Problemele gastrointestinale proliferează în societatea actuală, și aceasta în mare măsura din cauza faptului că rezerva modernă de hrană este în mare parte lipsită de nutrienții necesari unei digestii sănătoase (fără să menționăm o răspândită încărcătura de toxine de la vaccinuri, produse farmaceutice și pesticide). Dar vestea bună este că o viață de tulburări cronice digestive nu trebuie să domine, mai ales când știm că o simplă schimbare de dietă poate ajuta la îmbunătățirea semnificativă a multor probleme de colon și chiar să le vindece.
Merele, oteț de cidru din mere
Multe tratamente avansate de curățire a colonului includ fie mere întregi, sos de mere, suc de mere, sau oțet din cidru de mere (OCM) deoarece acest simplu fruct este un puternic aliment curățitor. Bogat în fibre, un nutrient deja larg cunoscut ca promovând digestia sănătoasă, mărul este și bogat în pectină, un compus carbohidrat ce acționează ca un agent de îngroșare în intestine. Când este luată în doze terapeutice, pectina poate ajuta la decongestionarea toxinelor acumulate și care aderă la colon întărind mucoasa intestinală.
De exemplu, cura de grup a doctorului Ed «Curățirea Avansată cu Oxigen a Colonului» (Group’s 6-Day Advanced Oxygen Colon Cleanse), de exemplu, implică administrarea de câteva linguri de OCM ca parte a tratamentului de curățire (http://www.globalhealingcenter.com). Și doctorul James Balch, doctor în medicină, în cartea lui, «Prescripție pentru vindecare naturală» (Prescription for Natural Healing), explica modul cum pectina, care se mai găsește și în banane și în coaja citricelor, ajută la înlăturarea metalelor grele și a altor toxine din corp. (http://www.goodreads.com/book/show/3062.Prescription_for_Natural_Cures).
Avocado
Pentru curățirea de fiecare zi a colonului, avocado este o altă opțiune excelentă pentru detoxificare și digestie. Precum merele, avocado este bogat în fibră și include ambele varietăți, solubile și insolubile, cu un raport de unu la trei, ceea ce este unic. Și, dupa cum reiese, fibrele insolubile sunt tipul care favorizează scaunele sănătoase și curăță colonul, reducând efectiv riscul general de dezvoltare a cancerului de colon.
Important este și conținutul de fibre solubile, care este important pentru absorbirea apei și legarea ei de alte substanțe digerate pentru a le ajuta să se miște mai ușor prin tractul digestiv. Acest efect mecanic de „gelifiere” ajută și la menținerea regularității scaunelor prin modul lui unic, și previne acumulările toxice care pot duce la neregularitate și constipație.
Semintele de in și chia
Unice prin profilele lor nutritive, atât semințele de in, cât și de chia posedă grăsimi și fibre ce ajută la favorizarea unei digestii sănătoase și a unui colon curat. Ambele sunt bogate, de exemplu, în acizi grași omega-3, care au fost dovediți că stabilizează pereții celulari și reduc inflamațiile. Inul și chia mai conțin unicul lor amestec de fibre solubile, care se leagă cu hrana pentru a optimiza procesul digestiv.
„Vei dori în dieta ta lucruri care sunt multi-funcționale prin aceea că au micronutrienți precum vitaminele și mineralele și ajută la digestie prin fibre”, spune Sheah L. Rarback, doctor în științe, director de nutriție la University of Miami Miller School of Medicine din Florida. „Grăsimile omega-3 sunt un beneficiu suplimentar, sunt anti-inflamatorii. Inflamațiile reprezintă probabil cauza majorității problemelor noastre de sănătate și a afecțiunilor cronice”.
Legumele verzi bogate în clorofilă
Legumele și fructele verzi care sunt bogate în clorofilă, tind și ele să favorizeze digestia sănătoasă și curățirea colonului. Spanacul, pătrunjelul, mărarul, măslinele verzi, asparagușul, varza de bruxelles, varza, țelina, varza collard, algele, prazul, mazărea și frunzele de sfeclă sunt toate bogate în clorofilă, ceea ce înseamnă că pot ajuta la curățarea tractului digestiv și detoxifierea ficatului. Suplimentarea dietei cu superalimente de genul spirulină sau chlorella este o altă opțiune pentru sporirea aportului acestui important nutrient pentru o sănătate optimă a colonului.
„Clorofila solubilă în grăsimi aderă la mucoasa peretelui intestinal și încetinește creșterea bacteriană, înlătură din colon bacteriile implicate în putrefacție și ajută la vindecarea mucoasei căptușind tractul gastrointestinal”, explicație din cartea «Cura cu enzime: Cum enzimele plantelor te pot ajuta să îți alini 36 de problemele de sănătate» (The enzyme cure: How plant enzymes can help you relieve 36 health Ppoblems) (http://astore.amazon.com/wsdm-20/detail/188729922X/103-0300096-4258269).
Apa curată cu sare de mare
Un colon hidratat este unul sănătos. Deshidratarea perpetuă poate duce la constipație și acumulări toxice, de aceea este important să bei multă apă curată, fără fluor, în fiecare zi. Unii experți recomandă băutul a cel puțin jumătate din greutatea corpului în uncii de apă în fiecare zi pentru hidratare și curățire. Poți, de asemenea, să adaugi niște sare de mare apei pe care o bei, pentru a favoriza și mai mult dezintoxicarea.
Alimentele fermentate
Sistemul digestiv uman este compus dintr-o vastă rețea de microbiote benefice care sunt responsabile de digerarea hranei, absorbția nutrienților, îndepărtarea bacteriilor daunătoare și eliminarea toxinelor. Când totuși aceste bacterii sunt dezechilibrate, sănătatea digestivă poate suferi – și cu cât mai mult timp acest echilibru bacterian este tulburat, cu atât mai severe daunele ce pot surveni.
Pentru a ajuta la îndepărtarea daunelor cauzate florei intestinale de chimicalele din mediu și hrană, de antibiotice, de alimentele procesate și de alți factori, este important să îți suplimentezi dieta cu bacterii probiotice și să mănânci multe alimente fermentate bogate în probiotice. Aceste alimente includ legumele, precum kimchi (varza murată coreeană), sauerkraut sau băuturile fermentate precum ceaiul kombucha și kefirul.
Lămâia
Citricele sunt foarte eficiente în curățarea colonului, în special lămâia. Daca beți un pahar cu suc de lămâie dimineața, vă ajută la curățarea și detoxifierea organismului.
Spanacul
Conținutul de fibre din spanac menține tractul digestiv în formă optimă, curățând eficient colonul și prevenind instalarea altor disfuncții viitoare.
Usturoiul
Unele studii arată că usturoiul consumat de câteva ori pe săptămână ajută la curățarea colonului, reducând astfel riscul apariției cancerului de colon. Distrugând bacteria H. Pylori care se află în stomac, este posibil ca usturoiul să reducă apariția cancerului de stomac.
Sucul de fructe
Sunt foarte bogate în fibre care ajută la curățarea sărurilor de pe colon și la detoxifierea sistemului.
Spirulina
Este recomandat să administrezi regulat o linguriță de pudră de spirulină pentru a determina curățarea tractului intestinal prin conținutul de clorofilă și pentru a repara țesuturile distruse.