Un deputat hotărât să nu facă nimic

0

Irinel Stativa3Irinel Stativă, deputat PSD în colegiul Murgeni – județul Vaslui, este cel mai consecvent parlamentar vasluian: ca și în mandatul precedent (2006-2008), la un an de la preluarea funcției de ales și reprezentant nici măcar nu a deschis gura sau să fi semnat sau scris ceva în Parlament.

După un an de la preluarea mandatelor, parlamentarii nu pot raporta nici pe departe ”împlinirile mărețe” cu care au defilat în campania electorală – străzi, poduri, biserici și salarii mai mari – dar se pot mândri fiecare în felul său cu o oarecare activitate, așa cum se înregistrează aceasta pe siteurile Camerei Deputaților și Senatului: propuneri legislative, declarații politice, interpelări, intervenții. Toate cu același rezultate, care vă sunt atât de vizibile și binecunoscute. De fapt, nu prea există parlamentar care să nu fi punctat în vreun fel la aceste capitole destul de formale. Fiecare a avut mai multe preocupări exprimate în modalitățile de mai sus față de colegi, față de guvern sau pentru a lua fața propriului electorat. Intervențiile lor au fost legate de anumite evenimente și situații de la nivel național sau local.

Toți și-au găsit ceva de făcut, cu o singură excepție: Irinel Stativă, deputatul vasluienilor din colegiul Murgeni.
Stativă este parlamentar aflat la al doilea mandat și dovedește o perseverență demnă de o cauză mai bună: nici în precedentul mandat nu a făcut absolut nimic! În iulie 2006, a devenit deputat ”sărind” de pe lista electorală propusă de PSD după ce Ion Giurescu a fost numit președinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Un an mai apoi, prins la înghesuială la un eveniment din Vaslui, Irinel Stativă a fost întrebat de presa locală, cu uimire, dacă nu are și el ceva de spus despre… orice, având în vedere că trecuse mult timp de când nu mai făcuse și nu mai grăise absolut nimic oficial pe persoană fizică.
Stativă a răspuns că, atunci când va avea ceva de comunicat, o va face. Au trecut anii, dar deputatul pesedist încă nu a găsit ceva de exprimat oral sau scris sau de făcut ceva câtuși de cât legat de această calitate oficială căpătată de la popor și pentru popor. Asta deși a existat între timp o campanie electorală. N-o să vă vină să credeți ce s-a întâmplat atunci!

„În întâlnirile pe care le am cu oamenii, am ales, cred eu, cea mai corectă și directă variantă de comunicare: să le spun celor care doresc să mă asculte ce pot face pentru ei nu astăzi, pentru că e campanie electorală, ci timp de cel puțin patru ani, cât îi este menit actualului Guvern USL să conducă țara. Avem răspunsuri pentru toate întrebările oamenilor, avem soluții pentru fiecare dintre problemele de zi cu zi ale acestora și, mai mult, avem garanția că putem repara tot răul făcut în ultimii ani de guvernarea PDL”. Așa suna o declarație a candidatului Irinel Stativă la sfârșitul lui 2012.
Irinel Stativă are, într-adevăr, și, cu familia și cu partidul, va acumula în continuare. Are două apartamente, o casă, terenuri și mașini și, cu o soție judecător, nici nu vă puteți îndoi că totul a fost dobândit legal și prin trudă.

Cel mai mult are o vastă experiență în a trăi pe banii frumoși ai altora, ca slujbaș de frunte al statului sau a părții pe care o are partidul pesedist, ca director de cancelarie a prefectului, director la direcția pentru protecția copilului și alte funcții alese, la figurat. Cum a ajuns deputat la propriu nimeni nu mai știe dintre alegători, doar pe la partidă se mai cunoaște, loc în care Stativă a avut mereu numai cărți bune. Dar a și cotizat…

După ce a investit în 2012 pentru a se alege, doar un pic mai târziu, Stativă și-a dat seama că nu poate face nimic din cele câte le spunea. O arată site-ul Camerei Deputaților, care înregistrează în dreptul numelui său aproape numai cifra 0: declarații politice – 0, întrebări – 0, interpelări – 0. La luări de cuvânt, are o singură asemenea prestație, dar este vorba despre… jurământul de credință față de țară și popor: „Jur să-mi îndeplinesc cu onoare și fidelitate mandatul încredințat de popor. Așa să mă ajute Dumnezeu!”. Așa să fie!

Comportamentul deputatului Stativă arată cu claritate o predispoziție sau îndârjire de a nu face nimic. Asta pentru că, în fapt, un deputat nu s-ar putea rupe cu munca în Parlamentul României nici dacă ar vrea, dar mai ales când nu sunt acolo pentru că și-au ales acest scop. Toată activitatea lor se poate rezuma, în cele patru zile ale săptămânii câte au, în câteva capitole. Declarațiile politice sunt de cele mai multe ori simple decupaje din ziare sau media, sunt scrise de alții sau niște trăsnăi care l-au tunat la un moment dat pe parlamentarul nostru. Un alt capitol al activității, inițiativele legislative, au de multe ori un singur autor, care este cu adevărat chiar Guvernul, adeseori, dar sunt semnate și asumate la grămadă pentru a căpăta greutate. Cu interpelările și întrebările este, într-adevăr, altceva și acestea denotă preocupare și un oarecare efort. Rari sunt însă parlamentari care își iau treaba în serios, iar cei mai mulți dintre aceștia vor deveni la un moment dat destul de realiști încât să își dea seama că inițiativa și travaliul lor sunt constant zadarnice în fața imobilismului unui guvern care îi stăpânește tiranic. Asta dacă fac parte din partidul aflat la putere. Dacă sunt în opoziție, inițiativa și efortul lor nu au niciun rost, astfel încât nu au decât să se complacă într-o stare de revoltă permanentă criticând tot ce mișcă cu gândul la viitoarele alegeri.

Prin urmare, într-un sistem parlamentar care te îndeamnă să nu faci nimic Irinel Stativă de la Vaslui excelează, așa cum nu a mai făcut-o în întreaga sa existență de politruc local.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.