persoane și să subjuge milioane de oameni de pe tot globul, au câștigat sute de miliarde de dolari prin vânzări de droguri, au corupt nenumărate persoane și au încheiat parteneriate bune între rețele de infracționalitate și politicieni” – preambului motivării elaborate de ce de la OCCRP pentru decernarea prestigiosului premiu.

„Infractorii încearcă tot timpul să scape de lege. În acest an, Parlamentul român a câștigat premiul anual al OCCRP pentru eforturile sale de a realiza acest scop, prin mijloace legale”.

„În decembrie, Parlamentul român a aprobat câteva amendamente la Codul Penal care vor da dreptul membrilor săi, ca și altor oficiali aleși, să aibă imunitate în fața acuzațiilor de corupție. Amendamentele, care au fost votate fără a fi dezbătute, îi declară pe președintele țării, pe senatori și deputați în afara categoriei funcționarilor publici.

În acest fel, ei nu mai pot fi învinuiți de luare de mită, abuz în serviciu, conflict de interese și alte acuzații legate de corupție. Oficialii guvernamentali deja condamnați pentru corupție ar putea fi eliberati”.

„Parlamentul României a dus corupția la un nou nivel în Europa, transformând-o în ceva legal. De ce acum? Probabil pentru că ei știu ce au făcut și stiu că nu e bine” – Drew Sullivan, editor în cadrul OCCRP.

„Amendamentele nu vor deveni literă de lege până când președintele României, Traian Băsescu, nu va le va promulga, el fiind și cel care a atras atenția asupra lor. Cu toate acestea, statul de drept și prestigiul guvernului au fost deja afectate de această măsură.

După ce Parlamentul român a trecut amendamentele, presa a denumit ziua respectiva drept ‘Martea Neagră’ a democrației românești”.

„Parlamentul român a propus, de asemenea, o lege a amnistiei prin care să fie eliberați din închisori cei care au de făcut pedepse de până în șase ani, sub pretextul supraaglomerării închisorilor, dar mult mai probabil pentru a elibera foștii miniștrii încarcerați. În acest moment, 28 de membri ai Parlamentului au fost condamnați sau sunt în curs de condamnare pentru corupție. Mai mult de 100 de primari sunt judecați pentru abuz în serviciu”.

“Mențiuni onorabile” au fost acordate traficantului de droguri sârb Darko Saric și Gulnarei Karimov, fiica președintelui Uzbekistanului, Islam Karimov. Premiul OCCRP din 2012 a fost oferit lui Ilham Aliev, președintele Azerbaidjanului, a cărui familie își trage „dreptul de șmecher” în multe din marile afaceri din această țară bogată în petrol.

Fondată în 2006, OCCRP este o alianță formată din 19 asociații non-guvernamentale și asociații care se ocupă de investigații și grupează sute de jurnaliști din Europa și Asia Centrală.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. vise si cu referendumul valid nu s-a facut asa ceva atunci in ce sa mai creada populatia acestei tari cind politica de stat este minciuna si hotia iar legile tarii sint calcate in picioare se mai poate cineva astepta la ceva va rog cine poate sa raspunda cum crede ca se mai poate asa ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.