Veșnica ipocrizie a politicianului

0

Când le este utilă și binefăcătoare în voturile cetățenilor, politicienii nu prididesc să „umple de respect” Biserica Ortodoxă Română, de peste 20 de ani, invariabil, instituția care se bucură de cea mai adâncă considerație în ochii tuturor românilor. Când ”îndrăznește” să se amestece în planurile, aranjamente și mașinațiunile lor strategice, aceiași politicieni înțeleg să „pună la respect”, de această dată, Biserica. Astfel s-a întâmplat cu recenta luare de poziție a Bisericii, care, prin vocea Patriarhului Daniel, a exprimat pentru prima dată o poziție tranșantă în chestiunea gazelor de șist. „Ce transmitem generațiilor viitoare? Binecuvântare sau poluare? Pământ lucrat și sfințit sau pământ degradat și pustiit”, s-a întrebat Patriarhul în Pastorala de Crăciun căreia i se dă citire în toate bisericile din țară. Senatoarea PSD de Vaslui Doina Silistru, președintele deputat al liberalilor vasluieni Florin Ciurariu sau deputatul PSD de Bârlad Adrian Solomon nu comentează sau cer Bisericii să-și „vadă de treaba ei”, nemaigăsindu-i evident, nicio utilitate.

Este bună în discuțiile despre buget, atunci când câte un parlamentar cu „mare frică de Dumnezeu” va fi militat fervent pentru alocarea de fonduri întru ridicarea vreunui lăcaș în care va avea grijă să-și pună imaginea în mărime naturală alături de „toți sfinții” spre luarea aminte a electoratului. Este potrivit a te afișa drept cel mai pios credincios la marile sărbători pentru a „bate” cruci și mătănii în „cadrele” luate de televiziunile naționale și prezentate cu o frecvență de câteva știri pe oră și mai ales în orele de maximă audiență. Este binevenit a pomeni și preamări această instituție respectabilă și respectată, a te asocia pe cât posibil cu imaginea sa în ochii românilor, care trebuie să știe astfel cât de smerit este omul nostru… politic, totuși, dar, înainte de toate, un mare om și un dreptcredincios în rândul dreptcredincioșilor. Este mentalitatea politicianului ordinar român aflat într-o permanentă campanie electorală.

Dar atunci când „preamărita” Biserică are o poziție publică care le deranjează planurile și angajamentele politice, când se amestecă în mașinațiunile strategice ale guvernelor lor, politicienii vasluieni au o singură grijă: să „pună la respect” această instituție socială, înainte de toate, uitând de respectul „nețărmurit” pe care l-au manifestat până atunci.

Aceasta este limita până la care merge Biserica în viața publică a acestor oameni politici, o limită care trădează, fără îndoială, o ipocrizie greu de întâlnit în cazul oamenilor de rând.

În Pastorala de Crăciun adresată credincioșilor ortodocși români pe 10 decembrie, mesaj care va fi citit de toți preoții români, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Daniel, introduce, așa cum este firesc, o temă care preocupă credincioșii acum mai mult ca oricând: protecția mediului. Mesajul Patriarhului este unul fără precedent în contextul protestelor împotriva explorării și exploatării gazelor de șist și a poziiților contradictorii de până acum ale reprezentanților Bisericii. Cuvintele celui din fruntea ierarhiei bisericești echivalează negreșit cu o poziție oficială și o linie a instituției pe o temă controversată care împarte împarte în două societatea românească.

„Ce transmitem generațiilor viitoare? Binecuvântare sau poluare? Pământ lucrat și sfințit sau pământ degradat și pustiit?”, spune Patriarhul Daniel. În Pastorală se face legătura între sărbătorirea Crăciunului și obligația protejării naturii printr-o trimitere la Geneză: „întrucât lumea a fost creată din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, iar omul a fost numit stăpân peste tot pământul (Cf. Facerea 1, 28), ne revine responsabilitatea pentru întreaga natură, care trebuie mereu cultivată ca dar al lui Dumnezeu, pentru noi și pentru generațiile viitoare”.
„Dacă noi consumăm totul și degradăm totul din natură, dovedim lipsă de respect sau nerecunoștință față de Creator și nepăsare față de darurile primite de la El”, le spune Patriarhul credincioșilor.

”Sfânta” șmechereală a deputatului Solomon

În urmă cu un an, în cadrul celei mai mari manifestări anti-Chevron care a avut loc la Bârlad, într-un moment plin de încărcătură și solemnitate, deputatul Adrian Solomon își înălța Biblia personală deasupra capului în fața a mii de bârlădeni. Pentru a duce lupta împotriva americanilor „care vin cu valize de bani” și „ne iau dreptul la viață”, în numai câteva minute, candidatul Solomon s-a jurat pe Cartea Sfântă, a invocat, de-a valma, pe Dumnezeu, pe părinții și pe bunicul său, memoria înaintaților și luptele cu turcii și ungurii, pentru ca în final să constate că „Dumnezeu plânge cu lacrimi”. Ploua, dar Dumnezeu era atât de prezent în viața deputatului încât aceasta trebuia să fie o explicație firească…

L-am contactat telefonic pe deputatul Adrian Solomon, ”reprezentantul” locuitorilor din zona Bârlad, și trebuie să vă mărturisim că din comunicarea sa a lipsit Dumnezeu, pe lângă faptul evident că lui Solomon i-a lipsit publicul. Sau poate tocmai din acest motiv… Alesul bârlădenilor ne-a spus pe un ton amenințător că ar spune el mai multe despre rolul și ce ar trebui să facă Biserica, dar nu putea atunci. A încercat să ne facă conștienți că este într-o localitate și nu este legal să vorbească la telefon în timp ce conduce, deși… tocmai asta făcea.

Solomon nu avea habar de existența acestei Patorale și a făcut clar că nici nu-l interesează. La citirea pasajului care interesa în conversație, deputatul a păstrat aroganța și șmechereala cu care a început să obișnuiască publicul imediat după alegeri. Ba că ar vorbi, dar nu poate, ba că e pe drum spre București, nu poate opri și nici vorbi, nici nu știe unde este, dar știe că merge spre București, deși nu știe când va ajunge. „Aroganțe” de nivelul lui Gigi Becali… în momentele sale foarte proaste.

Doina Silistru este tranșantă

Senatorul PSD de Vaslui Doina Silistru a comentat scurt și categoric: „Biserica nu ar fi trebuit să aibă o asemenea poziție”. Biserica ar trebui să-și vadă de treaba ei și chestiunea gazelor de șist ar trebui să fie lăsată exclusiv în seama oamenilor de știință, a specialiștilor. Acestea au fost cuvintele senatorului care are în „grădina sa”, în colegiul său, comuna Pungești, loc în care ”neoamenii” de știință au de câteva săptămâni atitudini care îi depășesc în mod evident.

Doina Silistru a fost neatentă probabil la colegi săi, dar mai ales la șefii săi de partid, la Victor Ponta sau Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, celebrului „răzgândac” care și-a schimbat și jurământul. Dacă în urmă cu un an jura pe Biblie că nu va permite exploatarea gazelor de șist, în 2013, în cercurile imtime, ateul Buzatu se jură pe… CAPITAL că în timpul mandatului său se va face exploatarea. Nu pe «Capitalul» lui Marx, deși îi este mult mai familiar decât Biblia, fiind fost profesor de marxism-leninism, ci pe capitalul pe care investiția americană îl va aduce în județul Vaslui… cu care se confundă de multe ori.    

„Fiecare ar trebui să se pronunțe pe domeniile lor de activitate. Așa este cel mai bine. Dacă se vor respecta condițiile de mediu impuse de Uniunea Europeană, lucrurile trebuiesc lăsate să evolueze, pentru că avem nevoie de progres spre a crea condiții de viață unei populații tot mai numeroase”, ne-a declarat Doina Silistru, care a insistat asupra respectării condiților pentru protejarea mediului.

Liberalul Ciurariu vrea să fie un politician dibaci

Ca și colegii săi, Florin Ciurariu, deputat și președinte al liberalilor din județul Vaslui, nu avea cunoștință de existența și mesajul Patriarhului. În plus nu a dorit să comenteze vorbele șefului Bisericii, declarând în schimb că a adoptat o poziție asemănătoare cu Pastorala în declarația politică pe care a înaintat-o Camerei Deputaților. Asemănătoare nu în privința „celor sfinte” probabil (atât ne-ar mai trebui!), ci a chestiunii gazelor de șist. Din declarația lui Ciurariu vor lipsi, fără îndoială, anatemele sau binecuvântările, pentru că, așa cum ne-au obișnuit, liberalii încearcă să facă pe acest subiect un joc dibaci în care electoratul să nu îi poată identifica nici între susținătorii proiectelor de exploatare, dar nici între contestatari. Pentru că ei se află între „revoluționarii bunului-simț” care nu îi înșală nici pe unii, nici pe alții… ci pe toată lumea.

„Natura nu-și îndeplinește rolul ei fără om, sau printr-un om care lucrează contrar ei. Prin coruperea, sterilizarea și otrăvirea naturii, omul face imposibilă existența sa și a semenilor săi. Astfel, natura nu este numai condiția existenței omului singular, ci și a solidarității umane. Natura apare într-un mod cu totul clar ca mediul prin care omul poate face bine sau rău semenilor săi, dezvoltându-se sau ruinându-se el însuși din punct de vedere etic sau spiritual”, a mai spus Patriarhul pentru… „Cine are urechi să audă!”

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.