„Jos Băsescu!”, dar și „Ponta, plagiatorul!”

0

Proteste - Toate partidele sunt compromiseUn beţiv de vecin de-al meu a făcut “politică” toată seara trecută, chiar când se îngâna ziua cu noaptea, prin urlete şi înjurături. Printre înjurături apăreau frecvent sloganurile „Jos Băsescu!” şi „Ponta, plagiatorul!” Nu mă îndoiesc că nu ştia el prea bine ce însemnă „plagiator” (precum se ajunsese să se pună problema: dacă poporul şi cât din popor ştie ce înseamnă „plagiat”), dar nici nu mă îndoiesc că nu e prea mult de ştiut. Este, până la urmă, operaţiunea de copy-paste, este copiere, este furt intelectual.

Pentru el, fără îndoială, ca şi pentru mine, întreaga aşa-zisă ”clasă politică“ este compromisă, iar desfăşurările din ultima perioadă nu au făcut decât să reconfirme acest adevăr în toată mizeria sa. Pentru unii dintre români însă manevrele de ultima oră, de data asta ale celorlalţi, i-au făcut să uite uşor ce s-a întâmplat în ultimii ani şi să “intre în opoziţie”, în apărarea “valorilor democratice”. Momentul a fost speculat de “ăilalţi” care cheamă la mitinguri „nu pentru PDL, ci pentru apărarea…” Ceva este de apărat din mizerie ultimilor 20 de ani?!

Nu aş putea să spun şi mă surprinde cum alţii reusesc să numească aceste manevre ilegale sau anticonstituţionale, înainte de a se fi găsit cineva care să poată statua ce este ilegal şi ce nu este ilegal sau ce este constituţional şi nu este constituţional în România.
Dar astfel a ajuns B 1 să se laude cu audienţe record, în vreme ce la Antena 1 nu străbat niciuna dintre reacţiile internaţionale nefavorabile sau îngrijorate faţă de siluirea “statului de drept”. Hotnews găzduieşte zeci de materiale despre plagiatul lui Ponta, în vreme ce, puşi în dificultate de evidenţa …evidenţei, cei de la Antena 1 nu pot răspunde decât cu „ba pe-a mătii!”, propundu-şi să reanime “dezbaterea” în jurul plagiatului lui Kovesi. Şi în această privinţă prevăd un alt paradox viitor: chiar şi după aceste clarificări politice presa românească va rămâne la fel de “liberă” şi “independentă” în atitudini şi aspiraţii…
Unii şi ceilalţi înţeleg diferit Constituţia, unii şi alţii au înţeles diferit avizul Curţii Constituţionale, unii şi alţii au înţeles diferit regulamentele Parlamentului. Totul interesat. Probabil că asta nu se poate contesta… dezinteresat.
În timpul acesta, în pieţele publice, pentru televizoare sunt manifestaţii pro şi anti Băsescu, mai mici sau mai mari, în funcţie de sigle. Cele mai mici şi în treacăt menţionate pentru toate ecranele sunt manifestaţiile împotriva întregii clase politice.
În vreme ce ziarele şi televiziunile sărbătoresc, uneori făţiş (vezi Antena 3), sau deplâng, nu pot decât să constat că adevărul de preţuit al acestor zile este că aşa-zisa democraţie nu funcţionează, precum nu a funcţionat niciodată, iar statul de drept este o ficţiune, aşa cum a fost de la început.
În vreme ce prompteristele sunt înnebunite, iar publicul devine tot mai captivat, un dezinteresat, aşa cum mi-am propus să fiu, şi-ar putea spune: Da! Ce înseamnă nebunia zilelor astea? USL şi PDL se bat pentru putere. Ăsta este singurul răspuns. Şi de ce mă interesează pe mine? Asta este singura întrebare.
Ce mai face Guvernul şi Presedintele în zilele noastre, în afară de a ocupa funcţiile?! De ce să mă intereseze pe mine cine va fi cel care va aplica măsurile de austeritate impuse de FMI?! De ce să mă intereseze pe mine cine va gestiona în viitor privatizările frauduloase?! Împotriva învinuitului din „Dosarul Flota”, Traian Băsescu, votează condamnatul Cătălin Voicu, colaboratorul Dan Voiculescu, plagiatorul Victor Ponta… Nu există dreptate şi adevăr în această luptă, din simplul motiv că ambele tabere sunt la fel de vinovate.
Aşa cum, în trecut, unii au speculat trădările oportuniştilor din cealaltă tabară, acum ceilalţi speculează aceleaşi trădări ale altor oportunişti care le-au dat majoritatea pentru a obţine puterea. În acest scop, la înghesuială, intră uzurparea justiţiei, a administraţiei, a legilor şi regulilor, şi, abia în ultimul rând, a bunului simţ. Acum, într-adevăr, puterea executivă şi cea legislativă încalcă hotărârile unei Curţi Constituţionale, într-adevăr numită politic şi compromisă. Adevărul are două tăişuri şi taie şi dintr-o parte şi din alta.
Măsurile de austeritate ale primilor sunt doar argumente politice pentru ceilalţi, pe care, dacă va fi cazul, peste patru ani, le vor folosi împricinaţii de azi. Şi tot aşa…

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.