În Spania corupția începe de la cap, din rândul acelei instituții primitive a monarhiei, construcție anacronică întreținută propagandistic de sistem și împănată în formalism găunos și privilegii exorbitante. Nimeni nu poate contesta că această rămășiță hidoasă a unor vremuri odioase în care oamenii se împărțeau în stăpâni și supuși contrazice unul dintre principiile fundamentale ale unei democrații reale, și anume acela care statuează că oamenii se nasc egali.
Dar, din timp în timp, monarhia își arată public adevărata față și ”principiile” după care funcționează, între care câștigul fără muncă este evident unul… istoric.
La începutul anului 2014, un judecător spaniol a inculpat-o pe fiica așa-zisului rege al Spaniei, Juan Carlos, ”infanta” Cristina, care va trebui să se prezinte în fața tribunalului din Palma de Mallorca pe 8 martie 2014. Infanta Cristina, 48 de ani, este inculpată pentru fraudă și spălare de bani. Este pentru prima dată în istoria monarhiei spaniole când un membru al familiei regale va răspunde în fața justiției pentru faptele sale. Asta nu înseamnă, bineînțeles, că astfel de fapte ar fi lipsit până acum, ci doar că probabil nu au fost descoperite sau au fost acoperite.
„Majestatea” este implicată în afacerile soțului său, Inaki Urdangarin, așa-zis ”duce de Palma”, care este cercetat pentru deturnare de fonduri, 6,1 milioane de euro, fiind acuzat că, între 2004 și 2006, a folosit bani din fondurile publice oferite de stat unei fundații caritabile conduse de el, «Institutul Noos», prin suprafacturarea contractelor cu administrația publică.
”Regele” Juan Carlos a împlinit la începutul lui 2014 76 de ani și este tot mai criticat după ce spaniolii au aflat că în 2013 s-a accidentat la picior în timpul unei vânători de elefanți în Rwanda. Personajul este un exemplu la fel de bun precum toți ceilalți că aceste ”capete încoronate” nu numai că sunt ”doar oameni”, dar nu sunt cu nimic mai buni decât ceilalți, dimpotrivă. În plină criză economică, când Spania avea un şomaj de 26%, regele pleca la vânătoare de elefanţi, unul dintre nenumărate titluri onorifice cu care fusese delectat fiind chiar cel de preşedinte de onoare al filialei spaniole a World Wildlife Fund. Mai mult, ”excelența” și-ar găsit şi-ar fi găsit o amantă: prinţesa Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn.
Potrivit unui sondaj publicat de ziarul «El Mundo» chiar în ziua în care regele împlinea 76 de ani, 62% dintre spanioli își doresc ca regele să abdice. Doar 50% dintre spanioli mai susțin monarhia ca formă de organizare statală.