«Reapariția patriotismului European», de Geert Wilders

0

„Cum să le strici ziua birocraților și politicienilor de la Bruxelles.
Iată o sugestie, dacă doriți să le stricaţi ziua birocraților și politicienilor de la Bruxelles. Menţionaţi doar alegerile europene de anul viitor și vor deveni extrem de nervoşi şi agitaţi. Vor fumega de furie și vă vor avertiza despre creşterea populismului, o amenințare la adresa democrației.
Alegerile europene din mai, anul viitor, la care aproape 400 de milioane de persoane din cele 28 de state membre ale UE vor avea dreptul să voteze vor produce, după toate probabilitățile, o alunecare de teren împotriva eurocraților. Ce se va manifesta, cu toate acestea, nu este o creștere a populismului, ci o victorie pentru democrație.

Timp de decenii, Bruxellesul a fost în măsură să facă ce a vrut. Această perioadă s-a încheiat. Oamenii au ajuns în cele din urmă să înțeleagă că așa-numiţii eurofili intenţionează să distrugă națiunile Europei, casele democrațiilor naționale. Și oamenii nu vor lăsa să se întâmple aşa ceva. Ei nu mai înghit minciuna că patriotismul este periculos, că acesta este un viciu și nu o virtute. Ei îşi reafirmă mândria lor națională și identitatea.
Robert Schuman, care în urmă cu 60 de ani a fost unul dintre părinții fondatori ai UE, obișnuia să spună că obiectivul integrării europene a fost „de a face războiul, nu numai de neconceput, ci practic imposibil”. Dar ideea că între Germania, Franța, Marea Britanie și alte națiuni au fost în trecut războaie deoarece acestea au fost națiuni suverane este, pur și simplu, ridicolă. S-a ajuns la război pentru că au căzut sub influenţa unor ideologii totalitare. Democrațiile nu pornesc războaie între ele, ci fac comerţ.

Schuman și urmașii săi contemporani, care încă mai încearcă să elimine vechile state-națiuni europene și să le înlocuiască cu un superstat federal pan-european, sunt politicieni din trecut. UE reprezintă vechea ordine politică. Astăzi, o nouă generație de alegători și de politicieni a apărut. Eu sunt unul dintre ei. Eroul meu nu este Robert Schuman, ci vizionarul american Ronald Reagan, care în discursul său de rămas-bun a susținut o renaștere a mândriei naționale, pe care el a numit-o „noul patriotism”. Așa cum l-a înţeles Reagan, a însemnat „o dragoste de țară și o apreciere a instituțiilor sale”.
Criza euro din ultimii cinci ani a lucrat ca un catalizator. Cetățenii Europei, din Finlanda în Portugalia și din Irlanda în Grecia, au observat că Bruxellesul a fost incapabil să soluţioneze criza economică. A impus soluţii de austeritate care au dus la taxe mai mari și a agravat problemele.

UE nu a adus pacea în Europa; NATO a făcut-o. UE nu a adus prosperitatea economică, comerțul liber a făcut-o. Elveția este cea mai competitivă economie din lume, iar Norvegia este țara cea mai prosperă. Niciuna dintre ele nu este în UE. Ambele aparțin Asociației Europene a Liberului Schimb, sau AELS.
UE nici nu a adus europenilor mai multă democrație și libertate. Dimpotrivă: UE este o închisoare a națiunilor. Subminează democrațiile noastre naționale. Seamănă cu un UERSS.
În referendumurile din 2005, electoratele olandez și francez au respins Constituția Europeană, care avea ca scop transformarea UE într-un veritabil stat. Dar Bruxellesul a refuzat să ia în considerare acest „nu”. A mers mai departe cu planurile sale pentru un tratat constituțional, în ciuda opoziției oamenilor. Bruxellesul crede că știe mai bine decât oamenii. În luna mai îşi va da seama că oamenii care au fost înșelați, nu uită.
Acest lucru nu are nimic de-a face cu populismul; este vorba doar despre democrație. Democrația la nivel supranațional este pur și simplu imposibilă. Pentru a avea democrație, trebuie să existe o națiune. Uniunea Europeană nu poate fi comparată cu Statele Unite. America este o națiune, dar Europa nu este. Europa este un continent cu multe națiuni diferite, cu propriile lor identități, tradiții și limbi. A le jefui de democrațiile lor naționale nu creează o democrație – distruge democrația în Europa.
De luni de zile partidul meu, Partidul pentru Libertate, conduce în sondaje olandeze. Suntem un partid tânăr. Vrem ca Olanda să părăsească UE și se alăture AELS şi, precum Elveția, să negocieze acorduri comerciale bilaterale cu UE și cu restul lumii. Suntem pe cale să câștigăm alegerile europene din mai, anul viitor.
În alte țări, de asemenea, UE nu a fost niciodată atât de impopulară cum este astăzi. Încrederea în UE a scăzut la nivelul său cel mai mic avut vreodată. Șase din zece europeni tind să nu aibă încredere în UE, conform chiar statisticii UE. Ei vor vota în consecință. Vechea ordine a elitei complezente de la Bruxelles se prăbuşeşte.
În Marea Britanie, Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP) vrea să scoată Marea Britanie din UE. În sondaje are aproape 20 %. În Franța, Frontul Național, cu noul său lider Marine Le Pen, vrea să aducă înapoi suveranitatea de la Bruxelles la Paris și a devenit, la rândul său, cel mai popular partid în sondaje.
Europa este în pragul unei revoluții glorioase – nonviolentă şi democratică. În luna mai, peste tot în Europa alegătorii se vor răscula la urna de vot. Ei vor respinge experimentul supranațional al Uniunii Europene. Ei vor vota pentru o restaurare a suveranității naționale.
Ei nu sunt extremiști, sunt democrați”.

Traducerea articolului lui Geert Wilders din «The Wall Street Journal», «The Resurgence of European Patriotism / How to ruin the day of bureaucrats and politicians in Brussels».

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.