Legea „neselectivă” a mizeriei

0

Tomberoane ecologiceSeminarii și sesiuni, ghiduri și pliante, sute de mii de euro cheltuiți doar pentru informare, în încercarea de a schimba obiceiurile, achiziționarea a mii de tomberoane colorate și marcate corespunzător, iar în final… o colectare anapoda a gunoiului, la fel ca înainte. La ani distanță de la apariție, Legea privind colectarea selectivă nu se aplică în nicio instituție și nici măcar societățile de gospodărire comunală ale orașelor nu poate ține cont de ea. În aceste condiții, culmea este că orașele se înscriu „pline de încredere”, an de an, în competițiile naționale «Orașul reciclării».

O vizită într-una dintre instituțiile din țără, oricare, și încercarea de a respecta menirea setului de tomberoane de gunoi marcate diferit care există pe holurile acestora le pot procura românilor imaginea completă a legii și a programului de colectare selectivă a gunoiului. Un eșec total!

Românilor, în general, nu le pasă că pe respectivele tomberoane stă scris „Hârtie”, „Sticlă” și „Plastic” și aruncă la întâmplare gunoaiele. Mai departe, intrând în aceeași „logică” a ignorării normelor de civilizație și a cerințelor legale, însăși lucrătorii sanitari care colectează gunoiul aruncă conținutul celor trei tomberoane laolaltă. Pentru că oricum ”selecția” nu s-a făcut câtuși de puțin.

Precum alte legi din țara noastră (cea privind fumatul în locurile publice este un bun exemplu), Legea 132 din 2010, care reglementează colectarea selectivă a deșeurilor din hârtie, carton, metal, plastic și sticlă în instituțiile publice, nu se respectă, pur și simplu.

În orice instituție poți găsi un asemenea exemplu: ziare aruncate la „Sticlă” și peturi din plastic aruncate la „Hârtie”. Dar la fel stau lucrurile în toate școlile sau unitățile medicale.    

După apariția Legii 132, în 2010, s-au cheltuit mii și mii de euro pe organizarea de seminarii și sesiuni, pe publicarea de ghiduri și pliante, alte mii de euro în campanii de informare publică privind beneficiile colectării selective a deșeurilor. Dotarea cu tomberoane de culori și marcate distinct a costat bugetele locale alte mii de euro, un singur astfel de tomberon ajungând la 80 de lei.

Teoria cea mai bună, practica… „criminală” 

La final, oamenii continuă să arunce gunoiul cum le „vine la mână”, iar reprezentanții instituțiilor ridică neputincioși din umeri. Așa cum ni s-a explicat, este greu de crezut că vreo instituție și-ar putea permite să plătească un om care să stea lângă tomberoane și să le arate cetățenilor cum ar trebui să arunce gunoiul.

Legea însă ignoră acest aspect și prevede amenzi inclusiv pentru „preluarea deșeurilor care nu sunt colectate selectiv de către operatorul economic autorizat să preia deșeurilor“. Astfel, dacă nu găsește gunoiul colectat selectiv la o instituție, societatea de gosdodărire comunală ar trebui să refuze să îl preia. Altfel riscă o amendă între 5.000 și 10.000 de lei. Asta spune legea, care mai prevede, de asemenea, și o amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru „nerespectarea de către conducătorul instituției publice a obligației de a delega responsabilitatea privind gestionarea colectării selective unui angajat al instituției sau unui terț”. O prevedere aberantă, în condițiile în care bugetele sunt mici, iar alte legi nu permit includerea unor asemenea cheltuieli salariale suplimentare.

Deșeurile reprezintă o sursă de materie primă secundară importantă pentru societate, atâta timp cât acestea sunt colectate separat și reciclate corespunzător. Sunt resurse valoroase, iar autoritățile locale, în calitate de proprietari ai deșeurilor generate de comunitatea lor, sunt responsabile de gestionarea corespunzătoare a acestora. Rolul autorităților locale de pion principal în organizarea, implementarea și coordonarea managementului deșeurilor și, implicit, a sistemului de colectare separată, este susținut de două mari direcții: legislația specifică din domeniu și responsabilitatea asumată prin natura funcției pe care o dețin pentru comunitate și mediul în care își desfășoară activitatea”, se spune în ghidul pentru participarea la competiția națională «Orașul reciclării», la care, „pline de încredere” e înscriu multe orașe care nu respectă defel legea colectării selective a gunoiului…

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.